КГБ = Клуб на Готините Баби - 214

• 42 842
  • 733
  •   1
Отговори
# 195
  • Кубрат/ Пишурка
Отдавна май не съм писала, но няма как да се включа в тази екскурзия до Виена. А вие си я коментирате от няколко дни. За това си мълчах. Просто днес ми стана криво, че се изместват събитията. Било ден на фолклора! Дрън, дрън, че пляс! Какво ли няма да измислят, за да покрият историята! Днес е 22 юни - ден, в който Хитлер напада Съветския съюз! Съобщиха го по всички телевизии, освен по нашата! Днес започва Великата Отечествена война за Русия, в която 3 години по - късно се включват и български войници. Неспоменаването на тези исторически факти означава да забравим и загиналите!!!

# 196
За Виена, датата е без
значение след 20 септември.

# 197
  • София
Отдавна май не съм писала, но няма как да се включа в тази екскурзия до Виена. А вие си я коментирате от няколко дни. За това си мълчах. Просто днес ми стана криво, че се изместват събитията. Било ден на фолклора! Дрън, дрън, че пляс! Какво ли няма да измислят, за да покрият историята! Днес е 22 юни - ден, в който Хитлер напада Съветския съюз! Съобщиха го по всички телевизии, освен по нашата! Днес започва Великата Отечествена война за Русия, в която 3 години по - късно се включват и български войници. Неспоменаването на тези исторически факти означава да забравим и загиналите!!!
Янке какво звачи ?!? "Било ден на фолклора! Дрън, дрън, че пляс! Какво ли няма да измислят, за да покрият историята! " Никой нищо не иска да покрива, нито да противопоставя. Ами напиши каквото те вълнува, направи анализ на събитията през твоя поглед на днешния ден. Нима някой те е спрял? Но не е уместно да се  противопоставя един празник на едно трагично събитие.  Това го прави ИСТОРИЯТА.
Според мен е добре да имаме повече празници в живота. Войната, като всяка война е добре да премине в забвение и никой да не прибягва към нея.

# 198
  • София
Вижте колко много събития са се случили на днешната дата!Жалко е за убитите,но ние сме живи и нека да има и щастливи празници за нас и за тези след нас!

168 г. пр.н.е. – Битка при Пидна: Римляните предвождани от Луций Емилий Павел Македоник побеждават и залавят македонския цар Персей, с което приключва Третата македонска война.
813 г. – Битка при Версиникия: Българската войска, водена от хан Крум побеждава армията на Византия край дн. село Маломирово (Ямболско).
1671 г. – Османската империя обявява война на Полша.
1675 г. – Кралят на Англия Чарлз II основава обсерваторията в Гринуич, приемайки меридианът, който минава през обсерваторията за нулев (това става международна норма едва в края на 19 век).
1815 г. – След загубата на френската армия в битката при Ватерлоо Наполеон Бонапарт абдикира.
1876 г. – В Испания е приета нова конституция.
1889 г. – Германия въвежда първите в Европа пенсии.
1916 г. – Първата световна война: Германската армия използва за първи път отровен газ (БОВ) – фосген.
1933 г. – С декрет на канцлера на Германия Адолф Хитлер са забранени опозиционните политически партии.
1940 г. – Втора световна война: Франция е принудена да подпише второ Компиенско примирие с Нацистка Германия.
1941 г. – Втора световна война: Нацистка Германия напада СССР в Операция Барбароса.
1941 г. – България по време на Втората световна война: На 22 юни 1941 година СССР атакува Добрич по въздух.
1948 г. – Съветската окупационна власт в Източна Германия провежда парична реформа.
1957 г. – От полигона Капустин Яр Съветският съюз изстрелва за първи път балистичната ракета Р-12 Двина.
1960 г. – Настъпва разривът между СССР и Китай, след като Никита Хрушчов нарича публично Мао Дзъдун „сталинист“.
1963 г. – Започва понтификата на папа Павел VI.
1973 г. – ГДР и ФРГ стават членове на ООН.
1978 г. – Американският астроном Джеймс Кристи открива Харон, естествен спътник на планетата-джудже Плутон.
1981 г. – Състои се премиерата на български игрален драматичен филм „Адаптация“.
1986 г. – По време на четвъртфиналите на Световното първенство по футбол на стадион Ацтека в Мексико, аржентинският футболист Диего Марадона отбелязва в рамките на три минути срещу Англия два гола, първият от които с ръка (наречена по-късно от него „Божията ръка“), а вторият като гол-шедьовър е определен за „Голът на века“. Англия успява да върне само едно попадение чрез Гари Линекер, а Аржентина печели втората си футболна корона.

