Шестокласници 2022/2023 - (пред)ваканционна

• 32 237
  • 763
  •   1
Отговори
# 345
  • София
Всъщност, по-трудните изпити не са в полза на едно конкретно училище. Те са в полза на всички, защото при тях по-ясно се разслояват децата на база действителни знания, а не на база кой в каква кондиция е в момента и дали и колко глупави изчислителни, технически /при преписване/пренасяне/ и подобни грешки е допуснал.
А чуждите унита съвсем не са цел на всички отличници.

# 346
Ама как, ако сега при това НВО имаме среден резултата за страната от 35т, усложняването ще разслои в полза на всички? Как да не е в полза на едно конкретно училище? Добре де, не само СМГ, а всяко МГ в страната. Всъщност за страната не е много сигурно, защото там в МГ може да се закачи и дете с 350т, докато за СМГ цепят стотната и то с резултати от порядъка на 480+? Отдавна тонът се задава от амбициозните родители в София, чиито деца кандидатстват в определени софийски училища. За децата от страната, което не могат да изкарат и сега 90+ точки, усложненото НВО просто ще ги отчая.
Някой писа, че преди е имало допълнителен модул за тези, които кандидатстват за СМГ, пардон, за МГ. Нека и сега е така - първи модул задължителен за всички и моето дете да може да кандидатства с него в ПГ или ЕГ, и втори модул (допълнителен) - за децата, които ще кандидатстват в МГ. Така ще е по-честно към всички деца.

# 347
  • София
Санака, съгласна съм с теб. Аз също винаги съм драпала за по-сложни изпити, тъй като последните и нашият преди 4год с щерката, беше обидно лесен. Все пак смятам, че СМГ си е друга бира и трябва да се разграничат нещата с приема. Една допълнителна математика няма да натовари толкова системата. Нека имат възможност изявените математици да се борят и да се докажат. Тези, които искат само СМГ и нищо друго, не са чак толкова много. Така и на нас ще ни е по-леко като се разкарат космическите балове от общата картинка за другите училища.

# 348
  • София
Не, бе, аз и за такъв вариант нямам нищо против, само казвам, че и този е достатъчен при добре направени изпити.

Мама Ру, ако не разбираш какво казвам, не знам как да го обясня по-добре. Защо пък трябва да изкарват над 90т.? Преди като не изкарваха, какво? Никой не се отчайваше, че влиза в желаното училище с 84т. примерно. Няма значение какъв ти е бала, важно е само за къде стига.

ПП. Кога преди е имало допълнителен модул за МГ? Аз поне не помня такова време.

# 349
И аз имам спомени, че имаше втори незадължителен модул и обикновено него ползваха за профилираните гимназии. Справка в интернет - НВО-тата до 2018 година включително.

# 350
Нали съм по картинките...Да погледнем към 2018 г. За съжаление няма среден резултат общо от двете части, но може да се добие някаква представа. Сами можете да сметнете колко точки по БЕЛ ще са необходими, ако имаш 100 т. от НВО МАТ и две шестици в свидетелството ( баловете са от второ класиране).

Когато не беше задължително всички ученици да кандидатстват след седми клас имаше два модула. Първият беше за НВО, вторият - добавка за кандидатстване. Но то и НПМГ имаше вътрешни изпити... През 2017 и 2018 беше някакъв хибрид по отношение на оценяването, после влязоха в сила новите текстове и нещата станаха такива, каквито ги познавате.

# 351
Ееее, нищо общо май със сегашното истерично положение. Тук колкото и ключови думи да не си нацелил, все ще успееш да докараш точки. За тази година какъв бал се спряга? Прочетох, че 2 х 95 т. били много далече от класиране и се отказах да се стресирам с повече четене.

# 352
  • София
И аз имам спомени, че имаше втори незадължителен модул и обикновено него ползваха за профилираните гимназии. Справка в интернет - НВО-тата до 2018 година включително.

Не, не беше до 2018, по-рано и не беше допълнителен модул за МГ. Тогава не кандидатстваха всички, а само тези, които искаха да сменят училището - останалите си оставаха в досегашното. И затова втори модул беше модул за кандидатстване и се държеше само от тези, които искаха да кандидатстват - за всички училища. Тогава в системата излизаха две оценки - оценка НВО и оценка за кандидастване.

