Университети в Германия и други държави с немски език - 20 тема

• 44 312
  • 741
  •   1
Отговори
# 75
Благодаря, Русалка. Питах защото днес младежа си взе дипломата и ми изплуваха някакви спомени, че някой, някога е писал как е превеждал пари със СЕПА превод, как платежното се слагало в плика с документите и се изпращали... Търсих тук, търсих във фейсбук групата - на много от по-старите постове не можах да отворя коментарите и затова питах тук.

# 76
  • София
Здравейте, чух че от тази година има тест за прием в ТУМ, който ще се проведе в края на август, .т.е доста късничко. Имате ли някаква информация по въпроса?

Освен преведената диплома, езиковите сертификати и езок, има ли други документи, които трябва да набавим? Какво означава матрикулационс бриф, резиденсбриф, някакъвси ершайнунг / май са два ершайнунга

Последна редакция: чт, 22 юни 2023, 18:34 от *kalimbi*

# 77
  • София
Здравейте, чух че от тази година има тест за прием в ТУМ, който ще се проведе в края на август, .т.е доста късничко. Имате ли някаква информация по въпроса?

Eignungsfeststellungsverfahren (EFV) für Bachelorstudiengänge

Bei diesem Verfahren werden zunächst die Abiturnote sowie fachspezifische Einzelnoten mittels eines Punktesystems ausgewertet. Welche Noten herangezogen werden und inwieweit sie gewichtet sind ist vom gewählten Studiengang abhängig; in der Satzung des jeweiligen Studienganges ist die entsprechende Formel angegeben. Je nach Studiengang und Höhe der erreichten Punktzahl werden Bewerber:innen entweder direkt zugelassen oder von der Fakultät bzw. School zu einem Auswahlgespräch oder zu einem schriftlichen Test eingeladen. Durch das Gespräch bzw. den Test soll festgestellt werden, ob die Bewerber:innen erwarten lassen, das geplante Studium erfolgreich zu absolvieren. In bestimmten Studiengängen soll dabei zudem geprüft werden, ob die notwendigen Sprachkenntnisse vorliegen. Bei einigen Studiengängen können Bewerber:innen unterhalb einer bestimmten Punktegrenze auch ohne Gespräch oder schriftlichen Test abgelehnt werden.

Toва не е нещо ново за ТУМ, преди години още имаше клипче в  нета с момче от ТУМ в такава специалност, което обясняваше как е протекъл при него Eignungsfeststellungsverfahren-ът.

PS Kalimbi, едва ли става дума за Erscheinungеn, по-скоро за разни Bescheinigungen.

Immatrikulationsbescheinigung = удостоверение, че студентът е записан за  даден семестър  в Уни Х, специалност У. Именно то се носи преведено в  НАП за нашите здравни всеки семестър.

Wohnbescheinigung, вероятно някъде му викат Residenzbescheinigung = удостоверение от наeмодателя, без което не можеш да се регистрираш адресно в Bürgeramt.

Последна редакция: чт, 22 юни 2023, 19:31 от пенсионирана русалка

# 78
  • София
Eignungsfeststellungsverfahren (EFV) für Bachelorstudiengänge............

Toва не е нещо ново за ТУМ, преди години още имаше клипче в  нета с момче от ТУМ в такава специалност, което обясняваше как е протекъл при него Eignungsfeststellungsverfahren-ът.

PS Kalimbi, едва ли става дума за Erscheinungеn, по-скоро за разни Bescheinigungen.

Immatrikulationsbescheinigung = удостоверение, че студентът е записан за  даден семестър  в Уни Х, специалност У. Именно то се носи преведено в  НАП за нашите здравни всеки семестър.

