Университети в Германия и други държави с немски език - 20 тема

• 45 034
  • 741
  •   1
Отговори
# 465
  • София
Синята лагуна, не помня  в кой град е братът на девойката.. Ама не става ли  физически той да отиде на огледа, за да се увери, че нещата са ОК, а тя паралелно да е онлайн?

ПП Погледнах -  Цвикау, далече си е, над 400 км. И все пак..

Последна редакция: пн, 07 авг 2023, 20:14 от пенсионирана русалка

# 466
  • München, Deutschland
Ние днес получихме от едно WG запитване, дали може да го посетим, но казахме че е възможно в момента само онлайн посещение, иначе в края на месеца ще е възможно лично посещение. Искам да попитам по време на онлайн посещението има ли някакви подробности , които да гледаме , за да вземем стаята? Четох, че има доста измами с тези обяви?
Надали ще има кой знае колко мн хора с опит, понеже тези огледи ги въведоха по време на корона и ако не си търсил в последните 2-3 години няма как да знаеш...

Стандартните въпроси бих задавала, не виждам някаква причина да питате друго на онлайн оглед... Важно е дали има опция да си пуснеш интернет, да не е в някоя дива провинция, където няма. Може би знаете за правилото, че изнасящият се ремонтира, а нанасяйки се получава отремонтирано жилище. Може да попитате така ли е реално. Питайте има ли кухня, да не е планирано преден наемател да си я изнесе... Ние досега сме се изнасяли все с кухнята си...

Оххх, сега прочетох, че ВГ, а не отделно жилище, още е понеделник, ама съм първи ден след отпуска и ми личи... Гоените биха били за дамостоятелно жилище.

За ВГ може общо да питате има ли къде да се държи колело (ест, че има, ама прави "немско" впечатление), как стои въпросът с прането (в Германия най-често има помещения за пране в мазите), питайте какво е вг-то - дамско или мъжко и оттам нататък ако интервюиращите са самите живущи студенти, прави добро впечатление да зададеш въпроси за тях и да се представиш като симпатичен - те само или поне предимно на тази база избират. Примерно какви хобита имат др хора, събират ли се понякога вечер да вечерят заедно, такъв тип неща...

# 467
Синята лагуна, не помня  в кой град е братът на девойката.. Ама не става ли  физически той да отиде на огледа, за да се увери, че нещата са ОК, а тя паралелно да е онлайн?

ПП Погледнах -  Цвикау, далече си е, над 400 км. И все пак..
Русалке, братът си пристигна в България и заминава на море с приятелката си.
 Той изкара голям късмет в Цвикау , там има достатъчно общежития и то на
много приемливи цени. Там нямахме никакви притеснения за общежития и прием.
Не е като в западната част на Германия. Просто нещата са несравними.

# 468
Здравейте! Предстои ни записване в университет и от нас се иска да изпратим по пощата "eine amtlich beglaubigte Kopie Ihres Personalausweises". Това нотариално заверено копие на личната карта ли е или изпускаме още стъпки? Благодаря ви предварително!:blue_heart:

# 469
# 470
Здравейте! Предстои ни записване в университет и от нас се иска да изпратим по пощата "eine amtlich beglaubigte Kopie Ihres Personalausweises". Това нотариално заверено копие на личната карта ли е или изпускаме още стъпки? Благодаря ви предварително!:blue_heart:

При нас имаше същото изискване - направихме копие на първата страница със снимката на червевия паспорт и дъщерята отиде в немското посолство, за да и заверят това копие. Непременно трябва да носите писмото от университета, за да видят че наистина има такова изискване.

# 471
Здравейте, пратихме имейл на АОК, както беше по инструкции, никакъв отговор. Обажда се детето, обясняват му, че трябва лично да се яви в офис на АОК с личен документ и европейска здравна карта, за да издадат някакво си писмо, което тя после да даде на университета. Аз обаче не се съгласявам с този подход и решавам и аз да се обадя. Любезно питам дали мога да говоря на английски, понеже немският ми е ниво (-1), госпожата немкиня беше така добра да се помъчи на английски (ниво +1). В крайна сметка ми обясни същото. Трябвало на място да се ходи. Та въпросът ми е, вие как се справихте с АОК?

