До астрала и обратно...или какво има "отвъд"

• 105 075
  • 1 709
  •   1
Отговори
# 1 455
Да обичаме себе се всъщност е толкова просто, трябва само да си го позволим и винаги, винаги да поставяме себе си и щастието си на първо място. Да, даже и пред децата ни.

# 1 456
Коментираме различни неща.
 ,,..Урок 1 - ти живееш заради самия себе си ...,,
Трудността поне в моя случай не идва от това, че не обичаш себе си.

# 1 457
Много ми е странно това да обичаш себе си,как може човек да обича себе си,освен ако не е някакъв самовлюбен нарцис.
Иначе да,човек живее за себе си го приемам като да следва собствен път на живота си,но той пак корелира с пътя на другите и то ежедневно.

# 1 458
Явно за всеки е различно разбиране, според осъзнаването.
За мен да обичам себе си не е равно на самовлюбеност, а на приемане, изучаване, разбиране, развиване, грижа за себе си...дълъг списък.

# 1 459
Много ми е странно това да обичаш себе си,как може човек да обича себе си,освен ако не е някакъв самовлюбен нарцис.
Иначе да,човек живее за себе си го приемам като да следва собствен път на живота си,но той пак корелира с пътя на другите и то ежедневно.
Абе, достатъчно е да не се хока всеки ден, както аз го правя в някои периоди Simple Smile
Дали се обичам? Сигурно - в някаква степен, инак щях да се саморазруша. Може би по-скоро се има предвид не като чувството на обич към близките, а да имаме самоуважение, да не се подценяваме и от време на време /въпрос на ситуация/ да поставяме собствената си особа на първо място. Ако винаги само себе си забелязваме и обгрижваме, си е точно свръхегоизъм и нарцисизъм.
Това пък да поставям собственото си щастие над децата /ако има въобще някакъв конфликт на интереси/, вече не го разбирам и не го приемам. Родителят затова е родител, защото има и задължение да отгледа децата си по най-добрия за дадения момент и среда начин, да са му приоритет, особено в детска възраст, не да се интересува от какво той бил щастлив, ако това би попречило децата му да растат в нормално семейство и среда.
Ако не съм готова да пренебрегна себе си, поне докато ги отглеждам и са зависими от мен, значи не съм за майка, това е.

# 1 460
Аз се обичам! За мен това значи:Да не пренебрегваш себе си,да не се съдиш,да слагаш граници там където трябва.! Да се занимаваш с това,което те прави щастлив,да си позволяваш спокойствие и време насаме със себе си.И грам да не те гризе съвестта,че си постъпил така..С една дума да радваш душата си и да не я подтискаш с неща,които не искаш.Това е за мен!

# 1 461
Деца ама до пълнолетие нали? Защото иначе...

# 1 462
Естествено, затова писах "докато ги отглеждаш" Simple Smile, че иначе...наистина иначе става

# 1 463
...
Това пък да поставям собственото си щастие над децата /ако има въобще някакъв конфликт на интереси/, вече не го разбирам и не го приемам.
...
Обикновено родителят не е щастлив, ако детето му е нещастно. Така че, може би, и затова, поставяме първо децата си, после себе си. Grinning Имаше един епизод на Приятели, в който се мъчеха да направят нещо добро, ама да не ги радва това добро, тоест да не е от егоцентрична гледна точка. Е, трудно беше, май не успяха. Grinning

Последна редакция: пн, 11 дек 2023, 11:10 от ina.ina

# 1 464
Естествено, затова писах "докато ги отглеждаш" Simple Smile, че иначе...наистина иначе става
А не, някои родители продължават да дават наставления и след 18, други ,,деца,, пък настояват да ги отглеждат и след 18 😆.

(Ина, родителите не винаги разбират дали детето им е нещастно, по много причини.)

# 1 465
Обикновено се разбира хората около теб дали са ок или не са. Сега, ако близките/приятелите/детето са далече е трудно. С разговори също става, но трябва да се провеждат. А за непровеждането им има сума ти причини. Та, да, трудно е с обобщенията. Grinning

# 1 466
имах предвид, че освен от разстоянията зависи и от капацитета на родителите
(гледане не е равно на виждане)

# 1 467

Ето точно това Ваше разсъждение е дълбоко наслагвано от поколения назад и така донатъпкано от соца. Идеята за жертвоготовност. Как така ще обичаш себе си, нали за хората живееш. Егоист такъв. На мен от малка все ми повтаряха- "Каква си егоистка. Само за себе си мислиш." Сякаш е нещо лошо. Ми много ясно,че ще мисля. Как ли пък няма да се чувствам мизерно, за да му е добре на някой друг. Животът си е мой и аз съм негов сценарист. Другите днес са тук, утре ги няма. Само аз оставам. Това е нещо хубаво, което можем да вземем от запада, като философия. От изтока - умението да сме тук и сега и да се свързваме с тялото си. Там, обаче пак я има идеята за жертвоготовността и страданието, които на мен не ми допадат.
Моето мнение е, че човек е на тази земя, за да се забавлява и да е щастлив. Целта не е в някакво материално изражение (да съм лекар, да съм баща/майка и т.н.). В прехода, в който сме в момента пък, много хора са слезли на земята, за да "водят" онези, които имат нужда от светлинка, за да преминат през прехода.

