Страсти - ясли и градини в София, кампания 2023/2024 - Тема 2

• 30 171
  • 411
  •   1
Отговори
# 180
А дечицата в яслените групи на колко дни по домашни причини имат право?

# 181
  • СОФИЯ
Няма такова нещо. И от ясла в градина са пак 30 дни отлагане при тръгване и 30 дни за домашни причини.
Яслена група=едно и също ДЗ. Не СДЯ. Нарушение на подзаконов НА, ако изобщо някъде се случва.

Нямам желание да се старая да отговарям на крайно неточни въпроси и за напред няма да се случва.

# 182
Кое е нарушение на подзаконов НА не разбрах, но и аз нямам желание повече за обяснения, така че кой каквото разбрал разбрал.

А дечицата в яслените групи на колко дни по домашни причини имат право?

В ясла - на 30 работни дни по домашни причини
1-ва група - 30 дни
2-4-та - 10 дни

# 183
Все пак уточнете, че годишните извинени имат значение само ако взимате социални.

# 184
  • СОФИЯ
Някой ще дойде ли на протеста днес?

# 185
Ккаво се случва,ако не мога да взема детето си от градина веднага след като са ми се обадили на обяд,че плаче.Длъжна ли съм да го оставям за половин ден по изискване на учителките в началото

# 186
Не сте длъжна.

# 187
Не сте длъжна, но щом са ви звъняли наистина положението е сериозно.юпървите дни всички плачат, но не се обаждат на всички. Иначе за адаптацията никой не може да ви накара да оставяте детето за половин ден, но според мен поне за седмица е добре, за да свикне.

# 188
Не са ми звъняли,предупредиха ме да съм на разположение.А аз няма как да съм,тъй като ходя на работа.Затова се чудя,ако звъннат и не мога да дойда на момента.

# 189
  • София
Ами то по принцип и недай си Боже да има здраволовен проблем с детето, не винаги родителя може да дойде на секундата. Стоят и чакат, ясно е, че ще се направи всичко възможно да се дойде по-бързо.

# 190
Разбира се,че е така,но защото е поревали детето малко на обяд и после си е заспало не мисля че е основателна причина д ане ходя на работа и да чакам всеки ден да ми звъннат.Благодаря з а отговорите,интересуваше ме дали има такъв правилник да взимам детето си на обяд без здравословна причина

# 191
Има различни видове деца и различни сестри също така. Първото ми дете може да реве като си тръгвам или го оставям на градина или на някой да го гледа, но знам че 15 мин. след това се е успокоило. Малкото ми дете като я оставя на някой да я гледа е способна да реве и 2 часа и да хълца накрая от невъзможност да се успокои. Това не е ок. Също и със сестрите - има такива, които искат да си намалят бройката деца или да отложат спането на колкото се може повече деца до обяд. Имах позната, която я мотаха близо месец да го взима наобяд. Има и сестри, които щом са ви се обадили значи наистина има нужда и трябва да помислите дали е ок да продължава да реве там с часове. Зависи какъв е вашия случай конкретен.

# 192
  • София
Абсолютно зависи от детето и персонала. Няма как да ви задължат по принцип, но ако детето е в истерия и реве с часове, някои стигат до захласване, повръщане, загуба на глас от крещене, то адекватно е родителя да си го вземе и да не причинява такъв стрес на детето. Ако е поревало 5-10мин, ами тогава няма смисъл. Имахме лош опит с една частна ясла и ужасно ревящо и стресирано дете. Прибра се без глас, изтощен от рев и ужасно стресиран. Е тогава ми идеше голям скандал да вдигна, но първата реакция ми беше да си успокоя и прибера детето. Ситуации всякакви има и имайте едно на ум, че не винаги ще е да се отърват от бройка дете за деня.

# 193
  • СОФИЯ
Такава или подобна ситуация е проблем и за останалите деца, не само за конкретното дете и служителите. Като малка дъщеря ми много бързо се адаптира, но просто никога не спеше следобед. Наех жена, която да я взима на обяд и да я занимава докато се прибера от работа. И го направих без някой да го е искал от мен, знаех че ще необходимо, познавам си детето.

# 194
  • София
Направо се чудя колко хладнокръвно някои майки приемат факта, че детето им плаче. И то не просто плаче, а плаче дълго. В яслата на сина ми, сутрин имаше 2-3 дечица, които много плачеха. Отивах на обяд да го взема, въпросните дечица продължаваха да плачат
Е, не знам как се отразява това на работещите там, но за останалите дечица е ужасно травмиращо.

Общи условия

Активация на акаунт