Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 31

• 36 100
  • 754
  •   1
Отговори
# 600
  • Бургас
В Бургас е. Не е хубаво помещението, подходящо е само за склад или работилница. Много време стоя празно, съответно и наемът е жълти стотинки, но по-добре така, отколкото без хич.

# 601
  • Варна
Диди, това ли беше апартаментът, който и предишните наематели освободиха бързо, или е другият ти?
Аз отдадох едно безнадеждно търговско помещение. Още не смея да се зарадвам.
Наемателите са руснак и украинец Simple Smile

Той е, същият Sad ... Сега пак голям интерес, хем вдигнах наема с 50 лв. 50 мераклии за огледи, уговорих 6. В новия договор ще променя условията за депозита и няма да го връщам при предсрочно напускане, дори с предизвестие. Малко започвам да се дразня.

# 602
Разбирам те много добре, Диди, мерак ти е още - този паркет и без това си го нарочила за смяна, за да е хубавко и в тон всичко. И като го смениш след следващия, и новия като подгизне от неправилна употреба и вече почва малко да дотяга.
Затова чак сега разбирам концепцията на Azzy - основната инвестиция е в локацията на имота на място, което с времето става все по-скъпо, а инвестицията в мебели е минимална на фона на високия наем. Така се привличат съвсем друга категория наематели.
При мен е точно обратното - голямо строителство, много наемодатели на супер топ нов лукс за 100-200 лв наем отгоре. Висока амортизация поради сегмента - група младежи, първо самостоятелно жилище, учене на готвене и навици и т.н. Но пък е конвертируемо - бързо се отдава, продава, има търсене.

# 603
  • Варна
Това е, че апартаментите, които отдаваме, не са купени за инвестиция, а ние сме си живяли в тях и са купувани в по-бюджетни квартали. Концепцията на Azzy е неприложима за мен.
Единият е мой - наследствен, старо строителство, но след ремонт, средна работа интериор.
Другият е на мъжа ми - там откарахме 5 години като млади гаджета, ново строителство с нови и модерни мебели.
Но и двата апартамента са в такива квартали, че абсурд да правя луксове. Ако нещо се съсипе, ще сменям със среден клас материали.
Напълно наясно съм с необходимостта да реинвестираме част от наемите в имотите, ама не и толкова често.

# 604
Искам да се вмъкна в разговора за наема в Бургас. И ние имаме малко офисче в Бургас. На нас много ни харесваше докато бяхме наематели, и си го купихме. Обаче, вече 7-8 години стои празно. Имаше запитване за под наем, но моят мъж не иска да се разправя с наематели, да им взема 100-150-200 лв макс. И така си и седя празно. Сега го продадохме, взели сме авансово плащане. Почти на същата цена, на която го купихме. В крайна сметка решихме да го продадем, а да не се занимаваме с толкова ниски наеми. Инак е на хубаво място, в центъра, обаче кусурът му е, че няма прозорци. Та тъй, освен ако не мислиш да го ползваш някога, го продай. Този тип помещения стават все по-трудно за ползване и продаване, защото се появяват по-нови и по-привлекателни.

# 605
  • Бургас
rumka, ние имаме няколко търговски помещения, обявили сме ги за продажба много отдавна, обявите са активни, но интересът е мижав. А не искам да продавам, за колкото ги купихме, защото е наполовина от пазарната цена към момента. Пуснали сме ги на малко по-ниска цена от пазарната.  Брат ми успя да продаде едното, но има още.
Диди, напълно подкрепям това за невръщането на депозита. Може би това е единият плюс на отдаването с брокер - там поне има малко дисциплина в това отношение.

