Университети в Германия и други държави с немски език - 20 тема

• 45 149
  • 741
  •   1
Отговори
# 300
  • София
Днес започнах да събирам дреболии в един кашон. Мисля си, че занимавайки се с тези неща, се опитвам да успокоя собственото си напрежение. Уж не се притеснявам изобщо, но ето... Моя младеж в битов план не е много организиран. Вероятно и за него ще бъде стрес в началото, затова ми се иска поне малко да успея да предвидя какво ще му бъде необходимо.
Това за инструментите изобщо не ми беше хрумвало, ще си допълня в списъка - отвертка, ножица и какво беше още....
Не знам защо си представям, че ще идем до Германия с кола семейно, и тържествено ще си замъкнем всички приготвени неща. А всъщност може да се окаже, че ще тръгне сам с 1 куфар, а мама и тате ще се почерпят по случая. С първото дете е най- трудно значи. Или най-емоционално. Второто, женско, някакси се оправя много по-лесно...
А, и друга мисла ми преФръкна - къде правят секс тия младежи? Може ли в общежитието да влизат и преспиват други хора? Или се свират по стълбища и градинки?! Едва ли, там ще ги глобят. Днес обсъждах този въпрос на кафе с приятелка и тя заяви, че германците били студени. Т.е. подразбира се, че не правят секс. Аааайде бе, а ескимосите как се размножават? (Сигурно вече си мислите, че съм от ония, дето посред нощ се вмъкват в спалнята на синчето и шепнат "Гоше, спокойно, да не се изпОтиш, маме!" Но, да уточня - с радост ще изпроводя който желае да се отдаде на самостоятелен живот и да преследва мечтите си.)

Последна редакция: ср, 26 юли 2023, 15:38 от *kalimbi*

# 301
  • München, Deutschland
Е, вечер не е като да не влиза чужд човек в общежитието... Wink Поне така знам от приятели, които бяха в общежития. Отделно имаше редовни партита - първо едната сграда, после другата, там вечер в 11:30 (примерно) никой не те пита от тая сграда ли си, от съседната ли или от съседно общежитие, то няма и кой да следи... В градинката няма да те глобят иначе, де, ама не е винаги супер удобно. Също и се знае, когато някой ще си води приятел/ка и ако са примерно в двойна стая двама души (или ВГ с повече човека), останалите удобно излизат да хапнат, да се разходят, да напазаруват, учат до по-късно в библиотеката и подобни. Съобразяват се хората, не е като да е сух режим. Simple Smile

# 302
  • София

А, и друга мисла ми преФръкна - къде правят секс тия младежи? Може ли в общежитието да влизат и преспиват други хора? Или се свират по стълбища и градинки?! Едва ли, там ще ги глобят. Днес обсъждах този въпрос с приятелка  тя заяви, че германците били студени. Т.е. подразбира се, че не правят секс. Аааайде бе, а ескимосите как се размножават?

Нещо ме е гепил вирус някакъв и принципно ми сълзят очите от ден-два, но това горното ме накара да се смея до още повече сълзи, вирусните + други..Joy Разбира се, че влизат/преспиват в общежитията и  други хора - приятели, родители, гаджета. Сега, стените са малко тънки и всичко сигурно  се чува, ама с подходящ музикален фон... Wink. Да ви имам "драмите" Simple Smile

По повод немците, неправещи секс.. Вчера голямата ми дъщеря е била на фирмено парти, били са поканени всички служители от фирмата  с децата си и кучетата, понеже партито е било в ресторант-градина.  Каза ми, че болшинството били с по 3 деца..Непорочно зачеват явно тия германки..

Част от чата по темата - с нарочно поотрязана снимка на дъщеря ми и чуждо бебе, което си има кака на 3 и батко на 7.
Скрит текст:

Последна редакция: ср, 26 юли 2023, 15:37 от пенсионирана русалка

# 303
Броят на офертите ще зависи главно от провинцията, в която ще ви прати лотарията.

Хич не съм на ясно с тези оферти. Ако получи наколко в абибесте, има ли право да избира или директно я зачисляват към най-горното желание?

# 304
  • Варна
Общежитията в Германия не са като нашите, няма портиер, има домофонна система, отваря се с чип или ключ. А синът ми , който получи общежитие скоро , е в  жилищна сграда, на която са достроили  2 етажа и част от тях са за студенти. Но настаняването е от 16 октомври,  Освобождава квартирата на 30.09 и запазихме airbnb за 2 седмици. На сегашната наемателка договора е до 30.09. Много странно е . Всичко е ново, т.е. няма какво да ремонтират. Лекциите започват на 16.10, но от 4.10 има курс математика.

# 305
Ох, и мен много ме развесели това за секса . Направо ми стана едно такова ... Усмихнато  
В общежитията кой къде ляга и става е химера . Народ много . А гости ...нашето семейство редовно е на гости на германчето. Миналата Коледа бяхме даже и с добавка девойката на големия. Взимаме стая на отсъстващо дете. Никой не се вълнува от това кой влиза и кой излиза , важното в да се спазват вътрешните правила . Хаусмайстерът  би трябвало да е благодарен на съпругът ми - при всяко ходене чисти  сушилни основно .

# 306
Днес започнах да събирам дреболии в един кашон. ......
Не знам защо си представям, че ще идем до Германия с кола семейно, и тържествено ще си замъкнем всички приготвени неща. А всъщност може да се окаже, че ще тръгне сам с 1 куфар, а мама и тате ще се почерпят по случая. С първото дете е най- трудно значи. Или най-емоционално. Второто, женско, някакси се оправя много по-лесно...

