Фотография с елементи на Фотошоп - III част

• 18 752
  • 491
  •   1
Отговори
# 390
Фрида,
В темата забавления и ретуш на снимка са

# 391
Искам да ви помоля за коментар на експериментите ми от вчера.
Понеже искам да се уча и да не повтарям грешки, бих искала да знам коя е сполучлива, коя не става за нищо.
Благодаря ви!

# 392
raly , само толкова Shocked По тези снимки може доста да се развихрите като несавършенства Joy

тва де искаш
За критика винаги готови  bowuu bowuu

# 393
Вечернице, аз писах вчера, но наистина беше доста кратичко Embarassed Казвам си мнението за всичките под ред на номерата:)
Кивита 1 са ми любими. Много сполучливо е станало. Единствена забележка, която бих споменала е че стъклото в долния десен ъгъл е малко по- тъмно. Изглежда под него има нещо, което прозира.
Киви 2 също е много добро, обаче  в сравнение с първото малко бледнее. Причината може би и в централната композиция и факта че фона не е хомогенен и има елементчета и сенки, които разсейват
Киви 3 не ме грабва, като може би основните причини са композицията и жълтите бликове от осветлението
Киви 4 е малко по- добре, защото жълтите бликове ги няма, но пък е едно съвсем стандартно щракване на парченце киви и няма нещо, с което да ме грабне и впечатли

Портокал 1 и 2 са кадрирани така, че се акцентира върху дупката в средата, а не върху текстурата на пълните със сок мехурчета. Освен това са бледи и трябва да се засили леко контраста. Между другото аз също снимах резанче портокал, но не го пуснах точно защо ме издразни голата дупка по средата, която при такова долно осветяване се явява най- ярката част от снимката и много привлича погледа.
При портокали 3 и 4 това нещо го няма. За мен по добрият е 4, защото създава някакво усещане за сочност. Тройката ми бледнее и някакси прекалено прозира черният фон отдолу. При такъв тип достатъчно ярко осветление аз може би не бих се спряла на абсолютно черен фон, а по- скоро на нещо зелено или тъмно оранжево.

Контраста на желираните мечета и нисък, цветовете изглеждат промити, снимките са шумни. Първата е по- добра и има хляб в нея, стига да засилиш горните две неща и да позачистиш шума. При този тип фотография наличието на шум определено е недостатък и нежелан ефект. Освен това на втората снимка на фона в ляво има голям блик от осветлението ти.

Кекса няма да го коментирам. Снимането на манджа е хубаво нещо, но като илюстрация към кулинарните подвизи, а не като обект за фотография. Но дори и да предположим, че снимката е правена с тази цел - пак не е добра, защото тогава не ти показва точно за какво става въпрос. Не можеш да видиш формата на кекса, не можеш да видиш глазурата отгоре. При този род снимки обикновено се режат едно две парчета, така че да се види как изглежда кексчето от вътре, но е хубаво да се заснеме така, че да се вижда и формата на конкретнот парче или на какса, ако той е опечен в интересна формичка. Във всичко случаи е добре да имаш един мъъъничко по- общ план, а не толкова отблизо. Ето примерче с един сладкиш, който правих преди доста време. Давам я само като нагледен пример за кадриране. Тя е правена още на времето с най- старата ми сапунерка Grinning Ще кача някои от снимките на манджа които съм правила по- скоро, макар че категорично смятам, че нямат пряко отношение с фотографията.

Марулата също не е добре кадрирана. Липса и каквато и да било опорна точка. Няма нещо, за което да се хване окото. Много по- добре щеше да се получи, ако заснемеш едно листо на някакъв ярък контрастен фон (примерно ярко червена покривка), като примерно до него можеш да сложиш една вилица за контрапункт. Друг вариант е да заснемеш къдричките на салтката отгоре, но в цял вид, а не на отделно листо.

Ябълките са като мечетата - липса на контраст, липса на наситени цветове, много шум. Не са осветени добре. При първата осветлението е горе долу приемливо, защото се зъдава някакъв обем и светлосенки. При втората това не е така  - освтлението идва леко отзад и отгоре. Има сянка, която пада точно отпред. Ако беше осветена отпред и отгоре тази сянка нямаше да я има. Горното осветление я лишава от обем и детаили. По отношение на кадриране също има какво да се желае. Лично аз на първата снимка бих оставила място в дясната светла част. Определено не бих се спряла на квадратния вариант. Изобщо това квадратно кадриране е доста рисково и си остава за майсторите. Ние тук като лаици е добре да го избягваме.
На втората ябълка положението е същото - сложила си я точно по следата. И на двете снимки този фон за мен не е добро решение. Това синьо не ми се връзва с композицията и цветовете на ябълките.

