БФ или ХХД?

• 787
  • 8
  •   1
Отговори
Здравейте, интересувам се от две коренно различни специалности - и двете в задочна форма. Едната е "Българска филология" в Софийски университет (СУ), а другата е "Храни, хранене и диететика" в Университета по хранителни технологии (УХТ) в Пловдив. Наясно съм, че рейтингът на УХТ е доста нисък, но вариантите за диететика са единствено там (изключвам МУ, тъй като нямам опцията да уча без да работя, за да се издържам). Вярвам, че ако човек силно желае нещо, постоянен е и трудолюбив, възможности би имало и в двете направления.

Защо БФ?
Българският език и литературата винаги са ми били най-силните предмети в училище, обожавам да чета, да знам повече за езика, харесва ми да пиша. Не съм преподавала, не мога да кажа дали ще ми хареса. Журналист не искам да ставам със сигурност, макар че ми беше мечта за дълъг период от време. Много неща в професията ме не ми харесват. Плаши ме и възможността ежедневието ми да минава в отразяване на това кой какво е казал или направил, да съм нон-стоп под напрежение какво се случва, къде се случва, дали някой ще ме изпревари да го отрази пръв. И подобни "дертове". Без да искам да обидя журналистите, просто не е моето нещо.
Защо ХХД?
Към храненето любовта ми я породи майка ми, която винаги се е вълнувала тези теми, слушала съм много от нея, имахме десетки книги вкъщи с такава насоченост. Спортувам, храня се здравословно (няма да влизам в детайли, тъй като понятието е натоварено с какво ли не значение), любителски дори съм помагала на доста хора да влязат във форма и да подобрят външния си вид. Ще ми се да знам повече за процесите в организма, повече за различните видове храни, термичната обработка и влиянието и върху качеството на продуктите.

Знам, че накрая решението ще трябва да го взема сама, но бих се радвала и да чуя странично мнение. Simple Smile

П.П. Забравих да спомена, че дипломата и оценките ми от ДЗИ са високи и съм на 99% съм сигурна, че ще ме приемат и на двете места, тоест - нерешителността трябва да отстъпи в един момент, дойде ли време за записване.

# 1
За съжаление, днес малко хора могат да си позволят да учат нещо само за удоволствие. Животът налага и да се работи.
В тази връзка, мислила ли си по въпроса какво ще работиш, след като завършиш едната или другата специалност? За БФ разбрахме, че не искаш да ставаш учител и журналист. А какво искаш? И като го искаш, ще можеш ли?
Същото се отнася и за УХТ. Завършваш, взимаш диплома и после накъде?
Зорът не е да влезеш някъде и да завършиш, зорът е после да успееш да си намериш интересна и добре платена работа. Виж коя специалност ти дава реалната възможност да го постигнеш и действай.

# 2
.

Последна редакция: вт, 13 юни 2023, 14:30 от coincidence

# 3
И двете в момента са повече теории и "би могло", в собствената ти глава, отколкото реални професии, с които да си докарваш приличен доход за цял живот. Един съвет от мен - каквото и да избереш да правиш, нека е такова, че работата ти да ходи след теб, а не ти след нея.
БФ - "би могла" да си учител. Работила ли си някога с деца? Харесва ли ти? Имаш ли собствени впечатления от съвременните 7-18- годишни, тяхното поведение и отношение към учителите, и това на родителите им? Имаш ли информация за заплатите и възможностите за реализация в твоето населено място с такава квалификация? Мислиш ли, че можеш и искаш да се занимаваш с това 8ч дневно, в продължение на години?
Същите въпроси важат и за ХХД, с тази разлика, че там не става дума за деца, а за възрастни - клиенти, които биха ти плащали за знанията ти като диетолог. А и там всеки лекар с подобна специализация ще бъде предпочетен пред теб заради медицинското образование, имай го предвид.
Опитай се да не тръгваш с "какво би могло". Огледай се сега, в твоята реалност какво е - какво имаш, с какво се занимаваш, с какво ти харесва да се занимаваш. Кое от това можеш и искаш да развиеш до степен да ти носи доход? Другото може да остане хоби, поне за момента.

# 4
Аз въпросите ги зададох, не защото ме интересуват отговорите. На теория е ясно какво може да се работи с тази или онази диплома.
Подсказах ти въпроси, които да зададеш сама на себе си, за да си изясниш картината в коя област би могла да се развиваш. Но не на теория, а на практика.
Например „Бих могла да пиша художествена литература“ не е отговорът, който ти трябва. Трябва ти отговор на въпроса „Бих ли могла да се издържам с писане на художествена литература?“. „Хората биха ли плащали, за да четат моите творби?“ „Как ще се издържам, докато започна да печеля от книгите си (ако изобщо започна да печеля)?“
За работата като диетолог – имаш ли нужните връзки, за да си намериш подходяща работа? Защото на много от местата, които си изброила, се започва с връзки и то дебели.
И т.н., и т.н.

# 5
.

# 6
Как разбрахте, че всичко става с дебели връзки в диететиката?

Аз не съм коментирала диететиката като наука, а някои от възможните работни места, които си изброила. Simple Smile

И изобщо, младежкият ентусиазъм, розовите очила и вярата, че всичко, което лети, се яде, са много мили и очарователни. Но само до момента, в който мечтите се сблъскат с действителността.
Пиша това не с идеята да се заяждам, а като като човек, отдалечен на около 30 години от твоите терзания, както и като човек, (вероятно) по-възрастен от твоите родители. Имам син на 30 години и виждам отблизо какво очаква младите днес след завършване на образованието им.
Е, ако си от кастата на принцесите – наследници на богати фамилии с имоти и пари, забрави за всичко, което съм написала. Учи това, което те влече, и хич да не ти пука дали и какво ще работиш.

Последна редакция: пн, 12 юни 2023, 19:08 от Как' Сийка

# 7
  • Варненска клюкарка

Как разбрахте, че всичко става с дебели връзки в диететиката?
Имам познати в тази сфера,...
Както всичко останало в милата ни родина, така разбрахме, от висотата на годините и опита ни. За съжаление две китки цъфнали някъде пролет не правят.
И защо питаш, като ще се наостряш така, когато ти кажат какво мислят хора с повече житнейски опит? Да знаеш че местата за редактори не се прескачат, а след 10г. изкуствения интелект ще пише доста прилични статии.

Като родител търсил учител по БЕЛ, ще кажа, че не бих дала и лев на някой начинаещ, без да ми е препоръчан като добър учител и който не работи в добро училище. Напиши ключови думи в Гугъл и ще видиш какви списъци има с учители предлагащи си услугите, но координатите на най ценните се разнасят от уста на уста и примерно в теми тук в подфорумите за образование озаглавени ала "препоръчайте ми  учител по..... от който сте доволни" . Самата аз редовно изпращам координати на популярни имена с които сме имали опит, подготвящи за КСК по специални формати и от опит знам че тези имена ги няма в мрежата. Как смяташ да се наложиш, ако никой не е чувал за теб и нямаш стаж по предмета поне 8 г. в хубаво училище? Помисли пак.

# 8
.

Общи условия

Активация на акаунт