Приема сценичното име Джейн Сиймур, вдъхновено от третата съпруга на крал Хенри VIII, в началото на кариерата си.

Родена в Хейс, Великобритания. Баща й е англичанин с полско-еврейска кръв и е сред
най-добрите гинеколози в страната, един от пионерите на инвитро оплождането.

Mайка й - Микке е холандка, медицинска сестра с необикновена съдба, която си струва да бъде разказана.
Микке, се омъжила много млада и първият й съпруг, който държал чаена плантация на остров Ява, Индонезия, я завел да живеят там. Още в първите месеци тя разбрала, че е направила голяма грешка – мъжът й се държал с нея като истински плантатор с робинята си, а скандалите и побоищата били всекидневие. Точно тогава обаче Втората световна война стигнала до тях, японците превзели екзотичното място, наричано още „холандската Индия“, и голяма част от чужденците били затворени в концентрационен лагер в Индонезия. Сред тях и Микке, майката на Джейн Сиймур. Прекарала там 3 години и въпреки дългия и щастлив живот, който Господ й отредил след това, тя никога не успяла напълно да се възстанови от преживяното. Била на 28, когато с помощта на холандски дипломати някак успяла да се спаси. Отвели я от лагера и я настанили в сградата на холандското посолство в Лондон. Скоро след това започнала работа в Червения кръст. Няколко години по-късно, по време на лятна ваканция в Сен Тропе (тогава все още обикновено курортно селце), срещнала Джон Франкенбърг, бащата на Джейн.

За Джейн историята на майка й, която живее до 90-годишна възраст, винаги е била истинско вдъхновение.
А за баща си споделя :
“Той ме запозна с балета, операта, театъра и медицината - без дори да подозира колко важно и полезно ще бъде това един ден за мен!”
Микке ражда Джейн на 36-годишна възраст, а след нея още две момичета.

На 5-6-годишна възраст Джейн се влюбва страстно в класическия балет и в продължение на много години за нея не съществува нищо друго .Родителите й имат „сериозни“ планове за нея, но в крайна сметка се предават и й разрешават да кандидатства в Кралското балетно училище в Лондон. Там обаче не я приемат, разочарованието й е жестоко, а баща й решава да я поразсее и я изпраща да учи... в Унгария в разгара на Студената война – 1963г.

Джейн се оказва едва 12-годишна съвсем сама в комунистическа страна, в която говорят напълно непознат език и се хранят с чудновати ястия, които никак не й харесват. Напук на родителите си, изпратили я на това заточение, Джейн бързо научава малко унгарски и дори се записва в унгарското държавно хореографско училище. Когато научават това, майка й и баща й тутакси я връщат в Англия.
Няма още и 20 години, печели кастинг за нов филм на режисьора Ричард Атънбъро, тя се снима във филма му „О, каква прекрасна война!“, омъжва се за сина му и колелото се задвижва.

(20-годишната Джейн Сиймур на сватбата с първия си съпруг Майкъл Атънбъро)
Но пробивната роля на Сиймур идва през 1973 г., когато тя играе Пасианс във филма за Джеймс Бонд „Живей и остави да умреш“ (Live and Let Die), с участието на Роджър Мур (Roger Moore).

Новият Бонд Роджър Мур е с цели 24 години по-голям от нея, но не му и минава през ум да й посегне, тъй като е деликатно предупреден от баща и син Атънбъро: долу ръцете от нея!
Преди заснемането на любовната сцена помежду им Роджър Мур води Джейн на обяд и поръчва щедри порции черен дроб с лук и чесън. „Така съм абсолютно сигурен, че докато снимаме, нито ти ще ме пожелаеш, нито аз – теб“ – казал й любезно той.

