Страсти - ясли и градини в София, кампания 2023/2024 - Тема 2

• 30 159
  • 411
  •   1
Отговори
# 270
Имам наблюдения за Австрия - таксата за частна и държавна градина е около 800 евро, 400 за половин ден. Еднакви условия, еднакъв контрол, еднакви такси  - дават се равни права на децата и достъп до услугата. Отделно на много майки им е по-изгодно да минат на половин ден на работа заради високите такси в градините, така детето е повече време в семейна среда. Разбира се, социалните придобивки там за семейства с малки деца не ги коментираме - но факт е, че ако искат майките могат да си гледат децата повече време вкъщи.

# 271
  • София
Представям си какъв вой до небето ще настане в България,  ако таксата за държавната градина стане 800 евро или дори само 800 лева на  месец Joy Но е полезно като информация и споделен опит, особено за майки, които вярват, че обществото е длъжно да осигури място на детето им в безплатно детско заведение при добри условия в широк часови диапазон и т.н и т.н
Иначе бих адмирирала идеята за несимволични такси за държавните градини - основният проблем на тази услуга е, че е безплатна. Оттам качеството пада, а и трудно може да огрее всички в големи градове, към които има активна миграция.

Последна редакция: нд, 04 фев 2024, 21:41 от hatred

# 272
Не мисля, че проблемът е това, че е безплатна, защото пари има, но не отиват по предназначение. Обаче тази тема е безкрайна и няма смисъл да се зачеква.

# 273
  • София
Представям си какъв вой до небето ще настане в България,  ако таксата за държавната градина стане 800 евро или дори само 800 лева на  месец Joy
Всъщност в Австрия минималната работна заплата едва ли пада под 1500-1600 евро за месец, т.е. пълен ден в детската градина е на стойност половин минимална работна заплата. В България при увеличената минимална заплата от 2024 пълният ден в детската градина се финансира от държавата с около половин минимална работна заплата, а неприетите, но посещаващи частни градини, получават от държавата пак около половин минимална работна заплата (457 лв.) под формата на компенсация.
В държава като България, намираща се в сериозна демографска криза, а същевременно със сравнително ниска покупателна способност на населението, да направиш детските градини на стойност 1 или 2 минимални работни заплати за дете, би създало имуществен ценз за раждане (не че сега го няма в някаква степен, много семейства се отказват от второ дете заради недостатъчни доходи), но въвеждането на солидни такси за досегашните евтини градини (защото с всичките допълнителни дейности, част от таксите за които остават в градината, те не са съвсем безплатни за голяма част от родителите) би довело до още по-брутална демографска криза, което не е плюс за никоя държава.

# 274
  • София
Съмнявам се, че в градовете, в които реално има проблем с местата в детските градини в България минималната работна заплата е нещо повече от теоретична база. Нямам представа и какви са размерите на сивата икономика в Австрия, за да направя сравнение, но така или иначе то би било спекулативно.
Но пак, дори такса за държавна градина в рзмер на около половин работна заплата месечно (т.е. около 400лв) за мен би била полезна по много начини. И като пряка финансова инжекция в тези институции, и като напомняне на родителите, че все пак отговорността за децата им е преди всичко тяхна. Ако щеш и като своеобразен имуществен ценз. Тук разбира се не говоря за социално слаби семейства, деца с един родител и т.н. Навсякъде по света те имат предимство и облекчения. За щастие дори и в София не всички са социално слаби и могат да отделят по половин минимална работна заплата за целодневното отглеждане на детето си.

# 275
Мисля, че преди имаше някаква такса и това е по-добрият вариант (ако е малка). Познавам хора, които са си записали децата на дг и не ги водят поне в 3/4 от времето. 100% не са единствените. Ако има такса от 100-200 ще си отпишат децата и ще освободят за тези, които наистина имат нужда.

# 276
Съмнявам се, че в градовете, в които реално има проблем с местата в детските градини в България минималната работна заплата е нещо повече от теоретична база.

Е какво предлагате само в няколко града да е на половин минимална в другите безплатно ?

На мен ми изглежда, че качеството на грижата не зависи от това дали яслата/градината е държавна или частна,  платена от родителите или не. Има много хубави държавни и частни, също много лоши от двата вида. Ако има достатъчно места и истинска конкуренция и парите да следват детето, независимо кой ги дава, ще се подобрят нещата малко от малко. Тогава ще блесне кои са добрите държавни и частните, за да ги има изобщо ще предлагат нещо на много по-различно ниво.

Съгласна съм напълно с ала-бала.

