Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване 80

• 49 708
  • 740
  •   1
Отговори
# 270
  • Добрич
Вела,
Не е работа на лъчетерапевта да казва, че си за мастектомия! Нито дори на онколога! Единствено добър хирург може да направи преценка каква да бъде операцията.
Айде всеки лекар да си гледа специалността и да не ви пълни главите с глупости.
...
Да, двама хирурзи ми казаха, че съм за мастектомия. Толкова ми се искаше да има и друг вариант, че реших да посетя и лъчетерапевт. Линейни ускорители, Кибер ножове и пр... Не исках после да мисля, че е имало начин, но не съм проверила.

# 271
  • assenovgrad
Вела, а казаха ли ти защо ще има мастектомия? Как се мотивираха?
С този тип рак и с тези показатели ми е малко странно това лечение. Вярно че е добре да се презастрахова човек, но все пак.
Имам някакви наблюдения тук в тази тема, за последните десет години. Съвсем неангажиращи и съвсем лаишки. Много е вероятно да са грешни изводите ми.
Правят мастектомия, без лъчетерапия, (щото уж нямало какво да се облъчва), с химия и има рецидив след години.
Без мастектомия, с лъче, без химия, няма рецидив, да чукам на дърво.

Показателите са много добри  но туморът е мултифокален. (Лобуларен).
Има един основен тумор 24х19 и 22х20 и още три фокуса по 5 мм. Единият е на 4 мм зад зърното, друг има на 5 мм преди големия гръден мускул. И още един. Туморът е дълбоко разположен, не се напипва по никакъв начин и го откриха случайно ( гърдите ми са големи и плътни). Имам и два доброкачествени фокуса. Всичките тези находки си живеят спокойно в едната гърда. В другата има един доброкачествен фокус.
Специално направих консултация с лъчетерапевт и думите му бяха "Вие сте за тотална мастектомия".
С две думи, хем имам лек и добър рак, хем мастектомия...

От 2015-та година съм в системата на онкоболните. И първия път бях с лобуларен ин ситу, лекуван само с хормонална терапия. От всичко, което съм чула, чела, видяла, при лобуларен, мулти фокален се препоръчва мастектомия. Защото много често лобуларния е мултифокален и не винаги на образно изследване може да видят всичко. Много е възможно по гърдата да има участъци с ин ситу рак, който рядко се вижда и ако не е премахнат след време задължително създава ядове!

# 272
  • Добрич
Голяма Питанка, благодаря,  че сподели!

Момичета, някой от вас отказвал ли е химиотерапия?

Какво се прави (подписва се някъде, предполагам) и после какво следва?

Според още един лекар, запознат със състоянието ми (водещ онколог у нас),  съм за мастектомия.

В същото време разбрах, че ми насрочват химиотерапия.

И определено мисля да я откажа.

Ще ви бъда много благодарна, ако споделите информация (от собствен или от чужд опит), която може да ми бъде от полза.

# 273
  • Варна
Вела,
Правилно ли съм разбрала, че са ти насрочили предоперативна ХМ, след нея мастектомия на двете гърди и ЛВ чисти?

Има фейсбук група Ракът е диагноза, не присъда. Там бях чела преди време пост с твоя въпрос и имаше доста отговори.
Ако искаш включи се в групата и питай, да получиш за себе си нови отговори.
Мисля, че там ще имаш много повече информация от жени, които са отказали, отколкото тук, защото там пишат много повече жени, отколкото тук в темата.

# 274
  • Русе
Вела, и близначки да бяхме, пак има генетична разлика. Така, че няма съвет, който да е удачен за теб. Има доста особености и само лекар би трябвало да слушаш. Ако досегашните ти лекари не са те спечелили търси второ, пето, десето мнение, Турция, Милано...дори и само по документи. И да, можеш да откажеш всичко. Ти ще си носиш последствията (дано да няма).

Навремето и аз изревах защо химия при чисти ЛВ и мастектомия, и профито, при което бях каза:по-добре сега да се застраховаме с лека химия и да избием всичко, отколко да повтори и тогава с тежката да те довършим

# 275
Фифи, успокойте се първо и си подредете информацията и мислите в главата. Няма никаква логика в това, което пишете. Ако е доброкачествено образуването, няма как да има разсейки и да препоръчат лъчетерапия. За РАК става дума. Това с 25 процедури е стандартната и масова практика, по-рядко са по-малко. Зависи от зоната на облъчване. Ако е далеч от сърцето и белия дроб, ако е имало предходни терапии с добър отговор и т.н. Имайте предвид, че по-малко на брой терапии означава да са с по-висок интензитет на облъчване, т.е. по-тежки, така че да не Ви плаши бройката.
Като препоръка от мен-д-р Недев, Аджибадем Сити Клиник Младост София.
Не сме запознати с диагноза рак, но това което ви пиша е казано от лекар. Тумора беше в гръбначен стълб,  по думите на неврохирурга /доц.Бусарски/ , тумора е изцяло отстранен, но около него е имало две малки разсейки, които са толкова малки, че няма как да бъдат отстранени хирургично.Хистологии са правени две, едната в св.Иван Рилски, другата в Пирогов, и двете са за доброкачествен тумор.Препоръката на неврохирурга беше да се направи кратък курс на лъчетерапия, за да се капсуловат образуванията, които останаха. Препоръчаха ни Георгиев в онкото в София, той съответно ни съветва за 25 процедури.В същност за това търсим няколко мнения, преди да се предприеме нещо.