# 606
При освобождаване на имота от наемателя започнах да си викам и брокера на срещата.
Разумно и полезно.

# 607
  • София
Диди, това ли беше апартаментът, който и предишните наематели освободиха бързо, или е другият ти?
Аз отдадох едно безнадеждно търговско помещение. Още не смея да се зарадвам.
Наемателите са руснак и украинец Simple Smile
Дано само да не си спретнат една мини специална военна операция помежду си Simple Smile Майтапа настрана, освен жълтите стотинки, поне някой ще е в имота, ще следи за вандали, течове и т.н. Честито!

# 608
При освобождаване на имота от наемателя започнах да си викам и брокера на срещата.
Разумно и полезно.
Плащате ли му за това?  Предполагам, че брокерът не би си губил времето безплатно?

# 609
  • Бургас
ХиНиНа, те са съдружници, работят заедно и го наемат заедно.
Deborana, идеята наистина е добра. Стига брокерът да е съгласен и още да работи това, особено ако са минали много години.

# 610
  • София
ХиНиНа, те са съдружници, работят заедно и го наемат заедно.
Deborana, идеята наистина е добра. Стига брокерът да е съгласен и още да работи това, особено ако са минали много години.
Просто се помайтапих, видях, че става дума за търговски имот. Дано да останат много години и да е всичко наред!

# 611
  • Бургас
Хубавото на търговските помещения е, че не им трепериш много. Няма какво да ти повредят. То е на тапа, само с една мивка Simple Smile Моля се да го продам барабар с руснака и украинеца Simple Smile Ако им потръгне бизнесът, ще им го предложа.
Вече съм решила в паркоместа да инвестирам и тях да давам под наем. Да не се кахъря кой ми надрал паркета и издънил дивана Simple Smile Ни боя искат, ни освежаване, само прибираш парата - мечта на всеки наемодател Simple Smile

# 612
rumka, ние имаме няколко търговски помещения, обявили сме ги за продажба много отдавна, обявите са активни, но интересът е мижав. А не искам да продавам, за колкото ги купихме, защото е наполовина от пазарната цена към момента. Пуснали сме ги на малко по-ниска цена от пазарната.  Брат ми успя да продаде едното, но има още.
Диди, напълно подкрепям това за невръщането на депозита. Може би това е единият плюс на отдаването с брокер - там поне има малко дисциплина в това отношение.
И нашето продадохме по-евтино с около 1000 лв, спрямо колко сме.го купили. Ами, тва е, прежалихме се. Ще ползваме парите са по-добра инвестиция, и без това събираме пари за нещо друго. Убедих се, че това офисче е супер само за нас си. Защото човек би дошъл на такова място само специално нарочено. За масовия бизнес с търговия, не е ОК. Според мен, разкарайте ги и купете нещо, което е адекватно сега и ще е адекватно у след 20-30 години. Инак с тези, които сега не стават, след време съвсем няма да стават.

# 613
  • Варна
Ъпдейт от мен - днес си харесах нови наематели и подписахме. Млада двойка с малко кученце (джакоподобно). Платиха си два депозита без колебания (нещо, което за Варна сякаш все още е екзотика).
Знаейки колко невъзможно е да си намериш квартира с домашен любимец, че и хубава, а не някой бардак, силно се надявам тези да останат дълго.

# 614
Tintina, дано местата са подземни, че външните масово се възприемат като общи и безплатни и наемателят не се задържа много, въпреки ниската цена.
Didi168, според мен правиш грешка, че на ниския ти наем и многото кандидати, взимаш хора с домашен любимец. Аз бих сложила горница в наема за дом.любимци, а не после да ходя и да доказвам тази драскотина и това нахапаното така ли си е било.
 Просто с домашни животни имаш минимум пребоядисване, някой изяден перваз, ръб (аз имах и нахапана алуминиева дограма, секция от личния ми дом.любимец едра порода). За настилки също ако тича из апартамента остават драскотини.
Отделно ако го оставят само и лае - проблем със съседите. За 1 депозит отгоре не бих си причинила всичко това. Дано се окажа в грешка и да пазят след себе си твоите хора.

Общи условия

Активация на акаунт