Искам да предупредя всички, ако някой друг се сблъска с подобна измама от А1 ( Мтел).
Не се поддавайте.

Декември 2017г., след изтичане на договора, дъщеря ми си пренесе телефонния номер към друг мобилен оператор, защото й беше писнало, да получава надписани сметки. Урежда всички дължими суми. Без това плащане, не може да се реализира преносимост на номер.
Преди няколко дни й се обаждат от А1, че дължи някакви съми и трябва да ги плати до 16.06.2025г. Тя е отишла в магазин на А1 ( Мтел), но не са й дали информация за какво са тези начислени задължения. Само са й казали общата сума, около 40 лева.
Днес посетихме заедно магазин на А1 ( Мтел) и ни казаха, че това бил договор за Loop от  януари 2018г. !!!  Поисках да се запозная с договора, не ги пазели толкова дълго. Казахме, че тя е ползвала Loop в ученическите си години и след спиране на този тинейджърски план, е преминала на  общ договор. Това беше преди много години.И никога не е имала друг номер!  Поисках да ми разпечат тези сметки, не можело. Но ни ги написаха на ръка на листче. Написаха ни и телефонният номер, на който се водят. Той ни е напълно непознат. В интерес на истината, служителката беше доста сконфузена.

Няколко неща ми направиха впечатление:
1. Цели 7 месеца А1 не са спрели този телефон, въпреки, че не е имало плащане от самото начало. Такова нещо не се случва при никой мобилен оператор. При неплащане, спират веднага.
2. Не са начислявани никакви лихви. И такова нещо не се случва.
3. От 2018г. до сега - юли 2925г., от А1 не са се сетили да търсят такива задължения. И това не се случва.

Всичко това ме навежда на мисълта за измама от А1 ( Мтел). Но ще предпочета да го нарека "грешка".

Разбира се, нямаме намерение да плащаме подобни суми, които не дължим.
А и за тези, които не са запознати, периодични плащания, каквито са месечните сметки към мобилните оператори, се погасяват с 3 - годишна давност. Т.е. не сте длъжни да плащате, дори и да сте дължали тази сума.  Давността тече за всеки конкретен месец.

ПС
Когато синът ми си пренесе номера от А1, всички задължения бяха изчистени. След около половин, до 1 година и  на него от А1 му измислиха някакви неплатени задължения и интересното беше, че все казваха различни суми, като всяка следваща беше по-висока от предходната, но това не беше начисляване на лихви. Тогава не можаха да обяснят от къде са се появили тези задължения.

За разлика от А1 ( Мтел), пренесохме 2 номера от Йетел, но те съвсем коректно ни възстановиха предплатените суми.
Всеки месец се предплаща при всички мобилни оператори.

Последна редакция: вт, 15 юли 2025, 01:30 от Diorela