# 394
Рали гледам че си постнала, за докато творих фермана - давай я критиката Laughing Аз туко що наплюх другарчето, сега за баланс вземи ме поолюй мене Joy Като гледам този тип фотография е твоята стихия и съм сигурна че има какво да кажеш, та да прихванем и ние нещо Mr. Green

# 395
Ето това исках!  Peace
Благодаря ти много за труда Лулу!   bouquet
Значи правилно усещам, сега остава и да канализирам наученото с усета.
Целта ми беше да знам къде да се опра. Сега вече знам
И не си мисли, че си ме оплюла  Wink

# 396
Лулу, Айде сего точно стихия не е  Embarassed

определено тове не са възможно най-интересните снимки

Могат да са приятни за гледане (снимки тип чакалня или супермеркет)
За тази цел трябва да са перфектни технически за да компенсират липсата на идея  Whistling

Ето моя пример за не технически перфектна снимка.
Снощи експериментирах с тази чаша как да я осветя така, че да няма бликове
И успях - бликове няма
НООО пък на всичките снимки се вижда тиксото и белия лист пред чашата
Много ме хвана яд на мене си  #2gunfire

Вечернице,
Съгласна съм с коментарите на Лулу
Я пробвай да снимаш същото на дневна светлина и пак го пусни
да го изкоментираме пак
Можеш в края на кадъра за сложиш бял лист хартия и някоя шаренка страничка от списание за да можеш после по тях да награсиш цветовете във Фото шопа
Я при следващите снимки напиши какви са ти били парамертите - мошеш ли да избираш чуствителност на филма, скорост?
Имаш ли някакви ръчни настройки ?

Този тип снимки според мен са идеални за учене и експериментиране на композиция и осветление
Не е като портретната или репортажна фотография - децата не можем да ги вържем да стоят докато си нагласим осветлението,
кивитата няма да ни избягат

# 397
Лулу

За фокуса се разбрахме

Тази ми харесва

Цветовете и контраста са ок
За бликовете ти сама си призна без бой  Joy
Рамката нещо ми бърка в очите

Може би без ще е по-добре???
Много ми харесва идеята за смесването на лед-студено и чушка люто-hot

http://photo-zona.net/index.php?APP_ACTION=DISPLAY_IMAGE_BIG&IMAGE_ID=73106
Контраста не етолкова добър,
червеното на чушките не е същото и ми се струва по-далеч от реалността, но ти си знаеш кое е истинското
Фона е разсейващ
Не ми е ясно как ти се комбинират чушките, черния пипер и портокала? Ако искаш да покажеш зъмръзналите неща, зощо едните са в чаша, а другите не?

Няма контраст
червеното съвсем не е червено
На мен ми се струва прекалено тясно изрязано долу, но въпрос на виждане

Тез двете няма да ги коментирам,
малко са ми като календарите по стените при бабите 
Ей сега, ако не ме уби, няма кога  Mr. Green Mr. Green

Тва вече го изкоментирах

Това също,
любима ми е

Ако ти се занимава пак да го сничаш
можеш да го сложиш на картон , не на плат или пък да замажеш плата
да пробваш да постигнеш по-добър фокус 

да сложиш друга рамка

Така достатъчно ли е  hahaha

# 398
  • NY
около тези плодове се въртях вчера следобяд....

http://public.fotki.com/Ekle/yummy--yummy/

това са кадрите които ми се виждат по-свясни.....

# 399
  • NY
да си кажа и аз мнението

лулу, постановките са ти идейни  Peace

Кивито ми е фаворит, после трите кубчета лед и мастилото във водата... Heart Eyes За чашите на тъмен фон -контраста е ок, рамката - май дисбалансира,  представи си  я снимката с повече пространство под чашата, отколкото над нея... За чашата на светъл фон с кубчетата наоколо - има натроение, композирана е добре, либсва и бистрота. Фокуса на повечето ми се струва мекичък ....

Вечерница, присъединявам се към казаното от лулу......засили цвета, контраста  Peace

sage, удоволствие са за окото  Heart Eyes

raly, невероятни витамини С , снеговалежът също 

# 400
Най-сетне да си покажа и аз резултатите от следобедните ми снимки. Simple Smile Плодът трябваше да е ягода, но ги бяха изкупили докато отида  Sad .....
Бях притисната от залязващото слънце и от подскачащото човече до мен. Но определно ми хареса и при върва възможност ще правя още експерименти.  Simple Smile

# 401
Ето малко от, упражненията ми по осветление

Не са снимки за коментар, защото няма нищо интересно в тях и не съм ги обработвала, а просто примери за осветление

Всичките са снимани на нощна лампа от ляво
За да е насочена светлината пред лампата е залепен картон (от шоколад  bowuu)
процепа е 2см

