Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване 80

• 49 888
  • 740
  •   1
Отговори
# 135
  • София
Здравейте, девойки! И благодаря за новата тема. Рядко пиша, да не досаждам, но пък ви чета и съпреживявам всичко. Heart
Гледам, че обсъждате сентинелната биопсия. За съжаление, пак сме на опашката, и то заради ретроградните, наложени с десетилетия схващания на маститите имена в сферата. В Европа (за Турция не знам) сентинелната биопсия е златен стандарт. Никой не кълца лимфни възли просто ей така, за всеки случай. Целта е да се минимизира излишния риск от евентуална инвалидизация + риска от всички останали последствия в резултат на резекцията на лимфните пътища. Явно тук касата това не го покрива, но ми е чудно защо не се практикува, макар и срещу заплащане?? Химиотерапия в Европа също не се назначава за всеки случай. Комисиите разглеждат цялата плеада от фактори и при определена съвкупност и липса на засегнати лимфни възли ХТ няма. Отчита се високата кардиотоксичност на химиотерапевтиците и без нужда не се прави. Така че и в това отношение сме още в 20-ти век.
Някой спомена за маркиране на ЛВ. Да уточня, че се маркират не ЛВ, а тумора, за да се проследява размера му в хода на пред оперативната химиотерапия или пък находката по време на самата хирургична интервенция (но това е в случаите, при които операционните имат възможност за работа под ехографски и рентгенов контрол).
Та така, дано да съм била полезна на новите момичета. Четете, интересувайте се и не се оставяйте на “светилата” да работят върху вас като при бабите ни.
Успех и късмет на всички!:four_leaf_clover:

# 136
Дами, аз съм със сентинелна биопсия. Покрива се от ЗК, стига да намериш хирург, който да ти я направи Simple Smile
Писала съм тук, но пак да кажа накратко:
Инжектира се контрастно (някакво) вещество около тумора. Изчаква се между 0.5 и 2 ч да се разнесе и се прави образно на нещо като сцинтиграф. Излиза разчитане с мнение дали сентинелния ЛВ е съмнителен . Максимум 24 ч. след инжектиране стражевия ЛВ трябва да се извади и да се изследва хистологично. Ако е негативен се спира до тук, ако патологът каже, че има наличие на ракови клетки, се преминава към изваждане на следващия. И така до здрав. Така се вадят само толкова ЛВ, колкото се счита за сигурно. Т.е. до здрав.
Това е теоретично, макар че и малкото хирурзи, които я правят, не я правят баш така Simple Smile

# 137
  • Добрич
Четох, че коментирате сентинелната биопсия на лимфни възли. Бяхме писали по-рано, че д-р Вълкан Иванов прави такава във Варна, но за нея той не работи със здравната каса.

Предполагам, че в Сити Клиник в Младост също правят.

Последна редакция: чт, 08 юни 2023, 00:34 от Вела

# 138
Здравейте, мили момичета! Скоро не съм писала, само ви чета. Искрено ви се възхищавам и ви се радвам за борбеността позитивизма и успехите. Пожелавам на всички да сте здрави и за в бъдеще. Да припомня моята история с майка. И ние продължаваме с борбата. Кор биопсия, Her позитивен ( 3+), трети стадий. Минати 6 ХМ, ПЕТ скенер правен след трета вливка, чисти ЛВ. Сега вече имаме насрочена операция за 27 - ми този месец. Позитивно настроена съм, но и притеснена за самата операция. Ние сме от малък град и затова майка се лекува в Пловдив. Нямаме късмета да имаме досег и възможност за консултации със велики светила като Консулова и Вълкан Иванов. Камо ли лечение при тях. Затова и се учудвам понякога на момичета като  Кити, които са били при тях и са направили всичко възможно. И аз в началото бях в шок и стрес, исках най - добрите лекари за майка си, звънях тук и там, проучвах, четях. Все не можех да се свържа, все нямаше часове месеци напред. Начинаещ шофьор, работеща от сутрин до вечер и в един момент просто се оставих на интуицията си. Избрахме за лекуващ лекар Валентин Иванов старши от Пловдив. Винаги си вдига телефона, направи хубава кор биопсия, донякъде обяснява, донякъде не, но след по - горните коментари за него сега пак се стреснах малко. Той ще прави операцията, която въобще не знаем дали ще е цялостно рязане или частично. Не знам и дали и колко ЛВ ще се махат. Моля се само всичко да е наред и при моята майка, и при всички вас. 10 дни ще лежи в болницата след операцията.  И вие ли толкова сте лежали? Бързо ли е възстановяването? Ако трябва на място да се решава колко да се реже, какво бихте ни посъветвали?

# 139
Вела,
Не правят сентинелна биопсия в Сити Младост. Правили са до 02.2022, до когато Вълкан Иванов е бил част от екипа им. След като той си тръгна, там остана само д-р Зарампукас, който е бил втори оператор при Вълкан. Сега е единствения им хирург за гърда, но не знам дали изобщо оперира самостоятелно. Била съм при него след операцията на контролен преглед. Изпрати ме Вълкан Иванов, за да не ходя пак до Варна. Симпатичен и вежлив човечец, но нямам наблюдения професионално как е. Говори смешно на българо-английски-гръцки Simple Smile
Като ми свършваше химията  онколозите на Сити, при които се лекувах горещо препоръчваха да се оперирам при д-р Аркади Иванов. После разбрах, че там има някаква схема и препращат всички пациентки при него.
Къде им е логиката да препращат при конкуренция, при положение че уж имат хирургия на гърда? Е, вярно че операциите ги правят в базата им на околовръстното, но пак е в системата на Аджибадем.
Това инстинктивно ме накара да се дръпна в началото и след кратко разузнаване се оказа че са ми били правилни съмненията.
За д-р Аркади Иванов съм чувала и много добри отзиви и то от първо лице. Нищо лошо не искам да кажа за човека, но мен ме загуби още преди да съм се срещнала с него. А и той, доколкото разбрах е от по-старата школа, привърженици на по-радикални действия.

