Отговори
# 690
АА, 2402, много благодаря!
Силно се надявам до края на лятото всички настоящи да сме се изнесли от темата и да влизаме само за подкрепа на новите момичета.

При нас реалистично по-скоро в края на годината очаквам да има някакъв успех, след като мъжът ми спре антиконвулсантите.

Между другото, аз не знам какво да правя с това ТСХ. Преди да забременея започнах да взимам л-тироксин от 0,25 мг за ТСХ от 3.50, спадна ми на 1.70 за месец, спрях го покрай целия стрес за цял месец, повторих изследването и излезе резултат 1.25. фТ4 все се върти около 16-17. Чудя се сега да го проверя ли пак или да приема, че ми е в норма… Всички изследвания са правени в различни лаборатории.

# 691
  • Замък сред облаците
Определено прави само в една лаборатория. Иначе лятно време също спада естествено, ако няма възпаление, отделно бременността също влияе благоприятно при някои хора. Бих ти препоръчала да провериш пак стойностите в същата лаборатория където е било 3.5, но да е 45-60 дни след кюретажа поне, не помня по кое време беше точно и дали вече минаха толкова дни.

# 692
Интересно, мислех, че от бременност по принцип се качва… вече са минали толкова дни, но аз изследването го правих около 20-30 дни след кюретажа.

# 693
  • Замък сред облаците
Не, това са част от случаите. Естественият принцип е че спада, вкл и антителата при хашимото заради отслабващата имунна система. А при покачващо се ТСХ съм обяснявала и друг път- сходна протеинова структура с ЧХГ и заради покачващото се чхг се качва и тсх погрешка. А при стимулациите е от синтетичните хормони.

# 694
Моето ТСХ по време на бременността ми беше с най-ниската си стойност досега - 1.46, после го повторих 33 дена след кюретажа (3-ти ден от първия МЦ след него) и стойността беше 2.22. Дали не съм го тествала прекалено рано?

# 695
Значи ще отида пак да го изследвам като ми дойде в началото на юли месец, за да мине още малко време. Ако излезе над 2.5 ще почна пак л-тироксин в ниска доза. Тоест по време на бременност даже може да се спре л-тироксина, ако така спада?

# 696
  • Замък сред облаците
Ами, ендокринолъгът ми обясни след първия аборт, че има период на регулация и по-рано от 45 дни не е напълно достоверно.

Да добавя към горния коментар, с първите 2 бременности ТСХ ми падаше, с последната беше високо, но по всяка врроятност е било така 2-3 месеца по-рано.

Мами, зависи от Т4 дали ще спреш тироксина, не от тсх само.

# 697
АА, сходната структура на ТСХ и ЧХГ не води ли точно до намаляване на ТСХ? Такъв ми е спомена от обяснението на моята ендокриноложка, когато ТСХ ми беше супер ниско. Това намерих с бързо търсене:
Скрит текст:
В първия триместър на бременността TSH може да е по-нисък от нормите, защото човешкият хорионгонадотропин (хормонът на бременността) има структурна близост с TSH и може да се свързва с рецепторите за TSH върху щитовидните клетки. По този начин предизвиква покачване с около 50% на секрецията на тироксин и нарастване на обема на жлезата. Това е нормална физиологична реакция и е толкова по-изразена, колкото човешкият хорионгонадотропин е по-висок. Например при многоплодна бременност повишената секреция на тироксин е още по-изразена, което може да доведе до гестационна тиреотоксикоза – състояние, което наподобява хипертиреоидизма.
https://www.portalnapacienta.bg/2021/05/28/%D0%B4%D0%BE%D1%86-%D … %B0-%D1%89%D0%B8/

Питам сериозно, защото така съм го запомнила и така го обяснявам, а не искам да ръся заблуди.

# 698
А някой наясно ли е как се правят тези консултации в Medrec онлайн с доз.Михайлова?

# 699
  • Замък сред облаците
2402, и двете са възможни. Първото, което обяснява твоята лекарка,  е нормата. Второто с покачването е погрешно разчетен сигнал от организма затова се покачва.

# 700
Здравейте момичета! Аз съм доста притеснена! На море сме. По принцип цикъла ми идва с кафяво зацапване-беше 7 дни. Ходих при АГ (преди морето), видя го и в същия ден ми дойде обилен цикъл като тя ми изписа Зафрила по 1 таблетка от 1 ден на МЦ за 28 дни заради задържан фоликул. Имах още 7 дни нормално кървене и сега от 2 дни пак зацапване и ме боли корема все едно ще ми дойде. Все едно маточни спазми. Мисля утре да звъня да питам това от хапчето ли ще да е, или нещо и аз не знам. Все лоши неща ми минават. Това не ми се струва нормално изобщо! Зафрила за ендометриоза го изписват-прогестаген диеногест. Направо съм изфирясала. Моля дайте съвети. На вас така ставало ли ви е от прогестеронов препарат или противозачатъчни?

# 701
Разписвам се с тежък Ц първи месец с терапията, имам още един..... Изпитвам страх, несигурност, колко още хапчета трябва да изпия.... 😓

# 702
  • София
Разписвам се с тежък Ц първи месец с терапията, имам още един..... Изпитвам страх, несигурност, колко още хапчета трябва да изпия.... 😓

Гуш! Пътят е дълъг и трънлив, но крайната цел си заслужава!

# 703
Добро утро, ние сме на почивка, но не мога да спя, събудих се в 5:30 с голямо напрежение. Взех прегнакеър за него и за нея, ММ го започна, аз още се чудя заради ФК. Обмислям посещение при АГ в Пловдив август месец, бихте ли ми препоръчали къде да отида (в Бургас няма много избор).

# 704
Добро утро, ние сме на почивка, но не мога да спя, събудих се в 5:30 с голямо напрежение. Взех прегнакеър за него и за нея, ММ го започна, аз още се чудя заради ФК. Обмислям посещение при АГ в Пловдив август месец, бихте ли ми препоръчали къде да отида (в Бургас няма много избор).
Аз съм от Ямбол,но много ми препоръчаха  д-р Милена Мануелян от Бургас и ходих при нея и останах много доволна...обяснява,внимателна е ...за тсх толкова много се чудих и тук намерих отговора...от 15 години съм с базед....от около 5-6 години си бях на 1т поддържаща тирозол и тсх си вървеше между 1.2-2.5...когато реших да правя опити за забременяване минах на пропицил от 1/2 т за да можем да смъкнем тсх под 1....ендо каза,че при бременност трябва да е под 1...и така тсх падна малко под 1...когато забременях тсх стремглаво падна на 0.02 и се закова там ...вдигнахме дозата на 1т,после на 1 и 1/2 ...но то си стои 0.02...и ендо реши да го остави така,защото фт4 от 22 ,падна на 17.6,а при бременност фт4 трябва да е на горна граница...и така сега съм в 10г.с и си го оставихме така...следя ги през 10 дни...

Общи условия

Активация на акаунт