Още при следващия си „холивудски“ опит обаче тя се сблъсква с действителността. Поканена е на кастинг в имението на влиятелен холивудски продуцент, чието име и до днес отказва да съобщи, а сценарият на „кастинга“ е написан сякаш от Харви Уайнстийн, макар че случката датира от 1972 г. „Взимаш ролята, ако изпълниш своята част от сделката“ – й казва продуцентът, поставяйки ръка върху бедрото й. Тя се отдръпва рязко и си тръгва, а продуцентът й казва: „Ако споменеш и дума за това пред когото и да
е, с твоята актьорска кариера е свършено!“ Историята излизa на бял свят едва в края на 2017 г. около секс скандалите с Харви Уайнстийн. Но тогава, през 1972 г., когато се случва всичко това, Джейн е толкова отчаяна, разгневена и оскърбена, че спира да се снима за цяла една година. Връща се в Англия и се отдава на театъра.

Точно тогава, когато има най-голяма нужда от подкрепа обаче, съпругът й не е до нея. Тя прави грешката и му разказва за случката с холивудския продуцент, а Майкъл Атънбъро не само не се опитва да я утеши, но дори се обижда. Скоро се развеждат – след година и половина брак. Джейн нарочно набързо си намира нов мъж –Джефри Плейнър, музикант, бизнесмен и... най-добрият приятел на бившия й съпруг. Двамата се женят през 1977г., година по-късно се развеждат, но междувременно Джефри й връща амбицията да успее в Холивуд.

Той навива Джейн да се яви на кастинг за минисериал, за ролята си в който тя печели първата си номинация за наградата Еми, а също и кастинг за приключенския филм „Синдбад и Окото на Тигъра“, който вече наистина я връща в играта.
След развода им, Сиймур се установява в Холивуд, живее в един апартамент заедно с актрисата
от „Брилянтин“ Оливия Нютън-Джон, която й остава една от най-близките приятелки.

През 1979 г. Джейн Сиймур среща един истински Супермен.
Кристофър Рийв е нюйоркчанин от богато и известно семейство на юристи и журналисти, чиито корени по бащина линия могат да бъдат проследени чак до английските крале. Брилянтен пианист, красив, с атлетично тяло, спортист, пилот, гмуркач, страстна личност, напълно неподвластна на контрол. Дори и в любовта. Големият джакпот в актьорската му кариера се оказва ролята на Кларк Кент/Супермен и след 1978 г., когато на екран излиза първият филм от поредицата, Кристофър Рийв вече е звезда.
Още в първия момент и Рийв, и Джейн знаят, че им е писано да се срещнат. И макар че любовната им история така и не се увенчава с брак, двамата стават един за друг повече от любовници...

(Във филма „Някъде във времето“ 1980г.)
И двамата са свободни, въпреки че Кристофър Рийв подобно на всички обикновени супермени държи на една ръка разстояние няколко жени „за всеки случай“. Джейн Сиймур е луда по своя Супермен, но бързо разбира, че никога няма да успее да приеме начина му на живот и да му даде свободата, от която той има нужда. Иска го само за себе си и го ревнува непреодолимо.
През 1981 г. актрисата разбира, че мъжът, когото смята за свой, чака дете (второ) от друга жена (същата, която вече му е родила едно). Чашата на търпението й прелива и тя слага край на връзката им. Решава, че вече е на 30 и е време, вместо да брои неговите деца, да помисли за свое собствено.
Запознава се с мениджъра Дейвид Флин, който управлява финансите на половин Холивуд.
Двамата скоростно сключват брак и през 1982 г. Джейн ражда първата им дъщеря Катрин, а три години по-късно и сина им Шон.

