Шестокласници 2022/2023 - (пред)ваканционна

• 32 275
  • 763
  •   1
Отговори
# 225
  • София
Резултатите от НВО тази година са съизмерими с миналата - една идея по-ниски при момичетата и малко по-високи при момчетата. Със сигурност са по-високи от 2019, а да не говорим за 2018, която беше последната с по-трудни изпити, особено по математика. Във форума винаги са се споделяли космически резултати, а и доста ниски са се споделяли. Форумът не е представителна извадка. Статистиката за успеваемост е това, което показва къде е истината.

Мама Ру, 10-те групи по профил при нас са смесени - формирани от деца от всичките 7 паралелки. Училището е на двусменен режим. И съвсем не е единственото, което предоставя такъв избор на децата. И 2АЕГ, и ФЕГ, и СМГ, и много други. Съвсем постижимо е, стига да има желание.

# 226
  • при моите любими
Някой спомен Междучасие. Избрах я за школа на наборечето. Миналата година сестра му ходи в Регалия, тази реших да избера друга. Дано да попадне на добри учители.

# 227
  • София
Има нещо такова за споделянето.
Миналата година наистина много високи резултати се написаха. Помня, че с две-три майки търсехме училища в по-ниския диапазон и коментирахме.
Ама накрая всички се наместиха и като цяло децата са доволни.
Е, ако питате моята кифла, учителите са гадни и само гледат да ги закопаят. А че усилено се стреми да е само от отбора на прекрасните, това  се пропуска.

Наборът още почива активно. Бях му казала, че ще почива юни и после трябва да започне лекичко с четенето. А в събота стартирам с тормоза и мърморенето.

# 228
  • Пловдив
Погледнах в седмокласната и аз. Представих си какво ни чака цяла година и догодина по това време...
В новините споменаха, че догодина нямало да бавят толкова резултатите. Ще видим.
Няма почивка при нас Wink Все още ходят в училище /МГ Пловдив/, иновативни часове, 3 часа български и 3 математика. Ще продължи до 6 Юли. Все още не знаем, ще им дадат ли домашна от училище за лятото.
Казаха ни с кои помагала ще работят наесен по математика:
Скрит текст:

От 15 Юли започва преговорната подготовка на школата, Академия 21 век, български и математика. Всеки ученик ще си я провежда в електронна среда, в удобно за него време. Ние ще сме на моренце тогава, та ще видим как ще съвместяват почивка с учене Simple Smile
От 1.9. предполагаме, пак ще има иновативни часове в училище. Но пък, това е добре. Защото ако трябваше аз да ръчкам за учене, нямаше да има ефект. Училище, школа, къде с желание, къде с нежелание, ще трябва да влагат усилие.
Да са здравички и весело лято на всички!

# 229
Понеже видях че сте качвали тестовете на Междучасие, да попитам на място ли се провеждаха, защото на мен ми ги пратиха и бяха онлайн?
Не бяха онлайн пробните изпити. Имат по принцип по 2 дати - едната е стандартна в НПМГ през почивните дни и другата обикновено е в работен ден в офиса им за децата, които не успеят на редовната дата. Доста се бавят с обявяване на резултатите според мен, макар че от самите учители получаваме по-бързо върната работата с корекциите и разбито оценяване на работата по български. Решават и обсъждат допуснатите грешки на самите занятия. Тази година пратиха онлайн тестове за определяне на нивото на детето. Да не би да имате това предвид?

# 230
  • София по рождение
Добро утро и от мен!
Ще споделям, надявам се и приятни, и трудни моменти тук. Горещо се надявам първите да са повече.
Видяхте ли днешната статия на в. Труд.
Това, което обмислят за промени в НВО съвсем сериозно го обсъждат да влезе за нас!!!

https://trud.bg/%D0%B4%D0%B8%D1%8F%D0%BD-%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B … 8002881892702580/

# 231
Добро утро и от мен!
Ще споделям, надявам се и приятни, и трудни моменти тук. Горещо се надявам първите да са повече.
Това, което обмислят за промени в НВО съвсем сериозно го обсъждат да влезе за нас!!!

https://trud.bg/%D0%B4%D0%B8%D1%8F%D0%BD-%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B … 8002881892702580/
Уужас. Нашите деца ли ще са опитни зайчета.
Направо не ми се чете

# 232
Ще им трябва време. Дори в статията е написано, че ще е евентуално по-следващата година. Едва ли ще им стигнат 2та оставащи месеца от лятото на МОН да работят по тази промяна. Ако не се лъжа, всичко трябва да е обявено преди началото на учебната година. Дано не греша!

# 233
От думите на Стаматов оставам с впечатлението, че нашите няма  да са опитните зайчета:
А по отношение на комбинирания изпит - трябва да има дискусия и да се въведе не през следващата учебна година, а през по-следващата. За което трябва да бъдат много добре обмислени поставените предмети и задачи.

Много е малко времето за такава огромна промяна с добавяне на предмети в НВО, обикновено до средата на септември се публикуват моделите на НВО. Това означава, че веднага трябва да се сформира комисия в МОН, да се изготви учебно-изпитна програма по всеки включен предмет какви компетентности ще се оценяват, да се намерят хора, които да измислят задачи, да им се даде време да ги измислят, след това задачите се оценяват от експертна комисия, след това се сглобяват варианти, те отново се оценяват (поне така е с ДЗИ). Въобще не виждам за два месеца как може да свърши всичката тази работа.

С jsed сме писали едновременно Simple Smile

# 234
  • София по рождение
Добро утро и от мен!

Уужас. Нашите деца ли ще са опитни зайчета.
Направо не ми се чете

За предстоящите 11 кл. ДЗИ се обмисля да са интегрални.
За нас засега ще умуват дали да има 2 дати за НВО - една в края на първи срок и една - седмица преди края на уч. година.
Не се разбира от интервюто със Стаматов дали ще се комбинират оценките, все пак е на различен обем материал. Но пише, че ще трябва бързо да се обсъжда, преди да е направен графикът за следващата уч. година.

# 235
  • Варна
Това за двете дати е добре, но не ми се вярва да стане за нас.
Изпит след първи срок ще е на по-малко взет материал.

# 236
Значи тоя да вземе да се скрие някъде, наистина ми писна от него.
ПЪРВИ СРОК???? Значи да не ги стресираме децата веднъж, а два пъти.

# 237
Дано да сте прави и промените да влязат за по-малките , които ще имат време за подготовка.
Че още от сега ми прилошава

# 238
Мен дори това не ме грее Simple Smile) че и следващата година ще съм на същия бавен огън.
А при малкия ВЕЧЕ имаше промени във вида на някои от задачите на НВОто 4 клас, които не бяха особено упражнявани, защото помагалата не бяха съвсем променени спрямо изискванията. Отделно прословутия пожарникар, който не помагал на хората, а бил професия.

# 239
  • София
Отдавна родителите коментират възможността за втора дата за НВО, ако детето не може да се яви на първата по сериозни здравословни или други проблеми. Но идеята  надминава всякакво въображение. Стана като в приказката "Ние ли криво ти се молихме, ти ли  криво ни разбра?"
И резултатът от цялата тази работа (ако стане и когато стане) ще е, че децата няма да почиват цяло лято, а ще учат предварително материала от първи срок.
'Що не съм по-млада, такъв бизнес ще завъртя от школи и школички за подготовка Grinning

Общи условия

Активация на акаунт