Да обичаш себе си и да поставяш себе си винаги на първо място, идват от един първоизточник. Или поне за мен. Няма как човек да е щастлив, ако не се обича и ако винаги поставя другите пред себе си и потиска свои желания. Просто е.

П.П. HENa, това е и моята представа да обичаш себе си. Никой не говори за самовлюбеност и нарцисизъм. Да не говорим, че нарцистичното разстройство е болест. Говорим за това да ти е хубаво в теб, бе. Да искаш да се опознаваш, да усещаш как като помислиш за себе си и те изпълва любов, да искаш да се прегръщаш, да се целуваш (и да го правиш), да не се осъждаш, да имаш граници, да не позволяваш да се подиграват с теб и да те използват, да не се обезличаваш, заради някой друг и т.н.
Колкото до децата, ти пак може да си ги отгледаш отговорно и с любов и пак ти да си била на първо място и да се обичаш. Да не говорим, че нещастните и потиснати майки отглеждат нещастни и потиснати деца, но това е друга тема.
Имаше една приказка: "Най-доброто, което можете да направите за децата си, е да бъдете щастливи, заради себе си"

Последна редакция: пн, 11 дек 2023, 13:08 от KPP

# 1 468
имах предвид, че освен от разстоянията зависи и от капацитета на родителите
(гледане не е равно на виждане)
Това пък е съвсем друг проблем. Отколкото страни го погледнеш, толкова проблеми/гледни точки ще видиш.

Иначе: обичам си се, колкото мога, но си намирам и кусури, които ... евентуално работя върху тях, понякога. Ами, не е лесно да се направиш идеален, отделно, че понякога и не искаш, тоест не ти идва отвътре. Joy

# 1 469
Ама, чакайте, чакайте, това да се обичаш, не значи да не си намираш кусури хаха

Нещо май се разминаваме. Май повечето хора си представят, че любовта към себе си е равна на нарцистично разстройство (което се изразява именно в идеализиран образ на себе си, без кусури (зад което естествено се крие психично заболяване и смачкана личност)). Не се учудвам де. Както споменах, това ни е наслагвано тук, на Балканите с години. Казват, че човек има влияние от 7 поколения назад (толкова май бяха). Като, цяло доста сме осакатени от тази гледна точка. То затова е пълно с алкохолици и хора със съсипано здраве, инфаркти и инсулти на по 40-50 години. Холестеролът е наш верен приятел. Холестеролът се появява, когато не си позволяваме да изпитваме радост. Защото да си позволяваме - означава да се обичаме. А то е толкова грешно това да се обичаме. Как може такова нещо. Ами мъжа, ами родителите, ами децата.
Горните неща трудно се изкореняват, но напоследък все повече хора осъзнават и счупват този модел на мислене. Особено Gen Z поколението (до към 26-годишните). Моето поколение има доста осакатяване, но и много от нас сме осъзнали колко сме осакатени и сме казали: "Майната ви на всички! Животът си е мой и аз пък ще си се обичам и ще правя каквото искам. Хайде пък за видим какво ще стане!" В крайна сметка знаете ли какво стана при мен - доста хора си заминаха (и слава Богу), останалите се нагодиха спрямо мен. Естествено в началото имаше отрицание и мрънкане, опити за налагане на вина и т.н., но като се видя, че номерът няма да мине и просто приеха новата реалност. Да ви кажа, сега всички сме по-щастливи отколкото някога сме били. Отношенията ни са здравословни. Преди беше ужасна токсичност, особено отношения дете-родител. Сега има здравословни граници, всеки си живее неговия живот, с неговите избори и никой не дава съвети, не осъжда, не се меси, освен ако не му е поискано. Започне ли се обаче с мрънкане, аз се оттеглям. Вече не съм там за хора, които искат просто да си излеят емоционалния багаж върху мен, уж прикрито под: Дай ми съвет. Този съвет никога не се чува и когато "Дай ми съвет", стане повече от два пъти, без човекът да е предприел нищо, за да промени ситуацията (дори и да не приеме твоя съвет, но да направи друга промяна), този човек иска просто кошче за душевни отпадъци. Не бъдете кошче за душевни отпадъци. Дори и на родителите, дори и на децата ви. Ето това означава да обичаш себе си.
И знаете ли, от гледна точка на дете ще кажа. Защото някое ще кажат- родителите трябра да подкрепят и изслушват децата си. Моята майка я третирахме двете със сестра ми като кошче за душевни отпадъци. Докато тя реши да сложи себе си на първо място и постави граници. И знаете ли какво стана - ние със сестра ми израстнахме и станахме по-щастливи, цащото осъзнахме, че ние, а не мама, сме отговорни за живота си и себе си. Преди това мама беше в нашите очи един фон, даденост. И Повярвайте ми, всяка майка и съпруга, която няма граници и се жертва за семейството е такава в очите на близките си. Защото тя се е обезценила и обезличила в собствените си очи. Е как да има стойност пред близките. Ти си една прислужница, кошче за душевни отпадъци и т.н., без лимит.
Когато мама си върна нейната стойност в нейните очи и го заяви пред нас, мама стана безценна за нас. Сега не бих си и помислила да я занимавам с моите проблеми. Но и знам как мога да ги реша сама. Впрочем, проблемите са илюзия. Ние си ги създаваме и избираме. И така Simple Smile

Соцът яко си казва думата.

Общи условия

Активация на акаунт