Отговори
# 540
  • София
Числото на Дарина е със 7 по-голямо от числото на Мария. => Остатъкът от делението на числото на Мария на числото на Иван би бил 7+9=16. Щом остатъка е по-малък от 16 (в случая 4), значи от това 16 е извадено числото на Петър и е получено 4. 16-4=12 Т.е. числото на Петър е 12.

Последна редакция: пт, 13 окт 2023, 16:28 от Вампирче

# 541
Моля за помощ за тази задача (пети клас)?

Нека първо припомним, че:
         - делимо : делител = частно (остатък);
         - делимо = делител × частно + остатък.

Решението на задачата се базира на следните факти:
1. Делителят е винаги по-голям от остатъка;
2. Ако от делимото извадим остатъка, получената разлика винаги се дели на делителя. Действително,
          делимо – остатък = делител × частно;
3. Ако всяко от две числа се дели на трето, то разликата на двете числа също се дели на третото число. С други думи, ако А се дели на С и В се дели на С, то и А – В се дели на С.

Да пристъпим към задачата.

Отговор: 12.

Решение: Нека за краткост означим числата намислени от Петър, Мария и Дарина, съответно, с П, М и Д.

Делимото М при деление на делителя П дава остатък 9 и следователно, числото П е по-голямо от 9.

От условието имаме, че Д = М + 7.

Всяко от числата М – 9 и Д – 4 = М + 7 – 4 = М + 3 (делимо – остатък) се дели на П (делител).

Следователно, числото М + 3 – (М – 9) = М + 3 – М + 9 = 12 също се дели на П, т.е. П е делител на 12.

Делителите на 12 са 1, 2, 3, 4, 6 и 12 и единственият по-голям от 9 е 12.

Окончателно, П = 12.

# 542
  • В Страната на чудесата
Здравейте!
Моля за решения на следните задачи за 7 клас:

# 543
  • София
Здравейте. И аз съм с молба за седмокласни задачи -  зад.5 и зад.4 подт."д". За подт."е" получава 6, но не е сигурен.

# 544
  • София

В пета задача какъв е този дробен показател? Това се учи в гимназията, нейде из  10- 11 клас при корен н-ти, вероятно е печатна грешка и се има предвид смесеното число 2 цяло и една четвърт...

# 545
  • София
Русалке, много благодаря! В училище материалът почти (да не кажа изобщо) не се обяснява, моите знания са позабравени, добре, че сте помощниците в темата.

# 546
Здравейте!
Моля за решения на следните задачи за 7 клас:

Решения:

4.
Скрит текст:

6.
Скрит текст:

9.
Скрит текст:

# 547
Моля за помощ за тези задачи- 9 кл.

# 548
Здравейте и аз моля за помощ за 19 и 20 задача - 9 клас

# 549
# 550
Мога ми да помоля за помощ с 1 и 3 зад., осми клас (пермутации)

Благодаря предварително 🌷

# 551
  • Варна
Здравейте и аз моля за помощ за 19 и 20 задача - 9 клас
19зад.
Всички възможности са 8!=40320
Да са един до друг 3!.4!.2.2=576възможности

20зад.
Всички възможности са 9.9=81
Сбор кратен на три, на всеки ред има по три такива места 9.3=27 благоприятни възможности

# 552
  • Варна
Здравейте,
племенницата ми (8 клас) не може да се справи с тази задача. Опитвам, но и аз не мога да се сетя, забравила съм тотално зависимости и начини на решаване. Моля ви подскажете ми накъде да се насоча, дори ми се ще да не е цялото решение, но някаква насока, за да пробвам дали ще мога да го доизмисля сама. Ако не успея ще питам пак:

# 553
  • София

Надявам се, че чертежът и някои означения дават нужната насока - ползва се  отношението 1:4, сборът на тъп и остър ъгъл в успоредник,  ъглополовяща, правоъгълни триъгълници, медиани към общата им хипотенуза, равнобедрени триъгълници,  ъгли..

Последна редакция: сб, 14 окт 2023, 21:01 от пенсионирана русалка

# 554
  • Варна
Много ти благодаря! Успях Simple Smile Забравила бях теоремите за медиана в правоъгълен триъгълник.

Общи условия

Активация на акаунт