Земетресение с епицентър близо до Асеновград

• 2 671
  • 64
  •   1
Отговори
# 45
Не знам дълбочината дали е от значение, затова колко е разрушително едно земетресение, но имаше клипчета от земетресението в Турция и там за първи път чух такова бучене. Толкова ми се беше набило в главата това страховито бучене, точно както някой беше сполучливо написал, все едно звука идва от ада, че като го чух днес веднага разбрах, че ще последва земетресение.
Иначе не бях чувала подобно бучене при други земетресения, които съм усещала.
Предполагам, че бученето се чува, ако си близко до епицентъра, както днес беше близо до Пловдив и съответно тук се чуваше, а колкото е по-далеч от епицентъра не се чува.
Също казаха, че колкото е по-близко до епицентъра, толкова земетресението е по-кратко, но по-силно.

# 46
Когато земетресението е плитко, се чува тътен или бумтене заради високочестотните вибрации. Ако земетресението е по-дълбоко, тези вибрации никога не достигат повърхността и не ги чуваме.
Не е вярно това. Знаеш ли на какви дълбочини стават земетресенията във Вранча?- достигат чак до границата на горната мантия на Земята и ги чухме и в България....

# 47
  • There I was on a July morning
Намерих материала, който бях чела за системите за известяване при земетресения. Пускам и линка с пълният текст.
Скрит текст:
"Съществуват две приложения, които могат да ни уведомят не повече от 25 секунди преди настъпването на земетресение, а доставчиците на тези предупреждения са Националният институт за изследване и развитие на физиката на Земята (INCDFP) и Google. INCDFP има два специални акаунта за това в Telegram и Twitter. Всеки може да се абонира за тях и да настрои телефона или компютъра си да получава предупреждения в случай на земетресение 25 секунди преди това.

Как работи системата за предупреждение при земетресения?
Начинът, по който работи системата за предупреждение, е много прост. Над сеизмичната зона са разположени сензори, които регистрират първите импулси на земетресението. INCDFP оценява магнитуда на първите 3 импулса, които достигат до най-близките сензори. По това време енергията, разсеяна от земетресението, е малка и не може да причини щети. От първите 3 импулса до появата на опасната вълна, в рамките на 25 секунди, системата може да предупреди населението, пише playtech.ro.

Предупреждения за земетресения за Android

Потребителите на мобилни телефони с Android могат да получат предупреждение за земетресение от още една безплатна услуга - Android Earthquake Alerts. Тази услуга открива земетресения по целия свят и предупреждава потребителите на Android за появата на такова явление в техния район.
от тук
https://dariknews.bg/novini/liubopitno/mobilno-prilozhenie-predu … redi-tova-2339290

# 48
Намерих материала, който бях чела за системите за известяване при земетресения. Пускам и линка с пълният текст.
Скрит текст:
"Съществуват две приложения, които могат да ни уведомят не повече от 25 секунди преди настъпването на земетресение, а доставчиците на тези предупреждения са Националният институт за изследване и развитие на физиката на Земята (INCDFP) и Google. INCDFP има два специални акаунта за това в Telegram и Twitter. Всеки може да се абонира за тях и да настрои телефона или компютъра си да получава предупреждения в случай на земетресение 25 секунди преди това.

Как работи системата за предупреждение при земетресения?
Начинът, по който работи системата за предупреждение, е много прост. Над сеизмичната зона са разположени сензори, които регистрират първите импулси на земетресението. INCDFP оценява магнитуда на първите 3 импулса, които достигат до най-близките сензори. По това време енергията, разсеяна от земетресението, е малка и не може да причини щети. От първите 3 импулса до появата на опасната вълна, в рамките на 25 секунди, системата може да предупреди населението, пише playtech.ro.

Предупреждения за земетресения за Android

Потребителите на мобилни телефони с Android могат да получат предупреждение за земетресение от още една безплатна услуга - Android Earthquake Alerts. Тази услуга открива земетресения по целия свят и предупреждава потребителите на Android за появата на такова явление в техния район.
от тук
https://dariknews.bg/novini/liubopitno/mobilno-prilozhenie-predu … redi-tova-2339290
Да….това са все още мечти. 25 секунди може, но някъде далеч от епицентъра, много далеч.хората в и  в опасната зона, нямат шанс да бъдат предупредени. Справка- скорост на видовете сеизмични еълни 😊

# 49
Пак ни разклати в Пловдив. Беше по-слаб трус, но се усети и отново преди труса имаше бучене. Беше кратък трус няколко секунди.

# 50
Да, 3.4 по данни на БАН.
Бучеше, кратко беше. Стреснах се аз.

# 51
  • София
Уф, дано няма повече. Дам, получих известие на телефона
3.1 по Рихтер по телефона, епицентъра е Червен, преди 7 минути. 1931.21 м. дълбочина.

# 52
По 3.4 не трябва ли въобще да не се усеща? Защо така.... че и бучене

# 53
Тъкмо гледам, че не е точно на предишното място.

# 54
  • София
Другата ми аларма съобщава за 3.4
Едните дават 3.1, другите 3.4 по Рихтер. Локация, час и дълбочина е еднаква.
Напротив усеща се. Всичко над 3.0 си се усеща. Не е опасно и не би трябвало да има дори дребни разрушения, но не е слабо земетресние в никакъв случай.

# 55
Аз също го усетих. Намираме се на 2 етаж в хотел в Пловдив. Дъщеря ми искрено се изненада, защото това беше първото й земетресение в живота.

# 56
3.4 не е никак малко, за да не се усеща. Не е силно, но не е и слабо. Не съм на високо, но го усетих доста осезаемо.

# 57
  • до най-прекрасния мъж
Слабо, но осезаемо се усети на 2ри етаж в Пловдив. В първия момент се усъмних дали не е минала тежка машина навън. Но не е, обявиха си го.

# 58
7ми юни, а днес 09.06.петък към 15, 15 пак имаше кратко земетресение, може би 2-3 секунди, може би около 4 степен, но се усети по високото

# 59
Днес 09.06.   пак имаше към 15,15 часа между Пловдив и Асеновград, рязко и кратко. но се усети на високите етажи.

Общи условия

Активация на акаунт