Страсти - ясли и градини в София, кампания 2023/2024 - Тема 2

• 30 160
  • 411
  •   1
Отговори
# 255
Здравейте, имате ли някаква информация за 183 ДГ Щастливо детство? Търсих отзиви, но тези които намерих бяха лоши и много стари.

# 256
Здравейте , знам че съм срещала отговора на въпроса си, но беше преди година и сега не намирам. Малкият ми син вече втора година посещава ясла, февруари става на 3г. От есента ще е в градинска група. Искам да пробвам да го преместя, защото в настоящата градина почти не извеждат децата на вън лятото. Въпросът ми е, ако случайно се класира на главното класиране и го запиша в нова градина, ще има ли право да посещава старата до есента. Ако беше вече в градинска група е ясно, но нали свършва втор яслена и за това се чудя.
Баткото някога беше в самостоятелна ясла и като свърши втора група трябваше лятото да си седи в къщи, докато почне градина септември.

# 257
Здравейте, надявам се да можете да ми помогнете с малко разяснения за критерия за породени деца при кандидатстване.
Имам едно дете, което в момента е на 1.9 г., а след месец - живот и здраве - очакваме второ. Съответно ще бъдат породени. При кандидатстване на дете 1 за ясла на майското класиране ще вземе ли допълнителната точка за породени (ако регистрирам бебето, но то не кандедатстма ест) или е задължително и двете деца да кандидатстват и само тогава се взима?

# 258
Само голямото кандидаства, малкото и да искате не може тази година. Леко раждане и успех с яслата Simple Smile

# 259
Само голямото кандидаства, малкото и да искате не може тази година. Леко раждане и успех с яслата Simple Smile

Благодаря! 😊

Да, разбира си, само голямото кандидатства, но идеята ми беше то взима ли бонус точка, защото има породен брат/сестра (дори във възраст непозволяваща кандидатстване) или тази точка се дава само когато и двете деца кандидатстват?

# 260
Всяко от децата ще има точка от този критерий, когато кандидатства, независимо дали за яслена или градинска група. На голямото ще се начисли, когато въведете ЕГН на бебето, т.е. около седмица след раждането, при готов акт за раждане.

# 261
Здравейте. Дойде и нашия ред да се впуснем в приключението по кандидатстване за детска ясла/градина.

Имам следния конкретен въпрос: Критерий номер 5 прилага ли се, когато детето ни е посещавало детска ясла в друг град (Велико Търново) или важи само за Столична община?
Цитат
Дете, което посещава/е посещавало общинска самостоятелна детска ясла или частна детска ясла, регистрирана от СРЗИ на територията на Столична община най-малко 6 месеца от последните 12 месеца към датата на класиране - 1 т.

# 262
Е.....?! Отговорът на въпросът ви е в текста, който сте цитирали - Столична община.

# 263
То оставаше и това да носи точки и децата родени в София да са изместени от тези, които идват от провинцията…

# 264
Не е много еднозначно от текста, който е поместен, затова питам. Имам притеснение, че може да има следното тълкуване, но предполагам, че не е така.

общинска самостоятелна детска ясла

или

частна детска ясла, регистрирана от СРЗИ на територията на Столична община

# 265
  • София
Коректното тълкуване на текста е, че допълнителна точка за кандидатстване в първа градинска група може да се даде при поне 6 месеца посещение (от последните 12 преди датата на класиране) на:
- СДЯ, намираща се на територията на Столична община и регистрирана в СРЗИ или
- ЧДЯ, намираща се на територията на Столична община и регистрирана в СРЗИ.
Целта на тази точка не е да облекчи прехвърлянето на деца от страната в софийска детска градина, а да даде предимство на децата, вече приети в столичните СДЯ, които няма къде да продължат след втора яслена група и са принудени отнова да кандидатстват през системата, а на практика са влезли в ясла по същите критерии като децата, приети в столичните ДГ с яслени групи, които автоматично продължават в първа градинска група без ново кандидатстване (добавянето на ЧДЯ към този критерий за мен беше недомислица и не кореспондира с първоначалната идея на точката, но вече от няколко години и софийските ЧДЯ дават тази допълнителна точка).

Последна редакция: нд, 04 фев 2024, 02:37 от *Lorena*

# 266
За мен автоматичното продължаване в дг и даването на точка също е некоректност, защото неприетите деца са наказани да нямат голям шанс и с дг за сметка на късметлии, така че чдя (ако човек успее да се вреди в тях) до много малка степен поправят тази несправедливост.

# 267
Коректното тълкуване на текста е, че допълнителна точка за кандидатстване в първа градинска група може да се даде при поне 6 месеца посещение (от последните 12 преди датата на класиране) на:
- СДЯ, намираща се на територията на Столична община и регистрирана в СРЗИ или
- ЧДЯ, намираща се на територията на Столична община и регистрирана в СРЗИ.
Целта на тази точка не е да облекчи прехвърлянето на деца от страната в софийска детска градина, а да даде предимство на децата, вече приети в столичните СДЯ, които няма къде да продължат след втора яслена група и са принудени отнова да кандидатстват през системата, а на практика са влезли в ясла по същите критерии като децата, приети в столичните ДГ с яслени групи, които автоматично продължават в първа градинска група без ново кандидатстване (добавянето на ЧДЯ към този критерий за мен беше недомислица и не кореспондира с първоначалната идея на точката, но вече от няколко години и софийските ЧДЯ дават тази допълнителна точка).

Благодаря за изчерпателния отговор. Точно това търсих като информация.

# 268
За мен автоматичното продължаване в дг и даването на точка също е некоректност, защото неприетите деца са наказани да нямат голям шанс и с дг за сметка на късметлии, така че чдя (ако човек успее да се вреди в тях) до много малка степен поправят тази несправедливост.
Абсолютно подкрепям! Щом няма шанс за ясла, няма да има шанс и за градина, заради наказателната за неприетите деца в ясла - 1 точка. А парите, които се наливат в определените частни градини (под формата на компенсации) в София нямат аналог! В развитите европейски държави имаш равен достъп и до частна и до държавна градина, но тук трябва да се хранят собствениците на определените частни градини…а приемът в държавна да е ограничен поради наредби, които ако някой се заеме да оспорва в Европейския съд по критерий дискриминация веднага ще се анулират.

# 269
В развитите европейски държави имаш равен достъп и до частна и до държавна градина

Може ли да ми опишете точно каква е системата в съответните държави, за които говорите?
Аз предполагам, че е - където и да се запише детето - държавна или частна, парите, които са определени за детето се изплащат на съответното място. Ама едва ли е без таван, примерно ако дават да кажем 800 евро на дете, сигурно има и места дето такаста е 1000 евро. Ми тука е същото общо взето, само дето парите са малко.

Общи условия

Активация на акаунт