С какво ви дразнят свекървите? - 148

• 39 246
  • 757
  •   1
Отговори
# 195
  • София
Забелязала съм, че в нашата народопсихология има някакъв парадокс.
Като си млад - да слушаш, те повече знаят, те са опитни
Като остареят - имат възрастови изменения, да не се караме с тях
Ами кога ще остане време ние да сме  важните? То животът си отива, докато се съобразяваш с някого

# 196
отдавам го на селяния -това разбиране.
Вчера гледах откъс от един български филм - черно-бял предполагам от 60 години
Сцена-мъжът бута жената и и казва, "Ей, я донеси салатата и ракията", тя става прави го без възражения
после, мъжът започва да крещи по децата. Да ви призная честно изобщо не разбрах защо крещи. Накрая заяви - децата трябва да имат уважение и само да  слушат

# 197
  • София
60-те години и в Щатите е било така, не сме ние най-големите простаци. Или от ГанЯ няма по-зле...

# 198
Нали за това се борят новите технологии - изкуствена утроба , сурогатна майка , няма снахи, няма свекърви , не си ничий ,ни мъж, ни жена,  самостоятелен и независим на върха. Няма салата , няма ракия и деца няма да пречат, да викаш по тях.Слушаш и се подчиняваш само на работодателите, корпорациите , вероятно ще стане Корпорация по някое време. Да идва по-скоро !

# 199
  • при късмета
Забелязала съм, че в нашата народопсихология има някакъв парадокс.
Като си млад - да слушаш, те повече знаят, те са опитни
Като остареят - имат възрастови изменения, да не се караме с тях
Ами кога ще остане време ние да сме  важните? То животът си отива, докато се съобразяваш с някого
Те свекървите затова се тръшкат и опитват да се налагат, защото следващото поколение се е светнало, че от такова съобразяване техния ред няма да дойде и е решило, че времето да се съобразяват със себе си е сега.
А при нас не е народопсихология. Това се дължи на десетилетията комунизъм, защото единствената му цел е да вкарва хората в рамки, които са заложени, от възможно най-ранна възраст. И у нас и навсякъде и до ден днешен го има модела, че родителите се слушат. Но, в другите общества, извън комунистическите, формулировката е "слушай/почитай, уважавай родителите си" т.е. като съвет или напътствие. Комунистическата формулировка е "трябва да слушаш родителите си". Т.е  задължително е, не подлежи на обсъждане и формата е заповедническа

Имах чичо, който виждайки ме да целувам детето си, ми каза "я стига си се лигавила, дете се целува само като спи". Казах му, че не е в ред

# 200
Леле и в свекървенската ли вече комунизЪма е виновен за отношенията на непоносимост между двете жени в живота на един мъж ??? Rolling Eyes
А дали причината не се корени в материалната бедност на нацията ни / не сме от големите, дето са присвоявали чуждите благини/ та затова, като сме бедни масата хора не могат да си позвоят да живеят отделно и самостоятелно, защото все на някой трябва да разчитат цял живот.
Е, сега младите забогатяха с кредити и новите снахи ще имат самостоятелност.

# 201
Не е само до бедност. На някои така им изнася - не харчат много пари, в доста случаи друг се грижи за дома и може да ти гледа децата

# 202
  • при късмета
Леле и в свекървенската ли вече комунизЪма е виновен за отношенията на непоносимост между двете жени в живота на един мъж ??? Rolling Eyes
А дали причината не се корени в материалната бедност на нацията ни / не сме от големите, дето са присвоявали чуждите благини/ та затова, като сме бедни масата хора не могат да си позвоят да живеят отделно и самостоятелно, защото все на някой трябва да разчитат цял живот.
Е, сега младите забогатяха с кредити и новите снахи ще имат самостоятелност.
Това изобщо не е вярно. За самостоятелността имам предвид. Дори по турско време, когато хората почти не са има ли собственост, а пък броя на децата в едно семейство е бил доста по-висок, само една снаха е била прецакана без самостоятелност. В дома на свекървите остава само по 1 син, със семейството си, обикновенно най-младия или този, който се ожени последен, а останалите са се отделяли още със сватбата. Та пак излиза, че не до бедност или народопсихология, а е насадено заради вид управление

# 203
  • София
ма ко, айде стига с тоя комунизъм, дето е виновен за всичко.
Нали Павлик Морозов, предал родната си плът и кръв, беше пример за комунистите...
Точно обратното, слушането и почитта към старите и особено свекърите си е от време оно, и то не заради турското робство и т.н.
Да напомня за Гераците - живеят в един двор 3 синове и семействата им.

