Отговори
# 90
Честито, Jasmin.! Бъдете живи и здрави и много щастливи! 🍀
Чаках да се похвалиш в темата на бременните 💙 Много се радвам!

П.с. Аз съм старата Jasmin

# 91
Бел, понеже си сецнах кръста докато правехме опити се наложи да се ограмотя за лекарствата.
Тая забележка за лекарството да не се ползва ако правиш опити е защото може да ти забави овулацията. Нестероидните противовъзпалителни имат този страничен ефект.
Затова аз поне стиснах зъби за няколко дни и го пих след овулацията, за 4 дни. Хем не ми попречи на овулацията, хем знаех че ще се изчистя от него до евентуална имплантация. А и ми помина.

# 92
Jasmin Честито бебче! Да ти е жив и здрав! 💙

Аз пия по едно кафе на ден, винаги съм била така. Най-големият ми проблем е сладкото, ей не мога да не изям някоя бонбона или парче шоколад, лятото пък сладолед. Гледам да не прекалявам ама знам, че също не е полезно при бебеправенето..

На мен от вчера след обед до сега ми зацапа няколко пъти, уж имам още 2,3 дни до Ц ама май ще подрани..

# 93
По повод спирането на кафето, още по време на опитите. Наскоро четох в една фб група, че дамите спират ретинол и разни други неща, храни, съставки, още докато правят опити. Не смятате ли, обаче че това е леко прекалено? Смисъл, аз през цялото време живея така, както до момента, с изключение на добавките, които пия (Иногитол и Витекс). Още повече - не стига, че психическото напрежение от неуспехите и абортите е голямо, ами добавяме и това от спирането на неща, които по някакъв начин ни карат да се чувстваме добре.
Моето мнение е, чу колкото повече задълбаваме и се обсебваме от идеята, толкова повече отдалечаваме нейното случване. Наскоро жената на моя колега направи опит за самоубийство, защото не стават нещата при тях около година. Това за мен е прекалено. И аз искам да съм майка, но ако идеята за това и самото и изпълнение вреди на живота и здравето ми - ами ок, няма да съм майка. Тук включвам и гадните хормонални терапии и начинът, по който се възползват от нас и отчаянието ни "специалистите". Репродуктивните проблеми се превърнаха в бизнес. Масово всички са с уж запушени тръби, без овулации, мъжки фактори. И масово се тръгва към тежката артилерия, преди да се направи опит нещата да се коригират по по-безопасен за здравето начин, макар да е и по-бавен. Примерът с мен - готовността на д-р Богословова да започне стимулация на овулация (при условие, че изобщо не е доказано, че липсва. Изводите и са на база един преглед с ехограф) и най-фрапиращото - без изобщо да се поинтересува как стоят нещата при мъжа ми. Стимулираме и това е - ако не стане, ще препоръча репродуктивен. И това на няма и 8 месеца опити. Ами, не е нормално и от мнения и преживявания - мои и на мои познати и тук във форума, изводите ми са, че масово се злоупотребява с нас и деликатната ни психика в този момент, с бизнес цели. От много мнения на момичета тук, виждам как се препоръчват и правят процедури и терапии, без много смисъл и предистория - проба-грешка, ако стане. Или когато стане, организмът на мама вече ще е "парцал". Аз искам да бъда здрава.
Апелът ми е - момичета, винаги имайте едно наум и не се впускайте веднага в тежката артилерия.
Причината за този мой пост е първо опитът за самоубийство на жената на колегата ми, а също и това, че моя близка наскоро почина. Почина, защото няколко години правиха експерименти с тялото и, за да забременее. Накрая забременя, но се разболя от рак (доказано свързано с всички хормони и процедури, с които тъпкаха тялото и) и сега детенцето и е сирак.
Това исках да кажа - нека си гледаме живота, да си доставяме удоволствие, когато има проблем, да имаме търпение да се коригира по мекия начин и нещата ще станат. А ако не станат - не е писано. Това е Simple Smile

