Кои са поговорките, които редовно използвате?

• 16 246
  • 301
  •   1
Отговори
# 255
Това с бабата, хапаното и щипаното не го разбирам. За първи път го чета/ чувам.

# 256
Намерила баба хапано, та търсила щипано.
Денят се смее на нощната работ
а ( тази съм я запомнила от баба ми)
Тези двете не ги знаех.
Благодаря и дано ги запомня.

# 257
Не е точно поговорка, но пък доста често употребявам този израз (като реплика към дъщеря ми) -
"Не се прави на многострадална Геновева"

# 258
"Загладил е косъма"

# 259
  • София
Като обсъждахте за Мара се сетих за Те ти, булка Спасовден.

По-разкрепостените могат да прочетат приказката Flushed

В предишната ми работа веднъж я прочетох доста изразително и падна голям смях. Вече 6 години няколко бивши колежки на Спасовден ми звънят да ме чуят. Все за мен се сещали. (Заради смеха, не че се отъждествявам с булката от приказката). Smile

# 260
Лява ръка десен джоб.

# 261
Като обсъждахте за Мара се сетих за Те ти, булка Спасовден.

По-разкрепостените могат да прочетат приказката Flushed

Не знам коя е приказката, но на Спасовден бездетните жени са имали официално право да "преспят" с близък роднина на мъжа си (най-често брат), за да могат да заченат. Иначе всичко е било завоалирано как на росната поляна Светият дух и т.н.
Друг е въпросът, че жената може да забременее един ден в месеца и едва ли този ден съвпада със Спасовден.

Последна редакция: пт, 14 юли 2023, 21:52 от SamoDiva

# 262
  • София Младост 3
Извинявам се, че участвам с тази поговорка, но същата употребих съвсем скоро по-различни поводи: Изсра се на пометеното...
Възхищавам се на хора, които съумяват да кажат точната поворка в дадена ситуация и такива, които винаги имат и виц за дадения случай. Винаги е забавно с такива брилянтни умове.

# 263
   Току-що малката отиде на урок. Иска двадесет лева (урокът е 25), имала 5. Давам 30, а тя ми казва, че не й трябват. Не си ли чувала, казвам, поговорката: "Дават ли ти - яж, гонят ли те - беж!" Не беше я чувала, но схвана и си взе парите Simple Smile.

# 264
Извинявам се, че участвам с тази поговорка, но същата употребих съвсем скоро по-различни поводи: Изсра се на пометеното...
Възхищавам се на хора, които съумяват да кажат точната поворка в дадена ситуация и такива, които винаги имат и виц за дадения случай. Винаги е забавно с такива брилянтни умове.

Сетих се за “По-добре да с*реш на метеното, отколкото да метеш наср*но.” 😅

# 265

Сетих се за “По-добре да с*реш на метеното, отколкото да метеш наср*но.” 😅
Това е поредната нова измишльотина.

# 266
За съжаление някои от поговорките са доста брутални и цинични, знам ги, но не ги употребявам. Езикът ни често е груб и това лично на мен не ми допада. А и доста хора не ги употребяват на правилното място, а по-скоро заради вулгарността.

Сетих се още една такава: Ял, ял пък не с..ал.
Чак ми беше неудобно да го напиша.

# 267
"Една ябълка на ден,държи доктора далеч от мен"

# 268
Каквото човек сам си направи никой друг не може да му направи. Обикн. в контекста на вървиш срещу себе си и не виждаш в какво се забъркваш.

# 269
Изгорих си ръката снощи, понеже забравих да върна към студената вода и после проверих на следващото пускане, преди да си сложа ръката… Та, се сетих за поговорката “Парен каша духа” 😅
И аз я обичам и я споделих с колежките си в щатите.
Едната един ми се оплаква за подобна случка, и каза не супа, сладолед духам. Joy

Общи условия

Активация на акаунт