Отговори
# 105
Проблемът е в това, че нито един от посочените отговори с ограждане е верен, получава се 15 Grinning
Много Ви благодаря, синът свърши с учебника за 10. клас Blush

# 106
Аз получавам 8.
49+225-2.7.15.cos60=BD^2
BD=13
13^2=7^2+BC^2-2.7.BC.cos120
BC=8

Последна редакция: ср, 07 юни 2023, 20:07 от Dincho

# 107
  • София
Динчо, ако погледнем реално, твоят подход е по-правилният/по-полезният - да се даде  жокер и питащият да се пробва сам. Ако не стане, пак да пита. Но..Както каза, всеки луд с номера си - само дето аз  конкретно съм с цяла програма. Просто понеже питащите са от такива, дето са по на Вие с мат и им трябва цяло решение, до такива, на които и съвсем малка подпорка им е достатъчна, срам, не срам карам аз лично директно с писането и не задълбавам в  това кое е по-полезно..

# 108
Русалка, надявам се не съм те обидила. Аз наистина ти се възхищавам на търпението и старанието, което влагаш....вярвам го знаеш.

# 109
Аз получавам 8.
49+225-2.7.15.cos60=BD^2
BD=13

13^2=7^2-BC^2-2.7.BC.cos120
BC=8

Трябва да е 13^2 = 7^2 + BC^2 - 2.7.BC.cos120. Но след проверка със следствие от Tcos, се разбра, че няма как да е 15. От факта, че -8 се изключва като отговор от квадратното уравнение, 8 спада перфектно - BD² > DC² + BC². Дългичка задачка Grinning

# 110
  • София
Русалка, надявам се не съм те обидила. Аз наистина ти се възхищавам на търпението и старанието, което влагаш....вярвам го знаеш.

Как обидила, бре...Simple Smile Та ти комплимент незаслужен написа Heart ( в частта със старанието особено, понеже стараещ се човек не чертае подобни грозотии  като моите на ръка), просто споделих как първосигнално започвам с писането, без да се замисля, че в определени случаи може би не трябва..

Овенче, не съм гледала квадратното, ама да не би да имате сгрешен знак , идващ от косинуса, там знакът става плюс, понеже косинус от 120 е  отрицателно число..И съответно минус до минус е плюс.

Последна редакция: ср, 07 юни 2023, 20:49 от пенсионирана русалка

# 111
Зависи кой от колко помощ се нуждае. Нашите по-кратки решения могат да са достатъчни за тези, които търсят само идея и пропускат нещо малко, понякога не са. Разписванията на Русалка и ant са със сигурност полезни за всички като такива, защото разписването също е много важно.

Иначе Русалка, то не е само митничарят. За 8 от 10 души сме кукувци, че решаваме задачи по математика за удоволствие. Joy

# 112
Мама овенче, допуснала съм печатна грешка.
Второто уравнение е
BD^2=CD^2+BC^2-2.CD.BC.cos120
169=49+BC^2-2.7.BC.(-1/2)
BC^2+7.BC -120=0
BC1=8
BC2=-15  - не може да е.

Солничка и Русалка, тука сме се събрали по интереси .... или диагноза.

# 113
Да, грешката е била, че не е видял минуса.  Благодаря!!! Heart

# 114
При нас събираме разделния боклук много стриктно и по дни.
Ако видите на какво ми прилича кошчето за хартия, когато се запълни...
Прелива от формули и чертежи. Повечето решени от тази тема за удоволствие. На телефона имам само Судоку като игра, но изобщо не ми е толкова интересно, колкото нечие домашно по математика. Joy
Рядко публикувам, понеже обикновено сядам да чета продължително през нощта, но това не ми пречи да си решавам задачите, които ми допаднат. Нищо, че по-надолу ги е решил някой друг. За разпускане:)))) а и сънят е за слабаците:)))))
Шегувам се за съня, дай боже всекиму здрав сън.

# 115
И аз решавам задачи вместо кръстословици, но тук не мога да реагирам достатъчно бързо. Докато пуснат задачата, някой вече я е решил, а аз дори още не съм я видяла. Joy Но като Barbabeau пробвам някои по-предизвикателни задачи. Например за решение, различно от представените тук.
На хартия почти не съм писала повече от три години. Не ми липсва. Техниката има огромни предимства.

# 116
Кой отговор ще посоите на зад. 7? Аз ще посоча г), но дават за верен б) И това го срещаме за втори път

# 117
Помня, че преди време обсъждахме подобна задача и тогава рових по учебниците.
В този на Регалия за десети клас пише, че ако редът е бимодален и двете моди са съседни числени стойности в реда, за мода може да се приеме тяхното средноаритметично.
Но пък сега се замислих, че в такъв случай проблемът е в отговорите, защото така излиза, че има два верни, което е недопустимо при задача с избираем отговор.

Последна редакция: чт, 08 юни 2023, 11:03 от Анонимен

# 118
Надявам се ganis да се произнесе това за средноаритметичното на две моди някаква ерес, разнесла се с копиране, ли е и каква е официалната позиция, че тези с десетокласниците, да можем да си ги инструктираме. Grinning

# 119
  • София
А каква ще е модата в реда 1; 1; 1; 1; 1; 9; 9; 9; 9; 9? Съвсем си губи смисъла. Тук 1 и 9 не са съседни, но и в горния ред няма 5,5, че това да е модата.
За медиана съм съгласна да се вземе средноаритметично, но за мода?

Общи условия

Активация на акаунт