Земетресение с епицентър близо до Асеновград

• 2 674
  • 64
  •   1
Отговори
# 30
  • на село
Абе аз нещо не усетих, в Харманли,  но получих известие на тел- Очаквайте слабо земетресение във вашия регион.
Иконката на Известието приличаше на кардиограма Joy помислих, че тел и сърдечен ритъм ми мери вече, а то било сеизмологична графика Grinning

# 31
Който не е преживял земетресението във Вранча през 1977 година, значи не е чувал истинско бучене и фучене, идващо от недрата на Земята- сякаш от ада.... Бях малка и помня ужасяващия вой на кучетата и звуците, които издаваха другите животни, а леглото ми се отмести на повече от метър от стената, до която беше.

Абе аз нещо не усетих, в Харманли,  но получих известие на тел- Очаквайте слабо земетресение във вашия регион.
Иконката на Известието приличаше на кардиограма Joy помислих, че тел и сърдечен ритъм ми мери вече, а то било сеизмологична графика Grinning
От къде идват тези известия?

# 32
  • на село
За известията- нямам на представа, не беше съобщение. Не знам кое приложение ги дава, със Самсунг съм.

Иначе и аз съм преживяла 1977, но никакъв спомен нямам Blush Хем живеехме в Добрич на 6 етаж, но не съм усетила.

# 33
Аз и преди съм чувала бучене, в същия регион, в който и днес беше земетресението.
В първия момент, още преди да разклати, реших, че бученето е от някой самолет - в последните 2-3 дни постоянно прелитат, съвсем близо сме до летището. В следващата секунда пък ми мина през ума да не е взрив от някоя от близките кариери.

Много хора около мен са получили известия. Мисля, че е функция на Андроид. Повечето дори не знаеха, че я имат активирана и бяха изненадани. След първия трус една жена на улицата обясняваше, че е получила второ известие, че се очаква следващ трус и предупреждение да стои далеч от падащи предмети. Познати, които получиха при първия трус, не получиха при вторичния, който беше над 3. Не знам на какъв принцип се задействат.

# 34
Сигурно е това:
https://crisisresponse.google/android-alerts/

Принципът е да ръчкат по машините. Информацията от акселерометрите в телефоните е веднага в мрежата, защото  още при първо втъпление на вълната при даден сензор се активира. 1-2-3 секунди преди човек да го усети в тази или най-близка точка до сензора.

# 35
София, 5 етаж и аз и съпруга ми го усетихме. Детето и котката не. Птиците също не реагираха.
Преживяла съм Вранча 1977 и отново Вранча 1990 ( тогава слизах по едни стълби и да гледаш как стълбите се местят наляво- надясно, после ужаса, че звъня и никой не ми вдига тел в къщи).

# 36
  • до най-прекрасния мъж
В Пловдив сме, много силно бучене се чу, преди да разтресе за кратко. Детето спеше, но вече беше на събуждане. На 1.6 г е, но се изплаши и скочи в легълцето си. Аз много се уплаших също. На 2 етаж сме.
Господ да ни пази от трусове, безсилни сме пред силата на природата.

# 37
  • There I was on a July morning
Бях много малка по време на земетресението във Вранча 1977 г. Помня го добре, без да съм се изплашила, само в комичен аспект. Татко тъкмо се беше прибрал от някакъв служебен банкет по случай 8-ми март. По някое време ни информира, че има земетресение, защото полилеят се клати, но майка веднага го сряза, че е пиян и нещо му се привижда. Обаче, лампата наистина се клатеше и в крайна сметка се изнесохме навън...

Относно системата/системите за известяване на земетресения - чела съм по въпроса, ще потърся линк след малко. Идеята е, че се записват земните трусове в епицентъра и се предават като съобщения на тези, които са се абонирали. Обаче, човек не си гледа телефона непрекъснато за съобщения, а и дори да го види - сигурно има 2-3 секунди да реагира. Според мен не си заслужава да се абонирам за такива известия.

Последна редакция: ср, 07 юни 2023, 22:14 от Скубиду

# 38
Такова силно бучене имаше преди и по време на земетресението с епицентър Перник преди 10-на години.

# 39
Преди минутка отново имаше трус.

# 40
  • Пловдив
Пловдив, 4-ти етаж. Само земетресението усетих, бучене не съм чула. Детето се стресна и излязохме навън само заради него, иначе нямах такова намерение. Котката не реагира.

# 41
Преди минутка отново имаше трус.
в кой град? А как така получавам известие за тази тема без да съм писала или да съм се абонирала, много странно?

# 42
3.0 този път.
Предполагам са отделили мненията за днешното земетресение в нова тема.

Последна редакция: ср, 07 юни 2023, 22:43 от Birdflower

# 43
Когато земетресението е плитко, се чува тътен или бумтене заради високочестотните вибрации. Ако земетресението е по-дълбоко, тези вибрации никога не достигат повърхността и не ги чуваме.

# 44
Когато земетресението е плитко, се чува тътен или бумтене заради високочестотните вибрации. Ако земетресението е по-дълбоко, тези вибрации никога не достигат повърхността и не ги чуваме.
Да, много са зловещи.. но ако е по-дълбоко не е ли по-опасно? Колкото по-плитко толкова по-малко разрушително? Прочетох, че и това било фактор, не само скалата по Рихтер.

Общи условия

Активация на акаунт