# 140
Стефани, престоят в болницата ще е минимум 10-тина дни,  но докато не  всичко наред, Иванов няма да я изпише. И няма да Ви карат Вие да взимате решение- ще ѝ дадат да подпише информирано съгласие  и в хода на операцията ще решават, какво и как. След операцията идват рехобилитаторки и раздвижват и показват упражнения. А, възстановяването е според ситуацията, но е сравнително бързо, ако си правиш упражненията редовно и съзнателно. Приготви ѝ повече мокри кърпи, че в хирургично банята е една на етажа, а и ще ѝ е трудно да се къпе първите дни.

# 141
stefani^, мама беше в болница около седмица. После само за смяна на превръзки всяка седмица, и почти 2 месеца с дренаж. Но това с дренажите за всеки е различно. Просто да знаеш, че може и повече време да има смяна превръзка, махане на конци и дренажи.

При мама химията преди операцията не даде почти никакъв ефект, и явно съвсем очаквано е било за екипа, но все пак "изпи горчивата чаша", явно е превантивна, за да не се разпространи.

# 142
.

Последна редакция: чт, 08 юни 2023, 17:10 от Ea_

# 143
  • Sofia
Еа, има ли дори един заразен лимфен възел, туморните клетки вече циркулират в тялото. Затова някои онколози като проф. Дудов не отдават значение на броя заразени. Туморните клетки вече циркулират в тялото без да се "захващат" до един момент... А може и изобщо да не се "захванат", което разбира се е най-добрият вариант. Химията може да унищожи тези в ЛВ, за които знаем, че са заразени. Това обаче не означава, че вече ги няма в тялото - т.е може и да ги има, може и да не ги има. Ролетка. Не знам дали успях да го обясня добре.

# 144
  • Бургас
Еа, написаното от теб е нередно, опасно и безотговорно.
Химиотерапията ВЛИЯЕ на заразени лимфни възли. Има ограничено действие върху определени тумори в коремната кухина. И почти НЕ влияе на тумори в мозъка.
Написаното в една статия не валидира дадено твърдение и твоят пост може да затрие човешки живот. Аз бих го изтрила ако можех.

# 145
Child of June - благодаря за разяснението Purple Heart Ще продължа да търся отговорите и ще обсъдя и със специалисти, защото определено липсва някаква информация и знание тук.
Solace, надявам се да е както казваш и аз да съм тази, разбрала погрешно, което съм прочела или може би съм изтълкувала неправилно научната статия. Ще потърся повече информация, а до тогава - нека поста да го няма, щом си на мнение, че би всял паника.
Но мнението ми не съдържаше нищо повече от тези две неща 1. Сентинелната биопсия е важна, 2.Дали да не попиташ онколога си за терапия таргетираща ЛВ - чувал ли е, знае ли, има ли смисъл..кое от тези две неща би "затрило" живот не знам, но приемам, че нещо не съм се формулирала разбираемо и нека да останем на положителни вибрации в темата, че всички имаме нужда от тях Two Hearts

Последна редакция: чт, 08 юни 2023, 17:32 от Ea_

# 146
Не би всял паника, а би отказал хора, да приложат нужната за тях химиотерапия.
Сестра ми беше готова да се откаже от предоперативната химиотерапия заради косата. Всички лекари бяха категорични, че трябва, иначе след гона, две три... пет все някоя отклонила се група клетки ще се "закачи" някъде и ще следва отново от същото или по-зле (далечни метастази). Наложи се след увещанията и убеждаванията да се разкрещя "Хич не ме интересува дали следващите 6-10 месеца ще имаш коса, интересува ме след 6-10-16 и т.н. години да си имам  имам сестра и децата ти да си имат майка!". разплака се и каза "Нали си ми записала час за приемане? Моля те само да е след рожденния ден на детето!".
Засега всичко е по план след квадрантектомия и лъче терапия... и пак си е с нейната си непокорна рошава коса Hands V

# 147
  • София /Абсурдистан
Кой питаше за реконструкция със собствени тъкани? Прави я германската професорка, която идва в Сити. Но е много скъпо и много болезнено.

# 148
Момичета, как върви записването за Пет скенер в Сити клиник. Мисля, че някой преди повече от месец беше казал, че прозвъняват подалите документи през февруари. Звъннах преди малко и ми казаха, че прозвъняват подалите началото на февруари. Това не ми е сериозно.

# 149
  • София /Абсурдистан
Аз съм подала документи на 20 февруари там. Още не са ми звъняли.
За следващ път ще си искам направлението и ще се записвам в Онкологията. Там се чакало само един месец. В Сити се оляха направо.
Не стига че започнаха да скубят пари и за въздуха, който дишаш, а и безкрайното чакане. А като влезеш за пет скенер, вътре висиш между 6 и 8 часа. Нямам думи вече…

Общи условия

Активация на акаунт