Wohnbescheinigung, вероятно някъде му викат Residenzbescheinigung = удостоверение от наeмодателя, без което не можеш да се регистрираш адресно в Bürgeramt.
Благодаря много за инфото! Green Heart

Младежа се е запънал, че иска да наемем фирма за кандидатстване. Не сме сигурни, че само двамата ще успеем да съберем информация и няма да изпуснем нищо от документите и сроковете за кандидатстване...Аз не знам немски, той очевидно не се чуства уверен и иска да се подсигури...Още повече че всичките му приятели наемат фирми. Ясно е, че работата по документите ще си я свършим сами, въпроса е някой да каже кога какво да правим. Спрял се е на сходни специалности в 4 унита, от които едно най-желано. Бал има, езикови сертификати също. Но много се е напрегнал. Много иска нещата да се случат.

# 79
  • тук-там
Уз по-добра фирма от нашата Русалка тук не познавам! Но разбирам страховете ви. Само не разчитайте единствено на фирмата!

# 80
  • София
mtz, изтепА рибата, честно Joy .Изчервих се яко зад монитора.Flushed

Тук има много хора с опит и ползващи немски, че да направят справка по даден въпрос веднага, не един или двама Heart

# 81
  • тук-там
Има, ама ти си емпатична и продължаваш да ни информираш, да се вълнуваш и да ни подкрепяш! Предполагам, че има доста хора добре информирани, но е важно и колко споделяме!

# 82
  • София
mtz, изтепА рибата, честно Joy .Изчервих се яко зад монитора.Flushed
Тук има много хора с опит и ползващи немски, че да направят справка по даден въпрос веднага, не един или двама Heart
Така знам и аз Simple Smile но младото не вЕрва, иска гаранции. Но да кажем, че отговорността за евентуална издънка ще слезе от моите рамене. Би трябвало да съм ок с това.

# 83
  • На планетата Земя
Тази година ли ще кандидатствате и каква специалност?

# 84
  • София
Да, тази година.  В 2-3 унита, нещо свързано с инженерство и компютри.

# 85
Да, тази година.  В 2-3 унита, нещо свързано с инженерство и компютри.
И дъщеря ми заради спокойствието уж сключи договор с фирма. За доста неща обаче засега се оказва, че информацията тук и в групата във ФБ е по-актуална от тази на консултантката.
А и аз, признавам, нямах много време да се задълбоча до момента, тъй като в къщи в момента са ми трима кандидатстващи.
От днес вече 2/3 от тях са записани според желанията, та вече ще мога да се концентрирам изцяло върху "германката".

# 86
  • София
Съвсем случайно ми попадна информация,че заявления за издаване на ЕЗОК в ДСК ще се приемат до 08.07 и ще се  предават на притежателите им до 28.07.След тази дата ще има инфо на страницата на НЗОК,как ще се случва това.

Последна редакция: сб, 24 юни 2023, 09:48 от Ali97

# 87
  • София
Съвсем случайно ми попадна информация,че заявления за издаване на ЕЗОК в ДСК ще се приемат до 08.07 и ще се издават на притежателите им до 28.07.След тази дата ще има инфо на страницата на НЗОК, как ще се случва това.

На едната ми девойка , още докато бяхме в Германия, видяхме, че й изтича. А с тези задължителни блок-практики в униклиниката няма шанс да мръдне насам. Та съобразихме, принтирахме там формуляра, подписа го , копие на личната карта също и сега, когато наближи времето, подадох аз. Казаха ми да проверя към 02.07, явно съм хванала почти последния влак по старата система. Ще видя после как ще я пратя.

# 88
  • София
Аз подадох преди две седмици.Междувременно синът ми се прибра за няколко дни и си я взе лично.
Нито на мен,нито на него някой е казал за предстоящите промени.
Май и ние сме хванали някой от последните влакове.
Потърсих на страницата на НЗОК информация как ще се издава ЕЗОК,но не намерих нищо.

# 89
Навярно ще стане както е вЕвропа - подаваш онлайн и си я получаваш по пощата . А дано.  Винаги е много ангажиращо за нас да вадим тези карти .Че после и да ги взимаме. Което ми напомни, че в близкия МОЛ има офис на ДСК и мога да подам за момчетата и днес. Не че ми е ясно за какво им е , ама...все пак.

Общи условия

Активация на акаунт