Университети в Германия и други държави с немски език - 20 тема

• 45 091
  • 741
  •   1
Отговори
# 375
Честито на приетите деца!
Успех с общежитието!

Christeli, каква специалност е девойката в Аахен, ако е удобно да попитам?

Здравейте, медицина. Само това кандидатства, и в Германия, и във Франция и още на 1-2 места (понеже е и с френски).

Ако не е нахално, може ли малко информация, съвсем кратка и базова,  за Франция (може би в скрит текст или на лични) - съседско дете, българче, живее от години в Париж, идва си само лятото тук за малко. И баба му вчера точно ми се похвали,  че ще следва медицина. Знам, че през изминалата година учеше нещо подготвително един вид, извинявам се за лаишкото обяснение. Но онова, което ме изненада, при това неприятно, ако е вярно, е това, че въпреки подбора и сие медицината е платена. Може бабата да не е  разбрала, де.. Говореше ми за някакви минимум 8 000 Евро на година. Но те бабаите са така, майка ми примерно също нищо не може да обясни за медицина или друга специалност в Германия..Stuck Out Tongue

Русалка, по въпросите, свързани със следването на медицина в Германия съм пълна дупка, но по френските въпроси съм си почти профи Laughing   

Та, на въпроса. Бабата е разбрала, но не съвсем. Във Франция един студент може реално да се похвали, че е студент по медицина едва след успешно завършване на първи курс. Във Франция, където принципите за "свобода, равенство и братство" са им буквално генетично заложени,  почти всеки с прилична диплома за завършено средно образование (говорим за французи) би могъл да се запише да учи първи курс в т.н. медицински профил (това обхваща медицина, стоматология, акушерство, фармация и кинезитерапия). Кандидатстването и тук е сложно, подготвят досиета, мотивационни писма, препоръки от учители, стажове по желаната бъдеща специалност, което също играе роля при приема. В училище силно ги насърчават да се явяват на какви ли не конкурси, олимпиади и т.н.  Трудното, обаче, започва след приема в първи курс. Има университети, които приемат по 2000-3000 души, но от тях във втори курс преминават само 300-400. Учи се здраво, ама много здраво. И тук има NC. Всеки е конкуренция на всеки, тъй като в края на първи курс се държи класиращ изпит, от който зависи дали продължаваш във втори курс и какво от медицинските профили продължаваш, тъй като първи е общ за всички бъдещи медици, стоматолози, акушерки, фармацевти и кинезитерапевти. Поради силната конкуренция студентите търсят странични възможности за подготовка и увеличаване на шансовете да успеят изпита в края на първата година. Тук влизат в играта т.н. cours en prépa privée, където сумите, доколкото знам, действително варират между 7000 и 8000 евро. Иначе, университетите са държавни и таксите за записване са минимални Simple Smile
Знам за един единствен частен факултет по медицина, в град Лил, където си се плащат подобни такси (през целия курс на обучение) и пак успеваемостта на класиращия изпит е подобна като тази в държавните универститети.
С други думи това със свободата, равенството и братството не е баш така...
Та, който изкара този класиращ изпит минава във втори курс и според мястото си в класацията отива или в  медицина или в някоя от другите специалности (стоматология, акушерство, фармация и кинезитерапия).
Тези частни подготвителни курсове са насочени само към подготовка за изпита в края на първи курс, така че не би следвало внучето на бабата да плаща тези пари във втори и нагоре курсове, освен ако не учи в Лил Simple Smile

Освен това, студентите в първи курс учат предмети от мажор и минор. Минор е т.н. план Б, в случай, че не успеят да се класират за медицинска специалност (мажор), продължават с минор във втори курс, който може да е в област тотално различна от медицината (примерно Право).

Също така има две направления за вход в медицински факултет - PASS и LAS. Няма да се задълбочавам, за да не стане още по-сложно, но само ще кажа, че в PASS класиращият изпит се държи само веднъж в живота, т.е. шанс за завършване на медицина във Франция няма, поради което много французи решават да учат медицина платено в Румъния (където имат медицински факултети с преподаване на френски). При LAS има втори шанс за явяване на изпита през втората година, когато студентът учи основно предмени от минор, т.е. често нямащи нищо общо с медицината).