Аз почти напълних първия кашон /дрехи, ютия, обувки../. Смятам да го изпращам колети по Спиди, защото е по-изгодно отколкото да мъкне куфари. Преди 6 години, когато замина голямата дъщеря се  бях престарала с изпратените неща, то не бяха препарати, гъби за миене и какви ли не още щуротии, все едно заминава за Африка. Този път ще си ги спестя тези.

# 307
  • София
Добре, поуспокоих се малко. Все пак не си пращам детенцето там да се побърка от учене. Трябва и младежки живот да има. Само стискам палци да се намери самостоятелно място за настаняване, а не в апартамент с други хора. Че ще стане положението от трън, та на глог. Да избяга от нас и да се натресе на други неприятници.  По-добре да си има собственичко, да си го разхвърля по свой вкус.
Гледах в тубата клипчета, не знам за кой град обаче, на студенстки мини апартаментчета - стайче с баня и кухненско ъгълче. Как се казва това?
Btw от моя германски кашон вече гордо стърчат три ножа, вилици, лъжици, чаши, чинийки, сапунерка и дезодорант за обувки. Ще спя спокойно тази вечер. За малко и един леген да забърша, но се спрях навреме. После трябва да обяснявам за какво се използва.
По повод немците, неправещи секс.. Вчера голямата ми дъщеря е била на фирмено парти, били са поканени всички служители от фирмата  с децата си и кучетата, понеже партито е било в ресторант-градина.  Каза ми, че болшинството били с по 3 деца..Непорочно зачеват явно тия германки..
Тези са били особено активни - цели три пъти!

Последна редакция: ср, 26 юли 2023, 21:08 от *kalimbi*

# 308
  • София

Гледах в тубата клипчета, не знам за кой град обаче, на студенстки мини апартаментчета - стайче с баня и кухненско ъгълче. Как се казва това?

Einzelapartment:

Но тази форма на настаняване си има и плюсове, и минуси.
Негативи -> трудно се получават  за такова оферти (голямата ми дъщеря беше в такова 3-4 години, хич не беше стайче, беше буквално като четиризвезден хотел, напълно обзаведено, с душкабина, моноблок, щори, огромно бюро, ергономичен стол, някои имаха и балкон, тя конкретно - не), по-висок наем, някак по-малки шансове за социализация, плащане на  цялата такса за рундфунк като самостоятелно домакинство, принципно по-трудно удължаване на договора (но и за това си има хватки), понякога са напълно необзаведени или само частично..

Позитиви -> самостоятелност,  по-големичко лично пространство...

Последна редакция: ср, 26 юли 2023, 21:22 от пенсионирана русалка

# 309
  • столицата
При моето дете общата кухня много спомогна за създаване на контакти.

# 310
  • София
Здравейте,  извинете за въпроса, но бихте ли ми обяснили, каква е разликата между Uni и Hochschule? Ясно ми е, че във второто имат повече практика, а в Uni - повече теория, но какво е различното при реализацията после? Кое е по-добре от двете за инженерна професия - електроника / информационни технологии? Благодаря предварително!

# 311
  • София
Здравейте,  извинете за въпроса, но бихте ли ми обяснили, каква е разликата между Uni и Hochschule? Ясно ми е, че във второто имат повече практика, а в Uni - повече теория, но какво е различното при реализацията после? Кое е по-добре от двете за инженерна професия - електроника / информационни технологии? Благодаря предварително!

Тази дискусия като се развихри, обикновено почват да хвърчат искри, особено в съседната холандска тема..Wink

Реализация има и с едното, и с  другото, всичко е много индивидуално. За някои специалности, каквато е  гейм дизайнът на сина на Мейтрикс,  вариантът е САМО хохшуле. Гoвори се, не мога да кажа от първо лице, нямам опит, че е по-трудно с магистратурите другаде, не по принцип с магистратурите. Примерно с бакалавър  "Информатика" от някое по-неизвестно хохшуле да те приемат мастер в TUM, KIT, RWTH, TU Berlin, TU Darmstadt и подобни..Спори се и по темата как гледат работодателите на дипломите от едното и от другото. По този въпрос сигурно Chrissy има наблюдения. Отделно за  любителите на рейтинги - хохшулетата  ги няма в класациите, поне не и в предните 200-300  университета в световен план.

Последна редакция: ср, 26 юли 2023, 23:34 от пенсионирана русалка

# 312
Здравейте, малко късно, но сега го виждаме. В Hochschulstart са публикували вече procentual / absolute rank of HZB in WS / 2023, което показва позицията на кандидата спрямо максималната оценка за годината (за медицина).

# 313
Ние явно ще успеем да енролнем за TUHH, когато се приберем от ваканция. Прие офертата девойката, но стигнахме до момента със задължителното здравно, а тя трябва да отиде до нап да си внесе осигуровките за юли и да си извади европейска здравна карта. И се замислих - трябва ли да се регистрира с някоя немска здравноосигурителна компания или здравната карта е достатъчна? Не можах да разбера точно, а нет ту има, ту няма, тъкмо отвориш нещо и забие…

# 314
По повод въпросите дали едно или друго училище или университет са предпочитани, искам да вметна че една от тенденциите е работодателите да НЕ изискват тази информация при кандидатстване. Именно поради дискриминация.
 Събеседване, проверка на знания и умения, assessment  центрове, ситуационни интервюта - това се прави. Въобще тенденциите на пазарите на труда се променят, както и профила на работещите. За днешните младежи се очаква да сменят професии и занимания няколко пъти в живота си дори.
Важното е, че имат желание да се учат и придобиват знания.

Общи условия

Активация на акаунт