Шестокласници 2022/2023 - (пред)ваканционна

• 32 128
  • 763
  •   1
Отговори
# 615
НПМГ балообразуват за паралелките с природни науки с областен кръг на олимпиадата по съответните предмети: физика, химия, биология, география, но само ако резултатът е повече от 60% от постигнатия максимум или тяхното състезание. Взима се по-благоприятното за ученика, но пак за някои от паралелките участват и НВО БЕЛ и НВО математика макар и с по-малка тежест (по един път).

# 616
МамаRu, точките от НВО се вписват, ок. Но учителите нямат право да обръщат точките в оценки и да ги ползват за текущи или срочни и годишни оценки по предмета. Специално писмо има за това, но не навсякъде го спазват.
И някои въпроси, които ме човъркат напоследък:
НПМГ балообразуват ли за природните паралелки и за децата, които не са се явявали на състезанията Л. Чакалов? И такива биват ли приемани или нямат шанс с 0 точки?
ПЧМГ имат изискване за 75 и 60 точки от НВО съот. по мат. и бел. Това означава, че не са спасителен вариант, ако е пропуснато НВО по непланирана причина? АК и другите частни със собствени изпити са евентуални алтернативи. Но кои дават добро обучение? СофтУни гимназията дали е добър вариант за момче с математика и информатика? Въртят ми се вече всякакви сценарии, откакто видях минималните балове на 1 класиране в София...

НПМГ - няма шанс дете с 0 точки от природни науки да влезе. Тази година според бала са с около 80 точки от изпит или олимпиада.
ПЧМГ не е спасителен вариант, не приемат деца без постигнат резултат на НВО.
Последната ми информация, че СофтУни изобщо не дава обучение, особено пък качествено.

# 617
  • София
Интересно, ако изместят НВО в края на юни, кога ще сложат 2-рата дата ( нали обсъждат, че е редно да има такава, за тези, които по здравословни причини примерно не са успели да се явят на 1-вата)
По мое време в 7-ми клас учехме до 15.06., а изпитите за ЕГ и МГ бяха след завършване на учебната година.
Не ми се мисли догодина какво чудо ще е юни, изморени деца и изнервени майки.... И после целия юли, вместо да почиваме, ще рефрешваме сайта в чакане на резултати, 1 класиране, 2-ро класирне и т.н...

# 618
Е, то и от нас си зависи. Ако сме пренавити, отиде ни месецът, да. Реално каквото са направили децата, направили са го. Не знам за София, при нас гледам, ме за трето класиране е оставало тук-там по 1 място за МГ или ЕГ, за някоя и друга професионална гимназия, ама за него вече се борят високи резултати, така че, ако детето не е успялона първите две е голям рискът да не успее и на трето и тогава след трето ще трябва да се примири с каквото има сред нй-нискобаловите. Аз си мисля за 2-3 вариант, което желаем повече, но са по-трудно достижими за нас и след това едно постижимо и същевременно добър вариант желание. След него още 1-2 резервни варианта.  Ако стане стане, ако ли не на второ класиране записваме където е приета, за да не изпуснем и това място.

# 619
Последно кога ще са матурите? Мисля идната година да участваме в едно чуждестранно състезание по математика, което се провежда 4-5 дни, в периода 15-20 юли. Ще можем ли да идем, как мислите?
То пък, аман от глупости вече. Да ги изпитват в края на май месец и да се отърваваме всички. То и без това от около края на април всиъда на пауза, защото се отпускат от пролетната ваканция, а май месец с толкова празни дни, съвсем се разтурва мотивацията. Тия дето пишат датите за матурите просто нямат деца покрай себе си, и само седят и си съчиняват експерименти

# 620
# 621
Последно кога ще са матурите? Мисля идната година да участваме в едно чуждестранно състезание по математика, което се провежда 4-5 дни, в периода 15-20 юли. Ще можем ли да идем, как мислите?
Най-рано края на август ще има отговор на въпроса, когато излезе заповедта на министъра. Тогава ще се знае кога ще са ваканции,  ДЗИ, НВО. Освен това и Великден е през май...