Последна редакция: нд, 30 юли 2023, 16:22 от Christeli

# 376
  • София
Благодаря, много интересно ми беше да прочета Simple Smile Предполагам, че девойката, за която говоря, ще е в този решаващ първи курс и бабчето не е  много наясно с всички останали детайли. Но  бабите са така, хвалят се, няма лошо  Heart.

Последна редакция: нд, 30 юли 2023, 16:31 от пенсионирана русалка

# 377
  • тук-там
Много полезно инфо, Кристели! Благодаря, че сподели!
Интересно е и за мен и как немците превеждат френската диплома. Едва ли имат много такива кандидати, но може и да бъркам. Вашата дъщеря е учила немски като първи език в лицея или каква е схемата там? Предполагам се е явила допълнително за сертификат?

# 378
  • София
mtz, те немците всичко преобразуват, няма прошка при тях...Laughing
През 2019 дъщеря ми беше водила цивилизован спор в един форум с една полякиня как се обръща чуждата диплома в немска. И накрая и полякинята, и мойто бяха прави за СЕБЕ си, понеже според дипломата нещата явно се изчисляват по различен начин. Към онзи момент поне  поляците бяха с един ДЗИ, не като нашите с два.Та простичката модифицирана баварска формула не се прилагаше за Полша, поне не и  директно, ами се правеха някакви други гимнастики с  успеха през гимназиален курс, за да се  докара дипломата им до тази на други кандидати като българите примерно. Затова и бях убедена още миналата година, че по новата система, макар ДЗИ да не са част от успеха по диплома, немците ще ги включат. Въпросът беше само с  каква тежест. И за Франция  сигурно са измислили как да е.. Simple Smile

# 379
Много полезно инфо, Кристели! Благодаря, че сподели!
Интересно е и за мен и как немците превеждат френската диплома. Едва ли имат много такива кандидати, но може и да бъркам. Вашата дъщеря е учила немски като първи език в лицея или каква е схемата там? Предполагам се е явила допълнително за сертификат?

Бъркате. Чували сте за областите Елзас и Лотарингия, които в различни исторически периоди са били ту във Франция, ту в Германия. В тези области и до днес старите баби и дядовци говорят немски, въпреки че са французи. А децата изучават усилено немски, тъй като са погранични райони и често работят/учат от другата страна на границата. Същото е и в Швейцария. А в Белгия, примерно, има немско-говорящ регион, където децата са едновременно и франкофони, и германофони. Та, светът е шарен Simple Smile
По отношение на дипломите, идея си нямам, нямаше смисъл да се задълбочавам, защото дъщеря ми завърши с отлична диплома и беше ясно, че не може да е различно от 1.  Но знам, че се ползва същата подобрена баварска формула. А понеже немците признават дипломи, издадени на френски, си спестихме преводи, подписи и заверки.
Иначе, ако броим българския, немският в никакъв случай не й е втори език. Беше в немска паралелка (където научните предмети се преподават на немски) и държа DSDII в последния гимназиален клас, а IELTS държа в 11 клас, тъй като за кандидатстване този сертификат важи само 2 години.

# 380
  • София
Кристели, някак описаното звучи много като езиковите с немски в БГ, със съществената рaзлиka, че учениците тук не живеят в регион/и, принадлежал/и в даден времеви период на Германия.Laughing Иначе си завършват с бг диплома (при вас с френска), учат определени предмети на немски, в  12 клас държат ДСД II и си получават сертификата, вероятно и на двете места  участват в инициативи/проекти /варианти за стипендии за DSD Schulen.

PS Стана ми някак мило, като изгледах това  едва няколкосекундно клипче Heart
Вчера едната девойка за уикенда е пътувала от  Манхайм до Аахен при сестра си, но не бях обърнала внимание (била съм явно  без звук) на музикалния фон.. По-скоро се бях загледала колко празна е магистралата. Гот е иначе в Германия пътьом да си слушаш Миро Simple Smile
https://www.veed.io/view/4a0ac4af-39bc-4dc0-b930-11091b7098da?sh … t=true&panel=

Последна редакция: нд, 30 юли 2023, 22:42 от пенсионирана русалка

# 381
Здравейте, за получилите Zulassungsbescheid, обърнете внимание на сроковете за записване. При нас срокът е много кратък -  десет дни от получаване на документа в Hochschulstart.

