Шестокласници 2022/2023 - (пред)ваканционна

• 31 873
  • 763
  •   1
Отговори
# 105
Ако искат да го сменят, на мен ми е безразлично. Което е грамотно, ще се справи. Моето пру всякакви формати си пише имената с малки букви, така че ми е все тая.
Втората дата мисля че е добре да е централно, примерно в София, или в София и във Варна. И да се налага да се пътува, и само който е изпуснал първата. Не може да е масово, защото е твърде скъпо, и ненужно.

# 106
Втората дата не, че е нещо лошо, но пак си е стрес, ако детето трябва и да пътува, защото това означава и дни отпуска за родител, който да го придружи. Представям си, моето да трябва да се яви на 200-300 км, което значи аз да си взема два дни отпуска, защото ще трябва да спим от предния ден в населеното място, отделно стресът на детето от пътя и различната обстановка. А ако това е детето ми със СОП отделно трябва и консултант да му отпуснат и галимацията става огромна. Да си се прави само в училище, където има такова дете.
Обаче и това с втората дата ще бъде опорочено от някои родители, които примерно ще вземат бележка от личния лекар, че детето за датата на изпита се е обзавело с ОВИ и ще му дадат още време за допълнителна подготовка.
Друг проблем - кога ще е тази втора дата, така че всяко дете, което е пропуснало по здравословни причини да е здраво за новата дата? За ДЗИ втората дата е края на август. Но за 7 клас? Би трябвало да е преди датата, на която се обявяват резултати от редовното НВО и да има време да се проверят работите от резервната дата/и. Да не забравяме, че трябва две дати за децата, които пропускат и двете редовни НВО. Счупена ръка не са ли три седмици гипс?

# 107
  • София
Сложно ще е с втора дата, като се замисли човек... то ще почне всеки да иска по някаква причина да отложи, айде кой ще провери има или няма наложителна причина?... Кога да е тази дата.. През юли? Тогава всички класирания ще чакат да мине проверка на работите от втората дата. Ама ще се почне веднага едно, че изпита е бил по -лек от втора дата / Няма как да са напълно еднакви/ Айде класиранията ще се точат до края на август ли? Това са много хора, които са ангажирани , квестори, проверяващи , пък деца и родители... хиляди хора цяло лято ще чакат финално класиране и записване...Няма как да има дори 1во класиране преди да мине първа и втора дата на изпита...  Абе сложно ще бъде.. и скъпо, затова така са решили...

# 108
  • София
Сложно е с втората дата, защото тя или трябва да бъде много близка до първата /а това я обезсмисля/, защото иначе класиранията ще се проточат до септември,  или да е по подобие на предварителните изпити в университетите - доста по-рано. Последното пък няма как да стане, дори и да променят нормативната уредба, която не го позволява в момента, защото няма да е взет целият материал в училище и ще е недопустимо.

Последна редакция: ср, 14 юни 2023, 14:19 от sanaka

# 109
А има ли статистика на МОН, колко деца не се явяват на изпитите поради здравословни причини?

# 110
По статия от миналата година  - за София 21 ученика.

Допълвам - в статията пише че на тези които са били болни от заразни заболявания, чрез РЗИ са им осигурени отделни стаи само за тях, а тези със счупена ръка - с прикачен към тях учител.

# 111
С всички мнения съм съгласна. Вероятно заради това са решили да е една датата. По мое време, когато кандидатствахме в УНИ, изпитът беше един, с малко и единствено изключение изпитът по математика е СУ. Явявахме се, изучихме се. На моите явявания винаги имаше някое момиче да се разплаче, имаше една припаднала, дори извикаха линейка веднъж. Но не са насрочвали втора дата поради тези причини. Вероятно и тук ще е така. Мисля че затова направиха да може да се сменя училището след 10-ти клас, за да има възможност за гъвкавост. Не е лесно решението. Друг вариант е да се прави класиране на база няколко представяния, а не само на база матурата. Ама става сложно, скъпо и не е безпристрастно.

# 112
Ами само мога да пожелая на всички деца да са здрави и да нямат малшанса да не успеят да се явят - с това толкова сложно организиране на втора дата...
Защото, така като гледам, разсъжденията са от позицията на "това на мен не може да ми се случи" Disappointed Relieved
Това с умишленото отлагане за потенциалната втора дата е напълно безсмислено - кой ще иска да удължава още напрежението от чакането и с какво повече ще се подготви детето, ако не се е готвило цяла година. Може втората дата да е една седмица до 10-ина дни след първата. Ще се поудължат сроковете, но не мисля, че е чак такава драма.