# 353
Е, пак статистики за София. Ама хора, извън София има още хиляди ученици, защо на тях усложнявате живота?
Не говорим за СМГ и няколко ЕГ в София, а по принцип. Нали се сещате - за още 27 области, не за Софето-град. Защото цялата тази истерия са точно за Софето-град, а не принципно за страната. В МГ Русе или МГ Благоевград ще влязат и с 350-380 точки. Дори и 100 от тях да са от свидетелството, то останалите правят средно по 60-70 на НВО. И както някой писа има и психологически момент - когато е прекалено трудно за всички, много деца ще се отчаят и тогава драмата ще е още по-голяма за всяка точка. Не може да се настройва всичко на ниво "трябва да отсеем кандидатите за топ 10 училищата в София" и заради тях да се мачкат колко не знаят останалите хиляди деца. Ако сега се реве колко са ниски резултатите и как и за Среден (3) нямат, бъдете сигурни, че ще станат още по-ниски. Тогава среден резултата за страната ще е 20-25 точки. И? Ще си го отнасят учителите е децата в страната, което не могат да изкарат не 80, а 40-50 точки. Има и друго - нашите деца са втори набор по тази програма. Хайде да говорим за програмата по математика. Например за шести клас. Защо децата ви ходят по школи и частни уроци? Защо не могат да усвоят материала още в училище? Защото материалът е прекалено много и няма време за осмисляне. Математиката освен математическо мислене изисква и решаване на задачи. Много задачи, ежедневно поне по 10, за да бъде автоматизиран материалът. В училище изобщо няма време. И не е вината на учителите. Ресурсната на дъщеря ми от пети клас се е хванала за грамават и казва "Това за мен е твърде сложно". Т.е човек с висше образование, което няма връзка с математиката намира материала за 5 и 6 клас по новата програма прекалено сложен за него. И да, такъв е. Аз в 5 клас завърших с отличен, в 6 и 7 с Много добър и пак не бих могла да изкарам на НВО сега 80+ точки. 40-50 да, но не повече.
Дори за София тази година средните резултати са под 60т. Какъв е проблемът? Колко деца се борят за СМГ и няколкото ЕГ от таблицата по-нагоре? За колко места се борят?
Искате ли статистика за Русе?
Около 1000 ученици, за които има открити 4 паралелки в МГ, 3 езикови и 1
професионална в АЕГ, 3 езикови в СУЕЕ, 2 езикови и 1 СТЕМ в СУПНЕ, 3 профилирани в СУ "Христо Ботев" и  3 в ПГИУ. Това са елитните училища в града, където се влиза с минимален бал около 340-350.
Втори ешелон - ПГСАГ, ПГТ, СУ "В. Левски" и СУ "Възраждане" - 4+3+3+1 или още 11 паралелки с минимален бал 250-280 и максимален - 460-465.
Сметнахне ли? 20 паралелки в първи ешалон и 11 - във втория. На средно 1000 ученици. Драма няма при 520 места, в които ще се влезе с бал над 340-350. И още близо 290 места за деца с бал над 250.
Има ли истерии? Няма. Драми и нужда от разслояване - няма.
Резултатите на Смолян в 4, 7 , 10 клас - 2 място след София град.
1. София град
2. Смолян
3. Варна
4. Бургас
5. Русе
6. Стара Загора
...
10. Пловдив.

# 354
  • София
Аз не знам колко пъти трябва да повторя, че НВО е толкова лесно от 5 години насам. Преди това беше далеч по-балансирано като сложност и никое дете не се е чувствало, че му е усложнен живота, включително хилядите ученици извън София. Както миналата година са влизали в Русе и Благоевград с 350-380т., така през 2018 са влизали с 300 /примерно/. И? Къде е драмата? И никакви истерии нямаше в провинцията пак. А средните резултати и при по-трудно НВО бяха аналогични. По-трудно значи 2-3 по-трудни задачи в първи модул и две подточки във втори. Няколко по-трудни задачи в първи модул и по БЕЛ, по-труден текст за редактиране... Това кого ще доведе до отчаяние и демотивация? Rolling Eyes

# 355
Ето така изглеждаше през 2014

Но всички деца, които сме познавали тогава са правили доп.модул.

