Шестокласници 2022/2023 - (пред)ваканционна

• 32 154
  • 763
  •   1
Отговори
# 600
Както предположих, ще сменят датата, другите промени ще са по-нататък. Ще видим след една седмица.

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/14913745
Защо юни ? Може новите дати да са средата на юли . Така ще имат доста време за подготовка .Може да съкратят времето за двата модула и да увеличат броя на задачите.  Гаранция за по- високи резултати. Никой ли не разбира ,че проблемите  възникват още в основен курс от първи до четвърти клас?
Има едни документи. Наричат се наредби. Там пише в какви срокове може да се провежда НВО.  Идеята за изтегляне на датите е добра, но аз бих я съчетала с още неща. Няма да казвам какви. Ще вземат пак да ги откраднат. Joy
1-4. клас е начален етап на основното образование. Не основен курс.
Приемам забележката за основното образование , но така се дразня , че мога да изпиша още куп глупости.
Исках да кажа ,че промените трябва да започнат още от първи клас , а не от НВО в 7 ми. Ако  не греша , голямата ми дъщеря държа изпитите след 7 ми клас още май месец. Това удължаване на времето и играта с нервите на всички не е удачна. Вие  като вещи в сферата ,може ли да ми кажете какво целят с всичко това?

# 601
Да замажат положението, какво друго. С една седмица по-рано или по-късно нищо няма да се промени. Освен че вестниците ще пишат за положената грижа

# 602
За мен не е от значение дали датите ще са със седмица назад, но ме притеснява че ще съвпаднат с оформянето на годишните оценки по всички предмети- особено по тези, по които детето е между 2 оценки. По-спокойно ще ми звучи, ако годишното оформяне приключи в края на м. май, а м. юни в училище го отделят за хубав преговор и упражнения за НВО-тата- лично мнение, разбира се.

# 603
А отделно че това изместване ще проточи и оценяването, и класирането, и записването…цяло лято ще се влачим:-(

# 604
Спокойно могат да съкратят времето за класиране и записване. Дори да приемем, че в училище се приемат по 6 паралелки от 26,, като се назначат по 4-5 души комисия това за два дена може да бъде свършено. Системата може да приема заявления и събота и неделя, в понеделник например да е ден за прием на документи на място, вторник и сряда - класиране, четвъртък и петък записване и подаване на заявления за второ класиране. За второ класиране вече заявленията са по-малко и още понеделника може да излезе класирането... Училищата така или иначе, поне ПГ работят до края на юли - практики и поправителни изпити + приема. За четири седмици могат да организират нещата така, че да свърши.
Аз съм решила, че най-късно на второ класиране ще записвам. Няма смисъл да рискуваме за трето, че я има място, я не. Минималния бал също може да се окаже по-висок.

# 605
Освен учителите да не могат да пишат точките от НВО като оценка, поради липса на време, друга полза каква?
Ако сложат втора дата по-рано, това би било единственото смислено, налагащо разместване на датите.

# 606
Точките трябва да се запишат в свидетелството за основно образование. Защо да не се пишат? Пишат се оценки от ДЗИ в дипломите за средно образование, пишат се точки от НВО в свидетелството за 4 клас и за първи гимназиален етап след 10 клас. Защо 7 клас да е изключение? Нека се пишат. Защото аз видях и свидетелство с тройки и високи резултат на НВО, ама над 70-80 точки, а в свидетелството на  детето със Среден (3). Беше по БЕЛ, но или на детето е подсказано/ преписало е или оценката за годината се разминава драстично с показаното на НВО. Ако става въпрос за дете със СОП на количествени оценки, бих приела такава разлика донякъде, в случая не мога да кажа на какво се дължи.
И понеже моята дъщеря спокойно може да изкара над 70т по БЕЛ, въпреки СОПа, разчитам, че и оценката й в клас ще е адекватна на знанията. И да, наясно съм, че условията в клас и на НВО ще са различни, пръстови е трудно да приема, че дете може да има 80т на изпита и Среден (3) за годината. Това адски много дърпа надолу детето и го запраща в девета глуха, което и ще го демотивира да се старае и учи за в бъдеще. И пак казвам, че не знам конкретния казус какъв точно е.

# 607
Сега си прегледах от предишно кандидатстване- на 4 юни са излезли резултати от изпитите, на 26 юни първо класиране, на 4 юли е излязло второ класиране..
За какво си говорим изобщо?? Тия деца трябва и да отдъхнат все пак..

# 608
То като мине НВО и вече само оформят май. Някои учат до последно, други се успокояват. Но така или иначе, ученето приключва до 30 юни. До тогава би трябвало и да има някаква идея къде ще се кандидатства и как ще са подредени желанията, нали резултати ще излязат до края на учебната година? Ориентиране има още от преди да излязат резултатите, след това идва донареждане на желанията. След това имат онлайн да подадат и да отидат да се запишат или да изчакат второ класиране. Едно 70-80% сигурно се записват на първо класиране и са почивка.