# 204
Когато дядо ми се жени за баба ми, отиват и си правят тухли край реката, и си строят къща, в която се отделят.
Поколението на майка ми трябваше да чака за апартаменти. Когато му дадат, тогава. Където му дадат, там. Колкото стаи, толкова. Не можеше да имаш претенции и желания.
Ако строиш, цимент, тухли, цигли, се намираха с огромни връзки. За мебелите да не говорим.
В нашия край поне беше така.
В този смисъл наистина през социализма   в началото е било по-трудно отделянето, отколкото е било преди това и то не заради парите.
После като настроиха панелните блокове се оправиха нещата, но пак до един момент, защото почна пък прибиране на възрастни хора от селата и пак се събраха няколко поколения на едно място.
Не е само социализма, но и той доста спомогна. Един град, един дом, едно работно място до пенсионирането. Цели поколения израстнаха с този манталитет, включително и моето позакачи от него.

# 205
  • при късмета
ма ко, айде стига с тоя комунизъм, дето е виновен за всичко.
Нали Павлик Морозов, предал родната си плът и кръв, беше пример за комунистите...
Точно обратното, слушането и почитта към старите и особено свекърите си е от време оно, и то не заради турското робство и т.н.
Да напомня за Гераците - живеят в един двор 3 синове и семействата им.

Аз никъде не съм казала, че започва с комунизма. Разбира се, че от край време е тази нагласа, казах само, че при комунизма формулировката и натискането за спазване, за да си в модела, който са определили е различен. А това не е едно и също, ако не успяваш да схванеш и не казвам, че изобщо е дошла тази нагласа при комунизма.
И да, у нас е виновен за доста клишета, поведенческа бай Ганьовщина и нагласи у хората. Разбирам, че много лелеят да се върне, но поне са от поколение, което вече не е фактор

# 206
защо не, защо младите да не теглят кредити за жилище / ако нямат друг начин, да живеят самостоятелно/ По-добре ли е да живеят до родителите?
Това с бедността, с която обясняват защо младите живеят при родителите, ми се струва оправдание.
Първо, ако не могат да са самстоятелни и да гледат и издържат семейство, ами да не го правят. Защо родителите да ги издържат и
 подсигуряват
Второ, за много хора това е оправдание, за да не опитват да бъдат самостоятелни, защото така им изнася. А после се оплакват от разни проблеми в отношенията с родителите и неразбиране от тяхна страна.

# 207
Нали за това се борят новите технологии - изкуствена утроба , сурогатна майка , няма снахи, няма свекърви , не си ничий ,ни мъж, ни жена,  самостоятелен и независим на върха. Няма салата , няма ракия и деца няма да пречат, да викаш по тях.Слушаш и се подчиняваш само на работодателите, корпорациите , вероятно ще стане Корпорация по някое време. Да идва по-скоро !
Не е насочено към теб, а само към написаното - това е голяма глупост.
Технологиите не могат да се борят за нищо, това е просто начина, по който нещо се произвежда. Борят се хората и то съвсем не за изброените неща.
Не пожелавам на никого да стигне до там, че да ползва сурогатна майка, обикновено е в резултат на най-лоши диагнози и никога не е лесно решение.
Изкуствени утроба би било прекрасно да измислят, ще се елиминират ГД, серклажи и колко още усложнения при бременности. Би било чудесно, но сме още далече от това.
Останалото изобщо няма да коментирам.
Ако е шега, слагай по едно емотшконче тук там, че иначе работата изглежда зле.

# 208
и за мен, този модел е най-лош. Но, голяма част от проблемите със свекървите /изключвам в този случай моята Simple Smile / но описаните тук, са точно с такъв проблем- говорене в стил, аз съм по-възрастен, по-зрял, по - авторитарен, така е редно, така е писано, така винаги е било  С ЕДНА ДУМА - снахата и синът  да слушат свекървата

# 209
  • София
Ако възразявам на някоя по-серт снаха, то е ако има и друга гледна точка, за която може тя да не се сеща или защото иска само плюсовете от дадена ситуация.
Но по принцип съм наясно, че снахата влиза с предубеждение как няма да слуша свеки за абсолютно нищо. Мъжете не се напъват така спрямо тъста.
Особено както семействата се събират по-късно - мацките имат време да се надъхат

Общи условия

Активация на акаунт