# 472
С много обаждания и мейли. Няколко дни. Накрая изпрати ЕЗОК на няколко мейла и получи отговор, че заявлението й е входирано и ще бъде изпратен отговор на университета. От обажданията по телефона ползата беше, че й дадоха мейл на АОК в Мюнхен, а не някакви общи.

# 473
  • София
Кристели,  пишете просто на друг мейл, на конкретен служител..Това с писмото е  стара работа. Преди след мейл със сканираната карта генерираха такова без печат и подпис, бъдещият студент го принтираше и носеше при записване. Или направо при записване имаше служители на АОК  по фоайетата на унитата и правеха упражнението на място. Но сега по служебен път се актуализира здравният статус.

На първа страница има някои стари мейли, пробвайте дали са актуални.  Всъщност намирам само този, на който някога писаха дъщерите ми:
Philipp.Kleinert@nordost.aok.de
Но оттогава са минали 4 години..

Последна редакция: вт, 08 авг 2023, 17:36 от пенсионирана русалка

# 474
Току що питах дъщеря ми. Настоятелно е помолила по телефона да й дадат мейл на офиса в Мюнхен, за са изпрати документи. При последното обаждане не е обяснявала за какво точно й трябва мейла, защото иначе те започват любезно да те мотаят. Дали са й мейл на офиса и тя им е пратила ЕЗОК.

# 475
Кристели,  пишете просто на друг мейл, на конкретен служител..Това с писмото е  стара работа. Преди след мейл със сканираната карта генерираха такова без печат и подпис, бъдещият студент го принтираше и носеше при записване. Или направо при записване имаше служители на АОК  по фоайетата на унитата и правеха упражнението на място. Но сега по служебен път се актуализира здравният статус.

На първа страница има някои стари мейли, пробвайте дали са актуални.  Всъщност намирам само този, на който някога писаха дъщерите ми:

Благодаря ви, момичета. Да, знам, че писмото е стара работа, ама вече се чудя те дали го знаят това.. Токущо звънях за трети път. Искаха ми тикет номера от преди 6 дни, когато им пратихме всичко по имейла. 2 минути музика на телефона и пак същата работа. Трябвало лично да се ходи. Исках им телефон или имейл на офиса им в Аахен. Не могли да ми го дадат. Почти проплаках. В крайна сметка утре щял да ми се обади някой да ми кажел какво би могло да се направи..

# 476
  • München, Deutschland

Благодаря ви, момичета. Да, знам, че писмото е стара работа, ама вече се чудя те дали го знаят това.. Токущо звънях за трети път. Искаха ми тикет номера от преди 6 дни, когато им пратихме всичко по имейла. 2 минути музика на телефона и пак същата работа. Трябвало лично да се ходи. Исках им телефон или имейл на офиса им в Аахен. Не могли да ми го дадат. Почти проплаках. В крайна сметка утре щял да ми се обади някой да ми кажел какво би могло да се направи..
Кристели, пробвайте на друг имейл. Никой няма да ти се обади утре, цяла Германия август месец почива...

# 477
Нашите документи вече са пристигнали в Мюнхен. Сега как се разбира, че всичко е ок и си записан?

# 478
Нашите документи вече са пристигнали в Мюнхен. Сега как се разбира, че всичко е ок и си записан?

Доколкото знам, статусът в онлайн платформата на унито трабва да се промени на "enrolled", или каkто е на немски. При нас на платформата пише, че след като сме изпълнили условията за записване и сме платили таксата, до 24 часа ще бъде записана.
Така че светкавично платихме и таксата, че и там имаше Frist (краен срок) 10 август... Изобщо, след 28 юли, днес пак адреналинът ми е на макс...

Последна редакция: вт, 08 авг 2023, 18:48 от Christeli

# 479
Няма промяна в статуса. Карам я утре да звъни в университета. И такса не сме платили, няма уведомление за това.

Общи условия

Активация на акаунт