# 622
Утре в 10.00 ще има пресконференция на министъра на образованието и ще съобщат какви са им идеите за промени, които да влезнат в сила още от следващата година.
https://www.standartnews.com/balgariya-obshtestvo/promeni-v-uche … tsite-530108.html

# 623
Ех, а уж щяха да правят задълбочени анализи...Много са бързи. Чета от вчера поредните новини. Прехвърлянето на топката към оценителите е поредното измъкване. Все едно не са наясно, че при наличието на определена разлика между двамата има процедура, която да речем, следва да уеднакви вижданията им. И че нямат кой знае каква свобода, щото нали едни критерии трябва да се спазват строго... Хората са преминали обучение, обобщени са данните за работата на всеки от обучените и след преценка на готовността им за участие в реален процес на електронно оценяване обучителната организация „ПСИТ България“ ООД е издала електронни сертификати за „Работа с платформа за дистанционно проверяване на тестови форми“ на успешно преминалите обучението.
Допълнителна работа и обучение със съставителите на задачите... 'Ми да вземат тези, които ще ги обучават, сами да напишат задачите.
Мислех си, че проблемите, свързани с науката тестология, са останали в далечната 2019 година ( имам предвид едно изказване на тогавашен зам. министър Joy), явно греша.
Вдъхновена от идеята да си купуваме задачи от чужбинско ( Полша е дадена като добър пример), поразгледах техни изпити. Ще взема да преведа един и да го обсъдим. Нищо, че е за осмокласници.

# 624
Вдъхновена от идеята да си купуваме задачи от чужбинско ( Полша е дадена като добър пример), поразгледах техни изпити. Ще взема да преведа един и да го обсъдим. Нищо, че е за осмокласници.

Давай! Grin И без това вече се чудя да се ядосвам ли, да се смея ли... Може пък чужбинските тестове да ни отворят и на нас очите за тези "по-високи нива на мислене", с които явно е запознат министърът ни. Smiling Imp Smiling Imp Smiling Imp

Последна редакция: вт, 18 юли 2023, 04:08 от Алисса

# 625
  • София
Даже не ми се коментира… Как пък все такива некадърници идват в образованието…

# 626
Много ми харесва анализът на цитираните учители. Моето дете ужасно страда от липсата на дисциплина в клас. А на кой ли от МОН, или пък само на министърът е хрумнала идеята за отговор на творчески въпрос и що е то и има ли почва в сегашните учебници, и защо ли да не изпитаме децата?

# 627
Изгледах пресконференцията. Ще чакаме медийните публикации. Проектографиците са готови, но още не са качени на сайта на МОН. Съобщиха, че ще ги раздадат на журналистите на място. Потвърди се, че разделят датите за седми и десети клас, като изместват НВО в седми клас с няколко дни. Доколкото разбрах, ще е предвидена втора дата, но само при форсмажорни обстоятелства, на областен и регионален принцип. Продължават да мислят как да се процедира при здравословни причини. Подготвят различни промени, включително в ЗПУО и подзаконови нормативни актове. До петък ще качат предложения за обществено обсъждане ( не разбрах точно какви, но скоро ще стане ясно). Засега ще се търси намаляване на фактологичната тежест в учебните програми без преструктуриране на учебния материал. Вероятно ще има и по-сериозни промени, но няма да е сега. По отношение на оценителите и съставителите на задачи министърът не е бил разбран правилно. Имал е предвид, че съществува национална програма, която дава възможност за допълнителни обучения, дискусии и обмяна на опит.
Журналистите са на ход за по-подробно изложение. Simple Smile

# 628
Изгледах пресконференцията.
Къде?

# 629

Общи условия

Активация на акаунт