# 94
  • Замък сред облаците
Някои неща не са прекалени - ретинолът има доказано тератогенно действие. Отделно вреди на организма дългият прием, но ефектите се виждат след години. Това не пречи на лекарите да препоръчват пиене на Геритамин примерно за укрепване на коса и нокти без да обяснят правилната дозировка, период на прием, кога се почива и т.н. То голяма част и не го знаят тези неща, късмет да попаднеш на фармацевт да ти обясни примерно.
Отделно че дългосрочната му употреба в козметиката е свързана с повишен риск от рак на кожата като “страничен ефект”. Но все повече козметики са с тази съставка, а никой не говори отново за това какво ползване как да правим почивки и т.н.
Така че, колкото е прекалена стимулацията с хормони, толкова е прекалена и употребата на всякакви други синтетики и химия в ежедневието ни.
Едното прави впечатление когато се случи нещо ужасно с познат, а за другото не се говори или няма достатъчно показателни проучвания.
Но всеки си избора собствената граница като теглиш чертата.

# 95
KPP, при СПКЯ промяната на начина на живот е ключово и точно това представлява безопасния и бавен начин. Без да прекаляваме със здравословното разбира се, че може да стане нездравословно.  
Мен ми е лесно с козметиката, че почти не ползвам, обичам парфюми, ма докато Тони беше бебе и това не слагах, за да мириша правилно. Крем за лице от години ползвам бебешки хидратантен, зимата нищо. Така де не съм пример.
За кафето - аз не бях пила 4-5 години, но в началото на бременността много ми падаше кръвното и баш тогава пропих - 1 капучино на ден. И аз си пиех по 1 и докато кърмех. Само алкохол, ако се е случило да пия се цедях и хвърлях.

За стресът и буденето в 3 часа, преди години имах един период дето продължи сигурно два месеца, мъчително нещо, много уморена и не мога да се наспя, почнах и по-рано да заспивам от умора и да се будя още по-рано в 1-2 часа и да заспивам чак в 5, съответно за малко, че после работа. Та много ми помогна да се откажа да се мъча да заспя, взех интересни книги и си четях и поне правя нещо приятно. Помогна много, че и по-лесно си заспивах, като изключим една нощ дето ми беше много интресно и беше развръзката на книжката и четох до сутринта хах Simple Smile

Жасмин, честито (и аз те помня), много да сте здрави и щастливи всички!! Приятно опознаване!

Щом се котират накани памперси и аз имам, мятам ги!!

Последна редакция: сб, 03 юни 2023, 21:11 от Одри ♡

# 96
И аз имах период от няколко месеца, в който постоянно се събуждах в 3-4 първоначално се мъчех да заспя отново и само се въртях час-два. След това реших, че ще си чета книги, на телефона, че да не разбуждам и ММ. Не знам от стрес или от нещо друго беше, но за щастие отмина от само себе си.

Иначе и аз, и ММ почнахме покрай опитите по-здравословно да живеем (и на двамата ни откриха ИР, та се наложи, аз имам и СПКЯ), но съм съгласна и с KPP, че е едно да живеем здравословно, а съвсем друго да се отказваме сега от любими неща, които са противопоказни само за бременни, но не и за бебеправещи - като кафе в големи количества, горещи душове и т.н. Важно е да пазим здравето и психиката си, че и двете ще ни трябват много, когато станем майки.

# 97
  • Замък сред облаците
Само вмятам че горещите душове са противопоказни и за небременни с тромбофилия. Да не говорим, че изсушават кожата  😛

# 98
+1 за Тендивал и метилиран В-комплекс 😊
Подкрепям казаното от АА, аз се старая да обяснявам тези неща на жените, които идват в аптеката. Скоро дойде рецепта от АГ и беше изписал Геритамин точно за периода на овулацията....а той се пие от 1ви до 14ти ден на МЦ. Аз също не използвам козметика с ретинол, покрай ин витро процедурите.

# 99
+1 за Тендивал и метилиран В-комплекс 😊
Подкрепям казаното от АА, аз се старая да обяснявам тези неща на жените, които идват в аптеката. Скоро дойде рецепта от АГ и беше изписал Геритамин точно за периода на овулацията....а той се пие от 1ви до 14ти ден на МЦ. Аз също не използвам козметика с ретинол, покрай ин витро процедурите.
Може ли да кажете за ретинола? Как вреди и в какви продукти се съдържа?