# 609
Faviana има предвид, че много учители изчакват резултатите от НВО, за да оформят годишни оценки, а понякога и ги вписват като текуща оценка, приравнявайки по някаква остаряла скала, което изобщо не е редно.

# 610
  • Sofia
Навремето, когато кандидатствахме с изпити, те не бяха ли след приключване на учебната година Thinking Но са минали оформяния, годишни оценки. Това съвпадане на края на срока/годината с НВО ще е безумно. Много учители по предмети, различни от мат и БЕЛ, се дразнят от значимостта, която им отдаваме. Отделно, доста родители не пускат децата си на училище седмицата преди и по време на НВО. Оформянето на оценките (негласно) трябва да приключи към 15 юни, ако изтеглят НВО с една седмица във времето.

Последна редакция: пн, 17 юли 2023, 10:36 от aniK

# 611
Аз искам да изместят нво напред, в началото на юни. Ще бъде на по- малко материал. И след това да си довършват невзети уроци и оформяне на оценки. Така няма да бъдат засегнати и останалите предмети.

# 612
От време на време, взема че цъкна върху някоя наборна тема, зачета се в постовете и реша да попиша Simple Smile
Родител съм на настоящ седмокласним. Твърде късно изместиха матурите. В края на май децата вече са уморени. Още повече, че май е месец с много почивни дни и те започват да се отпускат.
За времето след матурите пък изобщо да не говорим, ученето спира с матурите. Учителите оставили децата да ги оформят след тях просто се виждат в ужас а децата в още по-голям. Времето се затопля и на децата им се играе. Пък после цял месец се влачат класирани и записвания, което се е чисто безумие.

# 613
МамаRu, точките от НВО се вписват, ок. Но учителите нямат право да обръщат точките в оценки и да ги ползват за текущи или срочни и годишни оценки по предмета. Специално писмо има за това, но не навсякъде го спазват.
И някои въпроси, които ме човъркат напоследък:
НПМГ балообразуват ли за природните паралелки и за децата, които не са се явявали на състезанията Л. Чакалов? И такива биват ли приемани или нямат шанс с 0 точки?
ПЧМГ имат изискване за 75 и 60 точки от НВО съот. по мат. и бел. Това означава, че не са спасителен вариант, ако е пропуснато НВО по непланирана причина? АК и другите частни със собствени изпити са евентуални алтернативи. Но кои дават добро обучение? СофтУни гимназията дали е добър вариант за момче с математика и информатика? Въртят ми се вече всякакви сценарии, откакто видях минималните балове на 1 класиране в София...

# 614
Аз искам да изместят нво напред, в началото на юни. Ще бъде на по- малко материал. И след това да си довършват невзети уроци и оформяне на оценки. Така няма да бъдат засегнати и останалите предмети.
Лорентин, има друг проблем - не всички са взели до един и същи урок. Да ги оформят до 15 юни, а след това да им дадат седмица само с консултации по БЕЛ и математика и самоподготовка. Но трябва материалът да е взет от всички до определен урок.  Основните точки идват от НВО по тези два предмета, но и някои други предмети са важни, защото влизат в балообразуването за някои училища. Дори оценките от ИИ и ТП са балообразуващи за някои профили и професии.
МамаRu, точките от НВО се вписват, ок. Но учителите нямат право да обръщат точките в оценки и да ги ползват за текущи или срочни и годишни оценки по предмета. Специално писмо има за това, но не навсякъде го спазват.
И някои въпроси, които ме човъркат напоследък:
НПМГ балообразуват ли за природните паралелки и за децата, които не са се явявали на състезанията Л. Чакалов? И такива биват ли приемани или нямат шанс с 0 точки?
ПЧМГ имат изискване за 75 и 60 точки от НВО съот. по мат. и бел. Това означава, че не са спасителен вариант, ако е пропуснато НВО по непланирана причина? АК и другите частни със собствени изпити са евентуални алтернативи. Но кои дават добро обучение? СофтУни гимназията дали е добър вариант за момче с математика и информатика? Въртят ми се вече всякакви сценарии, откакто видях минималните балове на 1 класиране в София...
Аз за тези училища не мога да коментирам изобщо, защото сме доста далеч от София. За първи път срещам, че има училище, което поставя минимален праг на точките от НВО. Не знам имат ли законово право. Защо не провериш това?
Не знам какви са вашите цели  с детето ти, но за момче, аз бих сложила професия - например електротехник, геодезист, професионална гимназия с някакво програмиране или поддръжка на техника... Ей така, за занаят.

Общи условия

Активация на акаунт