# 382
  • тук-там
Записване в уни ли?

# 383
  • На планетата Земя
mtz, предполагам това е не самото записване в университета, а срокът, в който да приемеш предложението, получено в dosv системата.

Явно този срок е различен за различните специалности, при медицината е по-динамично. За архитектура дъщеря ми има ДА по първо желание и срокът за приемане на предложението е далечен.

# 384
Много е изнервящо, детето утре ще пита университета къде и как да изпрати документите за записване. Отделно ще се търси квартира. Имахме една надежда за общежитие, но се провали. Неприятно е да се надяваш, че нещата почти са се получили и после да започнеш отначало. А  и като не знаем немски е по-трудно да се ориентираме. В Шотландия преди време с щерката сами кандидатствахме. Онези хора бяха направили клипче, отделно слайдове с презентация. Цъкни тук избери това. Тук се лутаме и за сега нищо. Но, и утре е ден и ще се справим. Само малко нерви ще изхабим, а след време ще се смеем.

# 385
  • София
Много е изнервящо, детето утре ще пита университета къде и как да изпрати документите за записване. Отделно ще се търси квартира. Имахме една надежда за общежитие, но се провали. Неприятно е да се надяваш, че нещата почти са се получили и после да започнеш отначало. А  и като не знаем немски е по-трудно да се ориентираме. В Шотландия преди време с щерката сами кандидатствахме. Онези хора бяха направили клипче, отделно слайдове с презентация. Цъкни тук избери това. Тук се лутаме и за сега нищо. Но, и утре е ден и ще се справим. Само малко нерви ще изхабим, а след време ще се смеем.

Мейтрикс, странна работа.. Когато синът ти в чата мина на немска версия, ясно се видя, че искат изпращане на документи по пощата. Според сайта сега това се изисква за приети само в горен семестър..

Но аз и не видях, честно казано, някъде на споделения екран генерирано писмо за прием (Zulassungsbescheid). Почнете оттам..

Колкото до общежитията, пишете и извън Щудентенверк, eто за начало списък с частни от сайта на Уни Кьолн. Пишете на всички без тези, които са само за момичета, то си е казано.

https://portal.uni-koeln.de/studium-lehre/studierende/campuslebe … private-wohnheime

Последна редакция: пн, 31 юли 2023, 23:25 от пенсионирана русалка

# 386
Благодаря Русалке. Ама и ние сме припряни и бързаме от страх да не изтървем нещо. Вчера детето е влизало в дискорт и там са казали, че трябва да изчакаме  Admission Leter. До две седмици бил срокът за да го получим. Е хората са го изпратили по-рано. Сега преди малко е получен. Ще се диша по-спокойно имаме един месец. То милото ми, беше решило даже до там да ходи с все сина да го записва на място. Сега ще се търси място за живеене.

# 387
  • София
Значи е точно както предположих снощи, порталът е изглеждал така неясен, понеже още  сте нямали писмото за прием (Zulassungsbescheid/admission letter). Сега, ако се съди по написаното на сайта, което снощи преведох, записването ще стане онлайн с  прикачване на нужните документи. А кои точно са те трябва да си пише в писмото. Simple Smile

# 388
  • София
Приети сме в ТУМ, младежа е щастлив. Започваме да търсим квартира.

# 389
Записване в уни ли?

Mtz, става въпрос за записването в университета. Пише го в писмото, което получавате след приемането на офертата. В писмото унито дава срок от десет дни за записването (online) и изпращането на допълнителните документи.

Честито, kalimbi! Успех в търсенето на жилище!

Мейтрикс, четете внимателно какво пише в Admission letter-a. При нас там бяха всички инструкции. Трябваше да се регистрира първо в онлайн системата на университета и там няма как да се объркаш, следваш стъпките, за всеки допълнително изискуем документ си има отделно поле и опция за прикачване. Два документа трябваше да се даунлоудват, подпишат саморъчно, да се сканират и да се прикачат.

Последна редакция: вт, 01 авг 2023, 15:59 от Christeli

Общи условия

Активация на акаунт