ето само с лампата - директна светлина

ето с един рефлектор - бял картон от дясно

2ри рефлектор реко отпред дясно - алуминиево фолио

Ето и как са разположени нещата

# 402
Eклере
Много интересни са станали

мен тази
http://public.fotki.com/Ekle/yummy--yummy/p1040497-1.html
и тази

най-много ми харесват
http://public.fotki.com/Ekle/yummy--yummy/p1040508.html - само фокуса би трябвало да е другаде -
примерно на портокала или горната къпина

Тази е интересна -
войната на бананите и къпините
http://public.fotki.com/Ekle/yummy--yummy/p1040724-1.html

Фона е разсейващ

в дясно е малко преекспонирано бялото

Тука можеше да махнеш етикета на кивито  hahaha hahaha
http://public.fotki.com/Ekle/yummy--yummy/p1040726-1.html

Горска фея,
супер са
 най-ми харесва тази
http://bisttra.multiply.com/photos/photo/13/24

на другите две фона ми е разсейващ

Цветовете не са много реалистични - примерно бялото е сиво

# 403
леле, колко сте добри!
невероятни снимки
добре, че не се напъвах да снимам - много щях да се изложа

сега имам една молба, която от няколко дни  все не успявам да публикувам
та....

Утре ми предстои едно снимане на интериор. Много красив фризьорски салон, който ще участва на международен конкурс. Трябва да направя 10 снимки

разполагам с Канон 400д, обективи 28-105 и 28мм, статив
други атрибути нямам  Sad

молбата ми е да ми дадете съвети, виждам че сте доста компетентни, разчитам много на вас  Grinning

# 404
Рали, ама нямаш си идея колко съм съгласна с теб, за всичко казано (не визирам само коментарите по моите снимки) Peace

Този тип снимки ги окачествяам от типа на рекламната фотография и компромис с качеството е недупустим. В по- голямата си част са лишени от смисъл и основната им функция е просто естетическа наслада за очото, което автоматично означава, че трябва да са без забележки от към техническо изпълнение Grinning

Вечернице, много се радвам, че не си се засегнала от коментарите  bouquet  bouquet  bouquet Не всеки може спокойно да приема критика и много се чудех дали да напиша точно това, което мисля Rolling Eyes Embarassed

Еклере, иаш интересни съчетания на цветове, които радват окото. Тази ми е фаворит http://public.fotki.com/Ekle/yummy--yummy/p1040497-1.html . Като цяло ми харесват:) Разбира се аз не мога да мина без критика Joy
Като забележка на първо време ще спомена разсейващ фон и на повечето липсва смислов център. Погледът се лута между различните елементи и няма на какво да се прикове. За останалото сега ще си замълча и ще го споделя в понеделник, когато ги погледна на нормален монитор Grinning Този съвсем сдаде багажа и виждам всичко ужасно тъмно, жълтеещо  и твърде далеч от истината:ooooh: Sad Направо почнах да си отбелязвам на календарче дните, които ми остават до новия компютър, остана още съвсем мъничко Joy

Рали, чудесно си се справила с чашата без бликове  bouquet Ябълките ще ги разгледам в понеделник, тук ги виждам направо черни Shocked

Феичке, на първата и третата снимка имаш линии, които пресичат целият кадър. Избягвай подобни композициони решения, защото погледа се плъзга по тях и пропуска същността, ако мога така да се изразя Joy Средната снимка ми допада  bouquet

Малена, ще помисля по твоя въпрос Grinning Може ли да споделиш с някои подробности ако си на ясно с обстановката:
1. Колко е голямо помещението и какво е горе долу разположението на нещата. Дали е дълго и тясно, квадратно  и т.н. Ти къде би могла да застанеш в него. По книжките пише, че интериор обикновено се снима по дългата страна, за да има простор. Ще имаш ли възможност да снимаш от този ъгъл?
2. На какво осветление ще разчиташ - естествено, луминисцентно, смесено...?
3. Какви са цветовите решения в помещението

Обикновено за такова нещо се използва широкоъгълна оптика, т.е евентуално ще снимаш на 28 мм. Кой от двата обектива ти е по светлосилен?
Друг съвет, който мога да ти дам на първо време е да отидеш и да направиш предварително 2-3 снимки от различен ъгъл. След това да ги разтовариш и да видиш как ще изглеждат на монитора, за да можеш да си подбереш най подходящата гледна точка. В повечето случаи на визьора на фотоапарата изглеждат по един начин, а като ги свалиш създават доста различно впечатление.

Ако има големи огледала по стените удачно решение е да снимаш под ъгъл срещу него, като внимаваш да не влезнеш в кадъра все пак. Идеята е пак да се създаде илюзията за простор.

Общи условия

Активация на акаунт