С какво ви дразнят свекървите? - 148

• 39 236
  • 757
  •   1
Отговори
# 255
Скрит текст:
Какво ще кажете по следния казус: От година и половина, мъж на ок.30 живее с жена на ок.25 , в негоно жилище, свекървата много харесва момичето, звъни и се опитва да раздава акъли, но синът и слага граници. Уж е разбрала къде и е мястото.
Но се налага да дойде да пренощува в дома им /вероятно купен от нея, тук не зная подробности/, преди да замине в чужбина. Тя това и друг път го е правила, лошо няма, де. Момичето готви специалитети, кипи такава , приятна врява, старае се, тя обича да готви и въобще, с огромно желание. И идва свекървата и казва: Тази вечер съм донесла кюфтета, заради вас съм ги направила,  твоите неща друг път ще ги ядем. Flushed
И сега момичето разочаровано и се чуди друг път как да подходи.
Слагам всичко на масата, кой каквото иска да яде, после прибирам в хладилника и дояждам с кеф. Много обичам студено месо и кюфтета.
Свекървата не е права да казва какво да се слага на масата. Нека да носи, като иска, но в чужд дом не можеш да нареждаш какво да ядат другите.
Снахата да не се обижда, че някой носи, аз също никога не ходя на гости с празни ръце. Да си сложи масата както е намислила, да добави и донесеното, да благодари и това е. Следващия път пак така.

Скрит текст:
Не съм съгласна, че повечето снахи са предубедени.
Това на личен опит и мнение ли се крепи или на някакви социологически проучвания.
Ако е само личен опит и се базира на няколко снахи, то е безпредметно да го обсъждаме.
Ако е по-широко проучване, къде са официалните резултати за ги видим.
Така е просто ЕЖК, така е, вЕрвайте ми!
Това важи и за свекървите, но тук постоянно се твърди, че свекървиТЕ (т.е. всички) са с предубеждението, че само тях трябва да слушат (цитат на ма ко).
Скрит текст:
Иначе снахата била миличка, добричка и идвала с най-добри намерения.
Ами това също е точно толкова недоказуемо, точно както моето твърдение. Нито аз, нито ма ко имаме официални резултати от представителна извадка.
И да не забравяме, че двете природни стихии се срещат на по-късна възраст в сравнение с предишни поколения.
Да, важи и за свекървите и за снахите.
Аз например с първата свекърва не само не бях предубедена, ами даже прекалено наивна, че ще ме приеме, ако се държа добре. С втората, обратното, така бях опарена от първия път.
Виждала съм и двете при други хора, но не се наемам да кажа кое преобладава.
Има и предубедени, и непредубедени от двете страни. Лошото е, когато човек подхожда с доверие, пък от другата страна му мислят лошото. Май е по-добре човек да е по-предпазлив.

# 256
Няма какво да направи снахата в случая, за да предвиди евентуално следваща случка. Тук е било редно свекървата да спомене, че ще носи, да не се занимават. Какво ще стане със следващите манджи, няма как да се знае, а и не е нужно да се мисли предварително.

# 257
  • София
Да, важи и за свекървите и за снахите.
Аз например с първата свекърва не само не бях предубедена, ами даже прекалено наивна, че ще ме приеме, ако се държа добре. С втората, обратното, така бях опарена от първия път.
Преди колко години беше това, ти на колко години беше и имаше ли тогава бг-мамма?
Човек в ранните си 20 е по-вероятно да е по-дружелюбен, податлив, наивен и т.н.
Като се оженят някои от дружките ти и започнат историите за свекърви - трудно е да не се надъхаш.

# 258
  • Бургас
Няма какво да направи снахата в случая, за да предвиди евентуално следваща случка. Тук е било редно свекървата да спомене, че ще носи, да не се занимават. Какво ще стане със следващите манджи, няма как да се знае, а и не е нужно да се мисли предварително.
Редно е на свека да и се каже, че няма нужда да носи основно, а не обратното. Няма как някой да каже на някой друг дали ще готви в собствения си дом.
Иначе ще има: Свекърва ми ми каза да не готвя, защото тя решила да готви.

ПП: завиждам ви, че ви носят хапване Simple Smile

# 259
  • при късмета
А ако неадекватните действия на снаха й са в посока семейството на сина и внука й?
Да, знам мантрата "да си е избирал свестна жена"
Снахата Е от семейството на сина и внука, свекървата не е. Както и да го извъртиш, тя се меси в чуждо семейство. За сина ѝ да речем, че така или иначе има някакво влияние, но за внука е недопустимо тя да се тръшка с мнение, акъли и налагане, то си има родители.

Тайс, момичето следващия път да си сложи на масата каквото прецени. Свекървата като не иска, сина ѝ може да иска и кюфтета и приготвеното от жена му. Невъзпитано и нетактично от страна на свекървата да казва какво да се слага на масата. И момичето другия път при такава ситуация, като се разбират да идва, да уточни и това

Като се оженят някои от дружките ти и започнат историите за свекърви - трудно е да не се надъхаш.
Ето, че от предубеждението не е неоснователно. Ако приятелките, които се оплакваха от свекървите си бяха изключение, а не правило, то и предубеждение нямаше да има, не мислиш ли? Но като виждаш, че повечето влизат в клишето, това е обосновано мнение, изградено на статистиката около теб, на която си свидетел лично. А това е точно обратното на предубеждение, щом е основателно

# 260
Редно е на свека да и се каже, че няма нужда да носи основно, а не обратното. Няма как някой да каже на някой друг дали ще готви в собствения си дом.
Иначе ще има: Свекърва ми ми каза да не готвя, защото тя решила да готви.
То жената може и на шега да го е казала ,но ако се беше случило на нея .. снахата да и занесе кюфтета с тези думи и на нея щеше да и стане странно

# 261
И аз бих ги сложила на масата, но бих сложила всичко. Ако иска тя да си яде само тях, голяма работа, но, ако е сериозно, не можеш в чужд дом да казваш какво ще се слага на масата.

