Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване 80

• 48 238
  • 740
  •   2
Отговори
# 120
  • Варна
След като приключи ЛТ кога се прави образна диагностика и каква, и на какъв период?
По този въпрос, аз съм малко раздвоена кое е вярно.
Като приключих ЛТ питах след колко време може да се направи образно изследване, заради облъчването.
Казаха ми, че трябва да минат минимум 3 месеца, защото ЛТ действа с разгръщане и ефектът й се вижда след 3 месеца. За ЯМР не се чака 3 месеца, защото там действието на апаратът е на друг принцип, чрез магнити и облъчване няма.
Това ми го казаха в Сити Младост, там направих ЛТ

И тъй като аз се следя в Турция, един месец след като приключих ЛТ, там (в Турция) ми направиха КТ на две области с контраст, като казаха, че един месец е достатъчен като период след приключване на ЛТ.
Очаквах, че там ще ми направят ЯМР, защото четейки и тук в темата, и във фейс групите, оставам с впечатление, че ЯМР показва най добре, но в Турция казаха, че трябва КТ на две зони.

Та, и аз не знам къде е истината и си мисля, че може би отново зависи от това какъв е вида на тумора и от там кое образно изследване е подходящо....знам ли...обаче, едните казват трябва да се чака 3 месеца, другите казват 1 месец...

# 121
При сестра ми PET/CT 6м след ЛТ. Така щяло да се види метаболитна активност, преди това няма как да се види (според лекарите...)

# 122
=-=-=-=, мама има рецептурна книжка, поради друго хронично заболяване, същата дали може да се ползва или трябва нова?

Явно ще чакаме наставления от лекуващия онколог.

Тук някой приема ли това лекарство Abemaciclib (Verzenios/Ramiven)?

# 123
  • Русе
Скип, може на една книжка.

Позната е на Верзениос. Разстройство. Само това като страничен ефект. Пие медикаменти за него, но голяма детоксикация падало Simple Smile

# 124
Аууу, е не отшумява/затихва ли това неудобство или с всеки прием е така?

# 125
Аууу, е не отшумява/затихва ли това неудобство или с всеки прием е така?
Аз съм от един месец на Верзениос плюс инжекции Фазлодекс. Гаднички са тези таблетки, аз странно нямах първите седмици разстройство, а след това, взимам Лопедиум, но имам леко гадене и променен вкус в устата, ама ще се търпи. Според моя доктор до два месеца би трябвало да спре разстройството, успех Flowers Four Leaf Clover

# 126
Дами, моля за съвет! С рак на гърдата съм от миналата година, химия и лъче после. Скоро направих тотална хистеректомия превантивно. Онкологът ми каза да пия с цел превенция на остеопороза магнезий и калций. Да споделите, моля, на коя марка да си купя? 🙂

# 127
  • Русе
По препоръка на една посестрима, дето им разбира, аз пия ей този:

https://naturalfactors.bg/57-kaltsij-magnezij-vitamin-d-kalij-tsink-526-mg.html, но определено не и на тази цена. От някоя от големите аптеки го взех на оферта.

# 128
  • Пловдив
Кити, ако не се налага отстраняване на всички лимфни възли, то не го правете. Намерете къде може да Ви направят биопсия на сантинелни възли. Наистина, това да се махат всички превантивно е остаряло. И ....
Нека все пак да си припомним:

- колко лимфни възли има в тялото... Отговор - много повече от 20. Не може да се изрежат всичките.

- също, че изрязването на лимфни възли при операцията е с цел ДИАГНОСТИКА, а не лечение.

Останала съм с впечатлението, че когато пациентката е "млада ", дори да няма разсейки в ЛВ правят задължително химиотерапия, дори в начален стадий. Не знам дали е правило. Аз при диагнозата бях над 45 години, чисти лимфни възли, и не правих химия, само лъче- и хормонотерапия.

Възрастта няма особено значение при химиотерапията, има значение вида рак. Ако имаш хормонален рак, но HER ти е отрицателен, нямаш заразени ЛВ и ако Ки 67 ти е ниско, не се налага химио, защото се водиш нискорискова. Това с диагностиката при ЛВ, както казах, само в БГ съм го чула. Онкологът, при който ходя всеки месец, заради болничния, ми каза, че в БГ не правят биопсия на сантинелни възли, защото не се покривала от касата. Ние ли да сме най-умните, не знам. И като казах всички ЛВ, имах предвид тези, които са под мишницата към проблемната ръка, мисля, че става ясно и не е нужно за всяко нещо да правим една камара уточнения. Все пак всички тук сме в кюпа, би трябвало и с малко думи да се разбираме от цялото патило.