С раждането на Катрин е свързана на-конфузната случка по време на кастинг в кариерата й. Тя току-що е родила, когато разбира, че се подготвя телевизионен сериал по бестселъра на австралийската писателка
Колийн Макълоу „Птиците умират сами“. Джейн е убедена, че ролята на главната героиня Меги е само за нея, продуцентите смятат същото. Канят я на формален кастинг само за да видят дали ще си паснат с актьора Ричард Чембърлейн, избран за ролята на отец Ралф де Брикасар, който изживява забранена любов с героинята на Джейн. Единствената им молба е актрисата да преустанови кърменето на бебето си колкото се може по-бързо, защото в първите няколко серии Меги е буквално тийнейджърка. Дисциплинирана като войник, макар и с огромни угризения на съвестта, Джейн спира кърменето един месец преди пробните снимки, но се оказва, че тялото й си има собствени разбирания за нещата. Докато върви кастингът и двамата с Чембърлейн разиграват една от сцените, от гърдите на актрисата внезапно потича мляко право върху раменете на партньора й. Не получава ролята и е толкова нещастна, че въобще не гледа заснетия по-късно с друга актриса сериал.
След тази случка никакви голи снимки за Playboy не могат да я притеснят.
Първата й поява на страниците на Playboy е през 1973 година. Твърди се, че за тази сесия взима рекордна сума, съпоставима с хонорар за цял сериал, макар да е позирала по бельо, а не напълно гола. Втората й поява е през 1987г., а трета когато е на 67 годишна възраст, което я превръща в най-възрастната жена позирала за страниците на списанието.
През 1988 г. Джейн снима в Испания филм за гръцкия магнат и милиардер Аристотел Онасис, като тя е в ролята на оперната дива Мария Калас. Развива тежък бронхит и парамедикът, който пристига на снимачната площадка, й бие инжекция пеницилин, само че вместо в мускула, я бие във вената. Джейн изпада в анафилактичен шок и кома вследствие на остра алергична реакция.
„Умрях и бях възкресена – разказва след това актрисата. – Виждах тялото си и спокойно наблюдавах лекарите, които се опитваха да ме върнат към живота. После изведнъж си спомних за децата си и започнах да се моля на Господ да ме върне. Не бях готова и бях абсолютно сигурна, че няма да умра. Но обещах да бъда много добър човек“.

Междувременно бракът й с Дейвид Флин започва да се разпада. Той е нещастен, тъй като на практика има жена до себе си само през една трета от годината. Търси утеха в алкохола, след това в хазарта, а както се оказва покъсно – и при други жени. Първата, която дава знак, че нещо не е наред, е актрисата Голди Хоун. Тя установява, че спестяванията й, поверени на Флин, не само не са правилно вложени, но дори са се стопили наполовина. Постепенно става ясно, че това се случва с парите на всичките му клиенти.
Дори и с тези на жена му.
Напрежението между Дейвид и Джейн нараства все повече, докато при един от поредните им скандали той й заявява, че не просто е разорена, но и че през годините той й е изневерил с поне 15 жени. Джейн подава молба за развод, отказва се да води тежки съдебни битки и се оказва на 41 години сама, с две деца и без пари. И точно тогава на помощ й се притичва ... д-р Куин Лечителката.

“Преживях опустошителен развод, при който загубих всичко. Бях задлъжняла с близо 9 милиона долара, останах без пукната пара, без дом и с две деца. Помня, че се обадих на моя агент и му казах: “Готова съм на всичко!”
Така Сиймuр получава ролята на д-р Куин, която ѝ носи световна слава.
“Получих сценария в 10 часа още същата вечер. В 10 на следващата сутрин трябваше да кажа да или не, да вляза направо в гардеробната на обяд, и да започна да снимам в 6 на следващата сутрин. Това не беше всичко - трябваше да подпиша договор за пет години!“, спомня си актрисата.
През 1993 г. се омъжва за четвърти път – за продуцента и режисьор на някои от първите
сезони на „Доктор Куин Лечителката“ Джеймс Кийч. Убедена е, че този път
ще е завинаги. Готова е на всичко, за да му роди дете, въпреки че той й довежда цели две от предишен брак.
Така децата в къщата им вече са четири, когато Джейн забременява. И се оказва, че очаква близнаци. Тогава актрисата си спомня, че преди 20 години, когато е още начинаеща актриса, един странен човек й предсказва, че ще има близнаци. Пророчеството дори е „документирано“ в едно от първите й интервюта, където тя говори през смях за него. Ето защо Джейн не изпитва никакво притеснение, че на 44-годишна възраст трябва да износи и роди близнаци.