# 262
  • Бургас
Ние с моята свекърва си говорим по тез въпроси и се разбираме дали и какво да носи. Още когато се взимахме с ММ казах и на него и на нея, че ако нещо не ни е ОК ще си го говорим двете. Ама бях на 30+ и веднъж играла хорото с предната свекърва. Тогава страшно много се обърках, че си мълчах и се цупех и дуднех на бившия. А тя не се усети къде е границата.
Достатъчно е човек да е тактичен и разбран. Ако не е, то проблема си е негов. 

Тайс пише, че свекървата харесва момичето, ако е взаймно вероятно върви някакъв диалог. Вдигаш телефона и говориш. Мисли трудно се четат. Колкото и да харесваш снахата/свекървата все още не се познавате. Няма как да се опознаете без диалог.

Като идва на големия момата съм в небрано лозе. Много харесвам момичето. Обаче то е още едно дете, което е в дома ми и грам идея нямам как да подходя към това дете, защото не го познавам. Шанса да объркам изобщо не е малък, не защото някоя от нас е нетактична или глупава, а защото не се познаваме и не си знаем привичките и характерите. 
Освен, ако няма някаква нетърпимост или глуповатост, то диалога спасява от безкрайни чуденки "Ама защо сега така".

Иначе за самия казус: Пердаша всичко на масата и всеки да си хапва каквото пожелае. У нас например щеше да има двама щастливи с кюфтета, които не биха близнали морските дарове и още двама, които щяха да умрат от кеф за морски дарове. Драма няма.

Последна редакция: чт, 29 юни 2023, 16:24 от MeMyselfI

# 263
И аз бих сложила и кюфтетата на масата. И следващия път пак така бих подходила, ако няма особена уговорка всеки да носи нещо.

# 264
Добре де... Не разбирам
Действително ли тези 3ма души са яли голи кюфтета?!? Как се яде така... Едни кюфтета в средата на масата и айде.

За мен само едни кюфтета, са колкото да не ида с празни ръце. Нали трябва и салата и гарнитура, пък може и други работи, аз не съм уфатна домакиня - ама там разядки, предястия, десерти ала бала. Аз не правя такива неща, ама съм чувала

Не мисля, че е било нарочно. Просто е направила нещо, което умее да занесе. Като кекс или баница, само че кюфтета.
Другото си е по преценка на домакините, какво ще сложат на масата и колко.
Имало е закачка към сина, че е забравил кюфтетата, не забрана да се сложи друго.
Даже сигурно е била изненадана свекървата, че другото са го прибрали. Изключително странно:))))

# 265
"Децата" в началото не гледат по този начин на свекървите, както по-късно. Поне в повечето случаи. Аз в ранните 20 също не обръщах внимание на нищо, в късните 20 започнах да се паля честичко. Grinning
Тази свекърва да не би пък да не обича морски дарове и затова да е подходила по този начин, за да не обиди снахата? Де да знам, щом я харесва ми се струва вероятно.

# 266
А ако неадекватните действия на снаха й са в посока семейството на сина и внука й?
Да, знам мантрата "да си е избирал свестна жена"
Ако снахата е за освидетелстване може и да се съглася с тебе Joy
Ако не е това проблема , свеки да си гледа живота и да не се меси в чуждо семейство.

# 267
На мен пък ми е чудна свекървата. Къде е хукнала да се занимава - пък кюфтета правила, пък пържила/ пекла, пък носила.
Пък претенции кое да се яде първо. И аз съм в шах, какво правят, ако гарнитурите не подхождат на кюфтетата? Само кюфтета ли ядат?
Глупост е изказването - носиш, каквото носиш. Домакините си слагат приготвените от тях и слагат и от твоето.

# 268
По принцип, ако спазвахме по-често установения етикет, нямаше да има такива неразбирателства. По етикет е задължително да сервираш на гостите нещо на масата, съответно е нормално снахата да е сготвила, иначе щеше да бъде одумвана, че в тях е нямало нищо за ядене. От друга страна, ако носиш храна, тя трябва да бъде съгласувана с домакина. Също така, дори съгласувана, храната, която гостът носи, не трябва да надминава ястията на домакина - затова се носят най-често сладкиши, сухи мезета и сирена, а не печени прасенца и телешко Уелингтън. И накрая, нормално е да сервираш донесеното от гостите, а не да го прибереш в хладилника (или в коша за боклук).

# 269
Салатите вероятно са ги яли, ще питам, но основното не е сервирано заради изказването на свекървата, че ще се ядат кюфтаците.
А нейните неща ще ги ядат друг път. То кой да ти предположи, че ще дойде с кюфтета, за пръв път го прави това. И не е казала.

Общи условия

Активация на акаунт