Последна редакция: ср, 07 юни 2023, 16:44 от elsefi

# 129
Точно щото сме в кюпа и сме патили....На мен ми ги извадиха превантивн при квадрантектомията( след химиотерапия) и от 11- 2 се оказаха с метастази. Иначе нищо им нямаше..На следващата година, пък от същата страна, се оказах с нов, по-голям тумор, въпреки че не бях спирала и лечения и диагностика и бях благодарна, че ги няма, щото можеше да са повече и по-рано проблемите. Първия път Ки, никой не ми е изследвал( и съм забелязала, че не го правят редовно), после се оказа, че било високо и съм рисков контингент....И не на последно място- аз в Пловдив сентинелна биопсия май не съм чувала да правят. Тук нямаме и доктори дето правят органосъхраняващи операции( всъщност има един, дето ми направи такава първия път, въпреки желанието ми да решим проблема кардинално и затова вече не се лекувам при него).

# 130
  • Пловдив
Точно щото сме в кюпа и сме патили....На мен ми ги извадиха превантивн при квадрантектомията( след химиотерапия) и от 11- 2 се оказаха с метастази. Иначе нищо им нямаше..На следващата година, пък от същата страна, се оказах с нов, по-голям тумор, въпреки че не бях спирала и лечения и диагностика и бях благодарна, че ги няма, щото можеше да са повече и по-рано проблемите. Първия път Ки, никой не ми е изследвал( и съм забелязала, че не го правят редовно), после се оказа, че било високо и съм рисков контингент....И не на последно място- аз в Пловдив сентинелна биопсия май не съм чувала да правят. Тук нямаме и доктори дето правят органосъхраняващи операции( всъщност има един, дето ми направи такава първия път, въпреки желанието ми да решим проблема кардинално и затова вече не се лекувам при него).

И аз затова казах, да си проучат и да видят кой прави биопсия на сантинелни възли - за да не се случи да извадят незаразени, а заразени ЛВ да останат. И да обясня що е то биопсия на сантинелни възли, макар че в интернет пространството има инфо, аз поне предварително проучих. Правят ти разрез под мишницата, за да виждат възлите, след което инжектират контрастно вещество там, където е тумора и чакат то да стигне до възлите. Вадят тези, които първо се оцветят, защото се приема, че това е пътя на рака и че тези възли първи биха се заразили. И това е световна практика - тук просто касата не го поема. В Пловдив и аз не знам да правят, но гледам, че някои момичета си правят в БГ, като няма в Пловдив, където има.

# 131
Добре, момичета..моля някой да ми обясни.. как така химио се минава и после лягаш за оп-я.. и заразени ЛВ.. Това химио не стига ли до ЛВ..?
Аз питах специално д-р Иванов младши, ако има заразени ЛВ, може ли една неоадювантна терапия да помогне, каза - да...а май не са една и две историите с проведена химия и заразени след нея ЛВ.
На какво се дължи това, според вас?

Относно биопсия на сантинелен ЛВ - мисля в Панагюрище го правят - екипът на Хатър при самата операция (поправете ме ако греша) , Alik помня, че разказваше, че беше ходила в София да го маркира този ЛВ преди операцията си.

# 132
И аз се чудех как след като се знае, че има метастатични ЛВ от ПЕТ/КТ не преминаха директно на операция без предварителна ХТ, но такава беше пътеката, която чух от поне два различни независими екипа, които прегредаха документите на мама. Никой не е поискал сантинелна биопсия на ЛВ. Просто при операцията ги изразяха заедно с гърдата. Не знам кои точно фактори определят това.

# 133
Според мен, преди химията може и  повече да са били...щото имах доста добър отговор( тумора в гърдата значително се смали). За Иванов младши нямам впечатления- виждала съм го, но не съм му била пациентка...., но за баща му мога да кажа само, че е много " прегорял"...работи на конвейр, за пари и много авторитарно( на въпроса защо така ще процедираме, ми отговори " `щото така съм решил"....отделно, че година и малко след операцията ме попита  с пренебрежителен тон : "Това кой Ви го е правил?!?" и на отговора " Вие", само из хъм-ка  и ме насрочи за следваща операция- при друг доктор, естествено...).

# 134
При Иванов съм склонна да ти вярвам за всичко, което казваш. Бях при него за консултация първия път, 21 година… и нещо ме достраша от него, само като чух колко категорично раз, два ела тука, клъц… викам си - ааа не..нещо много наизуст ми идва целият този подход, отивам в София….

Синът му - еми само добри думи мога да кажа за човека. Внимателно преглежда, на всички въпроси ти отговаря, за всичко казва - заедно ще го решим, аз ти препоръчвам това, но ти ако искаш друго - твой е избора ( защото имах колебания дали да правя кор биопсия или отворена ) Той е много модерен специалист, осведомен за нови модерни тенденции и се припокрива с всичко, което д-р Вълкан Иванов от Варна ми каза. Общо взето го причислявам Иванов младши към това новото поколение добри специалисти по отношение на РМЖ. Най-много ми хареса, че не пренебрегна нищо, което аз съм намерила като информация и прочела, а с голямо търпение всичко ми дообясни. Така някак си се чувстваш не като наблюдател, а активен участник в решенията за твоето здраве- нещо, на което аз държа.. с което старото поколение лекари обаче често имат проблем..

Общи условия

Активация на акаунт