# 356
  • София
За мен ето тази графика говори много за проблема с НВО по математика:

Натрупването на огромно количество резултати под 25% е ясен знак, че тестът е прекалено труден за голямо количество деца. Другото голямо натрупване е над 93%. Това означава, че тестът е прекалено лесен за друго голямо количество деца. Т.е. трябва да се промени и в двете посоки, за да оценява адекватно знанията на съответната група. Това може да стане като се сложат по-лесни задачи в началото на първи модул, които да се усложняват постепенно (така или иначе тези, които сега изкарват 25-35т. не успяват да решат по-трудните задачи, така че за тях няма значение колко са трудни). Това ще направи разслоението в първата половина на графиката по-добро. И втората посока, в която очевидно трябва да има промяна, е да се сложат 1-2 по-трудни задачи, за да се избегне струпването над 93% и да се получи желаната камбана. Така ще имаме разслоение без да се понижи средната оценка и всички драми ще намалеят.

За справка, тестът по БЕЛ е направен значинтелно по-добре и съответно резултатите показват почти правилно разпределение:

Не е идеалната камбана, но е мноооого по-добре от математиката.

Последна редакция: сб, 01 юли 2023, 17:48 от esma

# 357
  • София
И въпреки горната констатация фактите са, че резултатите по БЕЛ са доста по-високи от тези по МАТ. Като изключим горното натрупване на високи резултати, които идват от децата от математическите училища, които превъртат играта, на масата деца задачите са им сложни. За мен решението е отделен изпит или модул от трудни задачи, предвидени за прием в СМГ, но второто е малко подвеждащо, защото добре подготвени деца не биха се пробвали да ги решат (поне моят няма от страхопочитание) и така да се лишат сами от възможността за повече точки.

# 358
Първата снимка е със средните резултати за страната, а не за София. Очевидно при последното по-трудно НВО по математика не са били кой знае колко по-различни от сегашните. Не виждам за какво отчаяние става дума. Същевременно се е получило добро разслояване. Трудно е с един куршум да уцелиш два заека. Хем НВО, хем изпит за кандидатстване.
Цитат
Натрупването на огромно количество резултати под 25% е ясен знак, че в теста е прекалено труден за голямо количество деца. Другото голямо натрупване е над 93%.
За мен проблемът е също в това. И го виждам не в трудността на теста по принцип, а в подготовката за него. Не казвам, че деца и учители не полагат усилия, казвам, че нишката се къса някъде по пътя от четвърти клас нагоре.

# 359
Трябва да се реши проблема защо 80% от децата не могат да изкарат резултат поне от 50т. В момента има два модула, но децата не се справя на първия модул, който е за 65-70 точки, нали? Нека втори модул е с тежест, за да разслои и подбере най-добрите, но първи модул трябва да е по силите на децата, които не гонят СМГ и най-елитните гимназии, защото тези деца са масата и те определят нивото на успеваемост на набора. 10% силни ученици, които изкарват резултати над 80-90 точки не могат да са критерий и не могат да изтеглят нагоре средния резултат за страната. Значи нещо куца в основните знания и подготовката на масата ученици. И трябва да се преосмисли програмата - какви знания и компетентности са нужни на масата ученици, които в училище не могат да покрият Много добър (5) и Отличен (6) по математика , носъщшня деца може да имат Много добър (5) и Отличен (6) по БЕЛ, ЧЕ, история, география, биология...
Нека се направи първо това - да се изчисти програмата за Среден (3), Добър (4) и съответно нагоре. Например програмата в часовете да набляга на знанията нужни за ниво до Много добър (4,99), а в часове по  ИУЧ/ ФУЧ да се дава допълнителна подготовка за децата с по-големи възможности, които после ще покриват и втори модул. Защото в момента на учениците им куцат основни знания по математика, ама наистина основни. Не говоря за елитните, а за масата.  Така като има нива на компетенции по езиците (езикови рамки) да има и по математика.

Общи условия

Активация на акаунт