Но преди това животът й сервира горчива чаша.
През май 1995 г. нейният Кристофър Рийв, нейният супермен, любовта на живота й, пада от коня си по време на състезание. Когато пристига на място, Джейн разбира, че актьорът е в кома, със счупени прешлени. Скоро става ясно, че Рийв е напълно обездвижен от раменете надолу и че може да диша и да разговаря само с помощта на специална тръба. Джейн Сиймур не се отделя от Рийв. Не смята, че дължи обяснения на съпругата му Дана, пък и тя не й ги иска.
След като съобщават на Рийв за състоянието му, той изпада в тотална безнадежност. Прави няколко опита да прекрати живота си, а след като не успява, спира да се храни. Един ден Джейн решава, че трябва да сложи точка на това. Сяда до него и му разказва една дълга и страшна приказка, която никога до този момент не му е разказвала – историята на своята майка.
Разказва му за ужасяващия глад и неописуемите страдания в концентрационния лагер, в резултат на които и до днес майка й държала в дома си огромни количества храна в запас. „Храната е живот“ – казвала тя и събирала непрекъснато на семейната им трапеза близки, роднини, познати, оцелели от лагера нейни „братя и сестри“.
След тази нощ, която Джейн прекарала до леглото му, Кристофър Рийв никога повече не посегнал на живота си, напротив. Постепенно започнал рехабилитация, а двамата със съпругата му основали фондация за подпомагане на хора в същото състояние. Джейн не само му спасила живота с думите и присъствието си, но и двамата споделили мистичните си преживявания в ничията земя между живота и смъртта. Тази изключителна близост му дала необикновена сила. Така д-р Куин спасила своя Супермен и той живял още девет години, като дори участвал в няколко филма.
:max_bytes(150000):strip_icc():focal(749x0:751x2)/jane-seymour-christopher-reeve-hollywood-walk-fame-030824-1-1a31f27ab5744e1687bb57bb29345b58.jpg)
Джейн изкарва тежка бременност, която поставя живота й в риск – страда от прееклампсия (високо кръвно при бременни). През ноември 1995 г. ражда момчета близнаци. Кръщава ги Кристофър и Джони на най-любимите си мъже Кристофър Рийв и Джони Кеш, с когото също е много близка, макар и по различен начин.

Освен собствените си четири деца, Сиймур отглежда и двете деца на четвъртия си съпруг. Затова много често казва, че има шест деца. Продължава да се снима във филми и да развива всякакъв бизнес – с недвижими имоти, козметика, дрехи, бижута.Пише книги, рисува, прави изложби и продава картините си. Тя е и успешен дизайнер на мебели. Линията й "Michael Amini" е една от най-продаваните марки в Близкия Изток.
На 15 г. е имала собствен бизнес - бродирала сини синигери върху блузи, които продавала.Бизнесът винаги е бил
част от живота й.

Няколко години след раждането на близнаците Джейн претърпява много сериозна операция на гръбначния стълб, наложила се заради открита гръбначна киста, която й причинява неописуеми болки и дори невъзможност
да се движи. Операцията е рискована и лекарите й го казват – възможно е да настъпят усложнения.
След всичко видяно и преживяно около Кристофър Рийв обаче актрисата вече знае: ще направи всичко по силите си, за да живее пълноценно, а ако не се получи – ще се справи. След като той може, значи и тя може. За щастие операцията е успешна, а тялото й на бивша балерина, която никога през живота си, освен по време на трите си бременности, не е тежала повече от 55 кг, се възстановява изключително бързо.

През 2015 г. 64-годишната актриса се развежда за четвърти път. Според слуховете – отново заради изневери на мъжа й.
„Никога не съм била инициатор за прекратяване на браковете ни, те просто си намериха други хора“
Този път обаче успява да си изиграе добре картите – запазва разкошния им дом в Малибу, както и част от правата върху „Доктор Куин Лечителката“ и върху филма за Джони Кеш.
„ Животът, който съм избрала да водя днес, е фокусиран основно върху моето прекрасно семейство, близките ми приятели, които също смятам за част от моето голямо семейство и се опитвам наистина да бъда промяната, която искам да видя в света.“
. . .
„Нямам нито ботокс, нито филъри, нищо не съм слагала по себе си. Като актриса мисля, че е много важно да мога да изразявам емоциите си.“
. . .
„Аз съм положителен човек и за мен чашата винаги е наполовина пълна. Моето мото е: “Просто бъди толкова млад, колкото е възможно да бъдеш” . “