# 276
  • Русе
Освен препоръчания от Алик др. Недев, аз препоръчвам и лъчето в Токуда.

# 277
С този тип рак и с тези показатели ми е малко странно това лечение. Вярно че е добре да се презастрахова човек, но все пак.
Имам някакви наблюдения тук в тази тема, за последните десет години. Съвсем неангажиращи и съвсем лаишки. Много е вероятно да са грешни изводите ми.
Правят мастектомия, без лъчетерапия, (щото уж нямало какво да се облъчва), с химия и има рецидив след години.

Има един основен тумор 24х19 и 22х20 и още три фокуса по 5 мм. Единият е на 4 мм зад зърното, друг има на 5 мм преди големия гръден мускул. И още един. Туморът е дълбоко разположен, не се напипва по никакъв начин и го откриха случайно ( гърдите ми са големи и плътни). Имам и два доброкачествени фокуса. Всичките тези находки си живеят спокойно в едната гърда. В другата има един доброкачествен фокус.
Специално направих консултация с лъчетерапевт и думите му бяха "Вие сте за тотална мастектомия".
   Вела,и аз бях с мултифокален и това наклони везните за мастектомия.Аз съм положителна за ест. и прог.Хер-негативен.Ки-то ми беше на биопсията първо 5%,после след ревизия 10%,след операцията между 15-20%.Сега по епикризите пише 9%. Абе върви разбери кое къде е вярно.Минах си и предоперативна химия,след операцията пак имах,лъче също правих.Сега съм на хормонална.

# 278

От 2015-та година съм в системата на онкоболните. И първия път бях с лобуларен ин ситу, лекуван само с хормонална терапия. От всичко, което съм чула, чела, видяла, при лобуларен, мулти фокален се препоръчва мастектомия. Защото много често лобуларния е мултифокален и не винаги на образно изследване може да видят всичко. Много е възможно по гърдата да има участъци с ин ситу рак, който рядко се вижда и ако не е премахнат след време задължително създава ядове!

Аз съм с дуктален инвазивен карцином също мултифокален. На хистологията след мастектомията изляза, че има карцином ин ситу, който ПЕТ скенера не хвана. Точно поради тази причина направих мастектомия, че ей такива миниатюрни работи да не ми създават ядове после.

# 279
  • Добрич
Благодаря ви момичета, за включването!

Sisalber  и  Just_mee, а лимфните възли как бяха при вас?

При мен за сега са чисти. Ако след операцията излезе нещо друго, мога да си сменя мнението. Но за момента, не съм склонна на "химия".

# 280
Вела, да те питам нещо във връзка ЛВ.
Ти си била на контраст, нали?
До колкото разбрах от Вълкан, по време на самото изследване "светват" три потенциално съмнителни ЛВ? Така е при всяка жена или съм в грешка?
При майка ми два от трите са разположени във гръдната кост и това е възпрепятствало премахването им, той е поставил някакви "пластини", за да ги отбележи и да насочи къде да облъчват при лъчетерапия.
Има ли други случаи такива?

# 281
  • София /Абсурдистан
Защо искаш да откажеш химия? Малко руска рулетка…

# 282
  • ПЛОВДИВ
Вела, не се отказвай от химиотерапията. Да знам, че те е страх от страничните ефекти, но за всеки един от тях има лекарства или тактики. Ако имаш афти, ще ти пратя комбинацията с която ги ликувах да ти е направят в някоя билкова аптека. Срещу повръщане и повдигане може да си вземеш хапчета. Приготви си до теб да имаш термометър и парацетамол. За косата не се тревожи, важното да си жива и здрава а след химията ще е по-хубава. Ако ти се появи кашлица си прави чай от лайка и смучи стрепсилс или подобно. На първо време за това се сещам. Ако имаш анемия си вземи хранителна добавка "Билкова кръв" и "семена от коприва" последното го слагам в супата ми на обяд, тъй като съм свикнала да ям супа на обяд. Ако ти се яде плод го мий добре. За салати избягвай да ядеш на вън, тъй като не се знае дали са минити добре, но вкъщи може да ядеш след добра обработка. Също така пий много течности и си овлажнявай устата.

Последна редакция: чт, 22 юни 2023, 22:02 от Мадам Фрапина

# 283
Вела, аз съм с лобуларен и дуктален карцином. Лобурарния карцином не се вижда на пет скенер и на ехография. Не се виждат и засегнати лимфни възли. Може в гърдата да има няколко огнища на лобуларен карцином. Затова правят мастектомия. За съжаление при мен след нея не откриха нищо.
Доколкото знам лобуларния карцином в повечето случаи е много чувствителен към естроген и прогестерон. Затова и хормонотерията ти е сигурна. Що се отнася за химиотерапията остави онколозите да преценят. Но поиска мнение от няколко онколога. Доколкото знам химиотерапията не е основното им оръжие при лобуларен карцином.

# 284
  • ПЛОВДИВ
Момичета, да Ви питам за мен, тъй като от Таксола ми опадоха миглите а веждите също са на път. Ако ползвам молив за вежди, ще трябва ли да го свалям вечер преди лягане. Също така за миглите от къде мога да намеря серума на Revitalash в Пловдив, тъй като съм от там и се очертава да имам един месц почивка след химиотерапията и операция и ще гледам да се прибера да се видя с близките ми.

Общи условия

Активация на акаунт