Последна редакция: пн, 05 фев 2024, 08:51 от Одри ♡

# 277
  • София
Одри, говориш за истинска конкуренция и в същото време не ти харесва идеята да има разлика в таксите (например на ниво големи - малки градове). Нали разбираш, че докато и в Каспичан, и в София таксата е еднаква (особено пък нулева), конкуренция няма и питанията в стил "Може ли с точката от ясла в Каспичан да кандидатствам за градина в София?" няма да секнат?
Това да има места за всички е пожелание към добрата фея. Ако се достигне, лесна работата,  но как да стане?
В момента в известна степен парите следват детето,  защото неприетите деца получават компенсация, но това не решава автоматично приблемите, нали?
Иначе съм съгласна, че има добри и лоши държавни и добри и лоши частни детски градини и ясли. Опасявам се обаче, че с тези възнаграждения в държавните учителките - самаряни лека полека ще се пренасочат към частните. Всяко пенсиониране на учителка в някоя от детските градини около нас (София, Лозенец) е трагедия сред майките на записаните деца, защото е ясно, че шансовете качествен млад човек да се върже за тези пари клонят към нула.
Съгласна съм и с това, което се спомена по-горе за ограничаването на случаите на деца, които уж са записани, а посещават детско заведение от дъжд на вятър. Когато дъщеря ми беше приета в държавна ясла, но не я записах, получавах купища съвети,  включително и във форума, да я запиша, пък да не я водя. Гениално. Принципът повсеместно е, че докато нашето гардже не е прието, се борим за вселенска справедливост и места за всички.  Ако го приемат обаче, нещата рязко се променят - записваме го, пък после ще решим дали ще ходи реално или само когато мама има час за маникюр. Такъв му бил късметът, другите да се оправят.

# 278
Ами в София или Каспичан това все е държавна градина. Защо едното да е безплатно? Не е много справедливо.
На мен не ми е проблем да плащам такса, но таксата я махнаха, не заради мен, а заради децата дето отпадат от обрзователната ситема.

Грешката в разсъжденията ви е, че ако има една добра такса, тя ще отиде директно, където вие искате да отиде - заплати на персонала, ремонт на градината ...
То все едно да искам да вдигнат картата за ГТ, защото ако вдигнат картата ще има по-добро заплащане на шофьорите и повече желаещи да работят като такива и като следствие повече коли на метрото на линия 2 (което искам да се случи).

# 279
Грешката в разсъжденията ви е, че ако има една добра такса, тя ще отиде директно, където вие искате да отиде - заплати на персонала, ремонт на градината ...
То все едно да искам да вдигнат картата за ГТ, защото ако вдигнат картата ще има по-добро заплащане на шофьорите и повече желаещи да работят като такива и като следствие повече коли на метрото на линия 2 (което искам да се случи).

Точно така. Нито таксата от винетките отива директно в бюджета на АПИ, нито осигуровките седят и чакат някоя си да забременее и да легне на една кълка от втория месец в болничен, защото ѝ се полага да си почине, нито данъците ни се изливат в инфраструктурата на квартала. Изобщо не работи по този начин и докато не се разбере това, всички "умни" предложения са на нивото на разговор в кварталната кръчма.

Последна редакция: пн, 05 фев 2024, 09:59 от Enter Sandman

# 280
  • София
Сигурно цялата такса не би отишла по целесъобразно направление, но пък ако няма изобщо такава е гарантирано,  че финансирането ще е на минимум.
Точно заради мерките, насочени към децата, отпадащи от системата на образование, нивото в държавните заведения ще е плачевно - тази група е целева и е фокус на повечето решения.
Enter Sandman, ами хайде тогава да не плащаме данъци и осигуровки и да разчитаме обществената сфера да се финансира от някой, различен от нас самите? Решението срещу неоптималното усвояване на средствата определено не е такива да не се дават.
Но вие си чакайте топ услуга и място за всяко дете за без пари, не ми пречи.

# 281
Аз конкретно нищо не чакам, нито имам амбицията да оправям държавата еднолично (и за 800 дни) с разсъжденията си.

# 282
Дори като е безплатно имаме право да протестираме, да искаме ремонти или още места или по-добра храна или каквото там искаме, не сме решили ние колко да се плаща, не е наша работа да решаваме тази въпроси.
Но ако нещо не е наред е наша работа да кажем.

# 283
Добре де, по мое мнение не би следвало да е безплатна, просто и минималната такса, която се поемаше от родителите, в момента се заплаща от съответната община. Не ги мислете, пари има, просто детските градини не са приоритет, колкото и да ни се набива в лицето. Ето, как се намериха пари за компенсации? Само допреди няколко години такова нещо беше немислимо.

# 284
  • София
Дори като е безплатно имаме право да протестираме, да искаме ремонти или още места или по-добра храна или каквото там искаме, не сме решили ние колко да се плаща, не е наша работа да решаваме тази въпроси.
Но ако нещо не е наред е наша работа да кажем.

Принципно си права. Въпросът е какви са шансовете да има промяна в условията на оскъдно финасиране. Моя близка е счетоводител на училище и детска градина. Парите,  които влизат, просто са малко. Както и да го въртиш и сучеш, не стигат. Възнагражденията са мижави и оттам насетне няма как да се очаква особено качество.

Общи условия

Активация на акаунт