# 100
Само вмятам че горещите душове са противопоказни и за небременни с тромбофилия. Да не говорим, че изсушават кожата  😛

Ох, а така да ги обичам.. спирането им ми беше най-трудният навик за променяне по време на бременността, а сега излиза, че и сега не трябва да ги правя заради тромбофилията.. Благодаря ти за информацията, макар и да не й се радвам особено.

# 101
Jakito999999, вече АА го е написала подробно и всичко от написаното е вярно. По принцип на етикета пише, ако има ретинол. Дори самите представители казват, че не се препоръчва при бременност. Иначе в козметиката против стареене се съдържа ретинол, но не във всички. Най-масовото е хиалуронова киселина, но тя е безобидна.

# 102
Аз имам един трик за заспиването и помага и да си спя добре при напрежение. Мажа се зад ушите, на челото и на ходилата с масло от лавандула и  ММ ми разтрива леко ходилата и пръстите на краката с масажно масло. Безотказно откъртвам колкото и да ми е напрегнато. Понякога се шегуваме,че като му писне от мен и ме "приспива" 🤣

Последна редакция: нд, 04 юни 2023, 01:10 от HOPE.LOVE.PATIENCE

# 103
Като сте заговорили за горещи води и душове да кажа и аз,ьнам че не е ок но си се къпех така ,в софия с тая газ като влезна изкарвам по 30 40 мин под душа просто си седя,но откакто започнаха проблемите с кръста и обикаляне по доктори физиотерапия започнах да чета и литература по темата и понеже навсякъде се препоръчва водата да не е повече от 33 34 градуса си викам хм ама защо
Наскоро се заговорихме с личния и му зададох въпроса
При което той ми каза " Разбира се че не трябва горещ душ и при без това възпаление някъде в тялото ти,представи си че някъде там имаш възпаление за което не знаеш ,ти допълнително му помагаш да не отмине
Продължих да чета литература и така стигнах до книгите на Сергей Бубновски (лекар, руски има информация в нета за който се интересува) който казва че горещата вода е причина за много неврологични,ортопедни и включително е противопокарна прижени с гинекологични и репродуктивни проблеми именно защото поддържа възпалението и да пиеш хапчета докато се къпеш с гореща вода си е ефект нула
Той препоръчва всекидневно взимане на студен душ за 5 секунди с главата след горещ, като постепенно намаляваме температурата
В този ред на мисли от месец прилагам това и чувствам подобрение а преди си мислех че горещата вода ми отпуска кръста
И още нещо,като зачетох и въпросния доктор открих и друга негова книга за жени с репродуктивни проблеми ,и упражнения с които да подобрим кръвообращението ,купих я,но ще я чета като се прибера в София
Абе с две думи не знам дали е вярно,но човека има клиники в Русия и по неговоя метод сумати жени са стигнали до така желаното бебе (плюс има балнеосанаториуми за неврологични, ортопедни и женски проблеми)
Стана дълго но може да е полезно за някого тук 🍀

# 104
Здравословният начин на живот е нещо съвсем различно от това, което аз имах предвид. И той трябва да се води от всеки, а не само от бебеправещи или бременни. Той е ключов за всичко общо взето.
Човек трябва да спортува, да не се храни с боклуци като захар, пържено, тъпкани с химия месища, теста, глутен и т.н. Много и ежеседмичен спорт. Аз лично съм така може би цял живот, а от години горе долу стриктно. Обаче си имам "слабости", като кафето, ретинола, късно лягане, чаша просеко вечер и т.н. и изобщо нямам намерение да влизам в крайности. Може би, когато забременея, ако всичко е наред, ще спра само ретинола, въпреки че има изследвания, че повърхностно поставен, не влияе негативно.
Горещите душове, хайде стига, момичета.
Наистина е важно да живеем живота си щастливи и доволни, без сами да си създаваме стрес и ограничения. Той е доста кратък, да не го съкращаваме допълнително с крайности и недай боже обсесии.

Общи условия

Активация на акаунт