Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Екстрасистоли или нещо друго?

• 318
  • 4
  •   1
Отговори
  • София
Здарвейте!

Имам едно по-скоро питане и как да постъпя относно проблема с който се блъскам вече 4-ти месец.
Преди 4 месеца след силна физическа преумора и недояждане, получих силни две екстрасистоли заради ниска кръвна захар, защото не ядох правилно и навреме.

Нактратко, от този ден нататък, имах тахикардия когато получа екстрасистола или като не хапвах нормално. След което и да е хапване получавах изтръпване на краката и ръцете, висок пулс със високо кръвно. ПУлсът отиваше на 115-130, а кръвното отиваше на 150/90. Отидох в спешното, казаха ми, че според ЕКГ-то нямам проблем, просто съм под стрес. Дадоха ми успокоително.

След това реших да си отида на кардиолог, защото не можеше да живея така, под стрес и да не би да пукна. Спрях кафето и намерих добър кардиолог във Варна с препоръки. Преди това 4 дни бях със сърцебиене, висока кръвна захар независимо дали ям или не и под стрес. Отидох, прегледа ме и ми каза, че нищо ми няма на сърцето. Прегледа ми стомаха и откри, че задържам газове. Тъй като съм с наднормено тегло (свалил съм вече 15 килограма за 3 месеца), каза, че от газовете ми се вдига нагоре диафрагмата и притиска сърцето и получавам екстасистоли. Направи ми ЕКГ и установи, че имам заешко сърце, тоест съм страхлив. Видя ми сърцето на ехограф и се установи, че то е здраво, без нинакви проблеми. Изписа ми Конкор от 5 милиграма за 1 месец, 2х2.5 сутрин и вечер за 15 дни, след това 15 дни по половинка и приключвам с укрса.

Обаче след като го спрях за две седмици се върнаха симптомите. Взех една половинка от същия и се оправих. Взимам го сега само при нужда, но от 3-4 дни отново се появиха симптомите. Усещам как сърцето ми прескача, и след това ми се вдига пулсът и направо не знам къде съм. След час някъде се стабилизирам.

Само да вметна, че от 4 месеца насам имам киселини, а гастроентеролога, не откри нищо повече от малка ГЕРБ. Но кардиологът ми обясни, че връщането на храната, може да дразни гърлото, а там се намира вагус нерва, който отговаря за сърдечния пулс и така нататък.

Обаче тука от 3-4 дни както споменах, като извършвам физическа дейност, започвам да имам някакъв странен задух, а гърдите ми в горната част се зачервяват, също така и цяото ми тяло трепери. Понякога имам болка в края на ключиците в гръдната кост, а понякога имам някаква тъпа болка отстрани от ляво в гърдите или най-горе в гърдите под рамото.

Мисля да отида отново на кардиолог този четвъртък или петък, когато има свободен час, за да направим профилактика и да видим какво ще правим.
Изследвания съм пускал, всичко е в нормите. Другата седмица, която идва, ще пускам хормони на ЩЗ, защото предния път бяха на долна граница, та искам да ги проследя.

Ако ми дадете някакъв съвет, ще съм благодарен и донякъде спокоен!

Поздрави!

# 1
Здравей!
Кръвната захар колко е? Казваш, че си с наднормено тегло. Изследвани ли са кръвна захар и инсулин? По принцип сърцето под стрес, преумора, недоспиване, преяждане реагира с аритмии. Но високият инсулин също не му влияе добре. С това треперене ми се струва, че има проблем с кръвната захар.
Иначе за аритмии препоръчвам електрофизиолог, не обикновен кардиолог. Във Варна не знам имате ли. В София са в Токуда и НКБ най-добрите.

# 2
  • София
Здравей!
Кръвната захар колко е? Казваш, че си с наднормено тегло. Изследвани ли са кръвна захар и инсулин? По принцип сърцето под стрес, преумора, недоспиване, преяждане реагира с аритмии. Но високият инсулин също не му влияе добре. С това треперене ми се струва, че има проблем с кръвната захар.
Иначе за аритмии препоръчвам електрофизиолог, не обикновен кардиолог. Във Варна не знам имате ли. В София са в Токуда и НКБ най-добрите.

Здравей Дева,

Да, пускал съм и съм правил профил. 4.4 сутрин на гладно, обядн 4.3 на гладно, вечер 4.5 на гладно.
Кръвната захар е норамлна дори и като треперя. Последния път 1 час след хранене беше 7.0, но пак като тръгна да правя нещо и треперя... спя по 8-9 часа на ден. Не се преуморявам.

Поздрави!

# 3
Здрасти, нормално е да имаш екстрасистоли при ГЕРБ. И аз съм така и от много време не мога да определя причината. Когато ГЕРБ-ът се влоши, екстрасистолите се увеличават. Дали случайно имаш хиатална херния или дискови хернии във врата?

# 4
  • Пловдив
Здрасти, нормално е да имаш екстрасистоли при ГЕРБ. И аз съм така и от много време не мога да определя причината. Когато ГЕРБ-ът се влоши, екстрасистолите се увеличават. Дали случайно имаш хиатална херния или дискови хернии във врата?

Да!!!! Нормално е!

Един лекар ми беше казал, че сърцето е майка на стомаха, и когато стомаха страда, майката плаче!
Дори са възможни и по-сериозни аритмии. Не случайно има изследване на сърцето през хранопровода - трансЕзофагеалнаЕхография.
В близост са, инервират се от нерва вагус, и могат да си влияят. Когато сърцето страда, може да те "свива" стомаха и обратно.
Относно другите заболявания, които сте споменали за автора, моля ви се не тръгвайте по пътя на търсене на всяко заболяване. ЗДРАВИ СТЕ!

В допълнение към най-горния коментар - когато човек получи такъв епизод, който го уплашва,  страха остава "вкоренен" в тялото, докато не се обработи и е нормално да сте с постоянна тахикардия, кортизола, адреналина си действат, захарта е висока и т.н. Тялото реагира примитивно и е готово за битка или бягство, дори когато заплахата е отшумяла.

Просто всичко, което ти напомня за първия ти страшен момент "екстрасистоли" (които впрочем всички имаме по няколко на ден, което е нормално, хората живеем с грешната представа, че сърцето е в перфектен ритъм нон-стоп), ти включва реакцията "заплаха" и т.н. и ти отнема време да се успокоиш! Колкото по-рано разбереш, че си наистина здрав, нищо ти няма, всичко е от страх, уплаха, толкова повече сила ще имаш над него.

Последна редакция: чт, 21 сеп 2023, 10:40 от MarianaMurdjeva

Общи условия

Активация на акаунт