Страсти - ясли и градини в София, кампания 2023/2024 - Тема 2

• 30 197
  • 411
  •   1
Отговори
# 195
Тук не говорим за реване с часове,за мен е нормално детето ми да пореве 10-15 минути.Като види,че не става на нейното и спира.

# 196
  • София
За 10-15мин никой няма да ви се обади. Звънят в крайни ситуации и за да го направят положението наистина е неутешимо. Предупредили са ви, за да знаете, че може да има такова обаждане. Предполагам детето сега започва в тази група щом сте имали такъв разговор и е в период на адаптация. Това е съвсем нормално. На мен ако ми звъннат отивам, детето ми е приоритет пред работата винаги. Освен това имайте напредвид, че ако при вас за нещо се успокоява бързо, то поставено в нова ситуация с все още непознати хора може въобще да не успее да преработи емоции толкова бързо и да реве с часове. Децата имат много по-различно поведение вкъщи и в детската градина (по лични наблюдение от 3 деца общо в семейството посещаващи различни държавни институции в различни години и няколко семейни в близка възраст, много може да се изненадате).

# 197
Здравейте! Имате ли представа дали здравно-профилактичната карта, която се дава в началото на учебната година, трябва да се представи веднага при започване на градина след лятната ваканция? Личният лекар твърди, че срокът е до 15-ти октомври, а директорката каза, че няма такова нещо. И още нещо, изисква ли се контактна бележка все още?

# 198
За първа група? Контактна бележка, да. Здравно-профилактична карта също искаха при тръгването на детето, т.е. ако тръгва на 1 октомври си предвиждате време преди това да ви я издадат.

# 199
  • София
Контактна бележка искаха в деня на постъпване и да е валидна (до 3 дни от издаване). Здравно-профилактичната карта ни казаха на нас да я занесем до края на септември, но ние я дадохме направо при тръгване.

# 200
Здравейте, детето ми е родено декември 2021 и скоро ще тръгне във 2ра яслена група. Планирам догодина есента да постъпи в 1ва градинска група, когато няма да има нявършени 3 години все още. Днес една майка на площадката ми каза, че децата не можели да тръгнат преди 3 годишна възраст на градина. Предполагам, че информацията не е вярна, но да сверя и с вас. 🙄

# 201
Малкия е роден Ноември 2020 г.
Тръгва на градина на 2г и 11 м.
Искам да попитам изследванията за детска градина дали са по здравна каса.

# 202
  • София
Ако е в набора, който започва градина в конкретната година може. Синът ми започна вече първа група, а края на септември ще навърши 3г.

Изследванията не са по каса.

# 203
Здравейте, детето ми е родено декември 2021 и скоро ще тръгне във 2ра яслена група. Планирам догодина есента да постъпи в 1ва градинска група, когато няма да има нявършени 3 години все още. Днес една майка на площадката ми каза, че децата не можели да тръгнат преди 3 годишна възраст на градина. Предполагам, че информацията не е вярна, но да сверя и с вас. 🙄

Детето ви може да тръгне на градина в годината, когато навършва 3 години. Няма значение дали ги навършва на 1 януари или 31 декември.

# 204
Деца влизат и със сменен набор в 1ва градинска и тръгват на градина на 2.5 години примерно.
Ако има останали места в градините можете направо за 1ва градинка да кандидаствате с набор 2021 (на текущо класиране), то е повече за децата родени в началото на годината, но нищо не ви спира да кандидаствате и с дете родено декември.

# 205
Може ли да ме насочите къде се проверяват местата за сменен набор? Не се ориентирам в сайта нещо, а директорката на ДГ каза, че ги казвали сега септември.

# 206
Няма места за сменен набор. Ако има свободни места, те се обявяват по съответния общ ред и с предимство са децата от редовния набор.

# 207
Здравейте. Моля за мнения за ДГ 23 Здраве Изргев . Благодаря

# 208
  • sofia
Здравейте,
Вашите ясленчета в държавни ясли от ден първи ли посещават по цял ден или има период на адаптация, през който ги взимате на обяд?

# 209
С голямото ми дете нямаше тогава нещо, което да е официална адаптация. Тогава първите около две седмици го взимах до обяд, до известна степен по мое желание, до известна може би и от персонала. После попитах да остане да спи и още на първия ден, в който питах го взеха за цял ден и повече не е бил до обяд.

Малкото още не е тръгнало, но сега вече ще имаме официална адаптация - 4-5 дни с родител за по 1-2 часа, 3-4 дни само до обяд и после цял ден. Такъв е плана, ще видим какво ще се случи на практика.

Общи условия

Активация на акаунт