# 113
И моето виждане е, че ако има втора дата, да е седем - осем дни след първата. Аз не мисля, че на моите никога нищо не може да им се случи. Случвали са им се неприятности, както и на мен самата.
Но мисля, че случаите са много малко на брой. Миналата година 21 деца за София не са успели - не ми изглеждат много, макар да не зная колко деца са се явили тогава? Затова писах, че ако има подобен случай, то да се направят един или два или три центъра за явяване в страната, за да се отсеят желаещите да се явяват на втора дата. Макар че отсега ми е ясно, че каквото и да се реши, при всички случаи ще има несъгласни.

# 114
  • София
Преди изпитите бяха през месец май и нямаше никакъв проблем. Това е възможно решение - редовна дата в края на май и извънредна в средата на юни само за тези, които не са могли да се явят по здравословни причини. Не знам кой би си удължил агонията с още две седмици, които с нищо няма да допринесат за подготовката. Но ще остане проблемът с нивото на сложност на двата изпита, което никога няма да е съвсем еднакво. Миналата година например имаше много голяма разлика в нивото на сложност на двата ДЗИ МАТ ПП /като втора задължителна и като матура по желание/.

# 115

Но мисля, че случаите са много малко на брой. Миналата година 21 деца за София не са успели - не ми изглеждат много, макар да не зная колко деца са се явили тогава?
Около 11500 деца са се явили. Тоест тази бройка е ок. 0,18%.

Аз също не гледам от позицията "това не може да ми се случи". Шанса да се случи е наистина минимален, но ето че са намирали някакви компромисни решения за такива ситуации.

# 116
По статия от миналата година  - за София 21 ученика.

Допълвам - в статията пише че на тези които са били болни от заразни заболявания, чрез РЗИ са им осигурени отделни стаи само за тях, а тези със счупена ръка - с прикачен към тях учител.
Не са много децата, да не си от тях. Явно и нещо е мислено от страна на МОН. Остава да не се наложи спешна операция. А как е на запад?

# 117
Ако изтеглят редовната дата в края на май - например с четвъртокласниците, че за ДЗИ занимавката си е достатъчна, но пък могат да се вместят в същата седмица и съ срок за проверяване и оценяване до 1 месец, то вече в средата на юни може да се даде с десетокласниците дпълнителе шанс за тези, които по обективни причини не са се явили на предната дата. Като под обективни причини разбирам - влизане в болница или попадане под карантина, смърт в семейството, някакво бедствие... Така няма да се налага и едно дете от Дулово или Разград да пътува до София за изпит, което пак няма да е равнопоставено на другите деца.
Колкото до местенето - детето може да смени училище не само след 10 клас, а по всяко време на 8, 9, 10 и 11 клас. Ограничение има само да не е последните 30 дни на срока/ годината. Другото е, че ще има приравнителни изпити, ако хорариумът по някой предмет не съвпада (е по-малък) или предметът не е изучаван - например в професионалните гимназии имат предмети от професионалната подготовка от 9 клас.
Разбира се, шансът да се освободи място в най-желаните училища не е много голям, но се случва. А освен елитните има и нормални училища, които са достатъчно добри ипредрагат интересни възможности.
А и балообразуването в развиването училища се образува по различен начин - в някои удвояват резултатите от НВО, в други утрояват НВО Мат или НВО БЕЛ. В едни училища вземат от свидетелството оценките по БЕЛ и мат, в други това може да са оценките по биология и химия, математика и физика или дори ИИ или ТП.

# 118
Между НВО и излизането на резултатите има близо две седмици. Ако втората дата е 7-8 дни след първата, все ще успеят да проверят още 21 работи Wink
Не ми се вярва МОН да решат за втора дата да се явяват децата с извинителна бележка от ЛЛ. Вероятно ще трябва решение от комисия или епикриза.
Несравнимо е НВО в 7 клас с изпит в университет. За университет може да се явиш и на следващата година. А с 0 точки от НВО детето ще учи цялото си средно образование в меко казано, компромисно училище.

# 119
Да, съгласна съм, че може втората дата на малките  да съвпадне с първата дата на големите.
Каквото и да си пишем тук, вероятно няма да.ни вземат мненията предвид:)

Общи условия

Активация на акаунт