Последна редакция: чт, 22 юни 2023, 23:25 от Яжка

# 199
  • София
На 21.юни, сряда, говорих с нашите руски приятели. Говорихме за времето, за това как върви работата в зеленчуковите им градини, как са децата и внуците ни. Споменахме и датата 22.юни,1941- 82 години от ВОВ, споменахме битките, жертвите, последствията от тази война. Възхищавам се на духа и мъдростта на тези обикновени руски хора. Почти във всеки дом е имало участници във войната, почти от всяко семейство има загинали. Освен воюващите, колко много са и жертвите сред мирното население. Общо 27 0000000 жертви. И тези същите хора казват, че да, тази ужасна война  се помни, но в същото време, не бива да се живее и само с тежките спомени. Хубавото на живота е, че той побеждава смъртта и продължава...Така завършихме нашия разговор...

# 200
Да! Животът е по-силен
от всичко и както казваше
Бай Дечко Узунов " Животът
е кръчма.Да седнем на
една маса!"

# 201
  • Кубрат/ Пишурка
Добро утро от мен!
Нинка, не визирах теб а тези, които са измислили този "празник" точно на този ден!
Вчера се разхождах по каналите на ТВ. Попаднах на новините на италианския, на немския и турския канали. Навсякъде споменаха за ВСВ! Нашите как никой не зяпна поне да спомене! Долу горе същото беше и на 9 май. Сякаш ако се спомене Русия ставаш дамгосан!
Фло, съгласна съм с твоите руски приятели - животът продължава и дано и безумията в Украйна и Израел да свършат! Но нека да помним, за да не се случва отново.
Яжка, списъкът със събитията е впечатляващ!
Днес се очертава слънчев ден. Да е приятен за всички!

# 202
  • София
Добро утро!
Фло, според мен и ти си в групата на хората, които не са в първа младост, но не се спират! Възхищавам се на енергията и ентусиазма ти.
Гледам, че за 7 октомври имаме двама желаещи за екскурзията до Виена, за 21 октомври трима и един без претенции за датата. Дотук сме 6 човека. Дали ще има още желаещи?
Датата 22 юни не е забравена. Даже вчера в обедната почивка с колегите коментирахме този ден.
Дъщеря ми, зет ми и внуците пътуват днес. Надявам се всичко да е спокойно и да си изкарат една хубава ваканция.
А на вас пожелавам хубав петък!

# 203
Добро утро!
CoffeeCoffeeCoffee Три малки кафенца за първите влезли след мен Simple Smile...
За повече -или се самообслужете Simple Smile, или чакайте Нинка да донесе Simple Smile  Wink.

Не ми се говори за война, не ми се и мисли дори за такива неща...
В животът има толкова стресиращи неща, които ни тровят нервите , че целенасочено се старая да живея и мисля за тук и сега Миналото - не можем да го променим, бъдещето - много малко и то отчасти само в личностен план , зависи от нас - писано ли е, ще стане.... Животът е сега - иска ми се, колкото мога да съм в хармония със себе си, да не съм зависима от хора и обстоятелства, разчиствам всичко и всички, които ми създават дискомфорт .. Моят живот е в моите ръце и дай Боже да не се налага друг да взема решения вместо мен...

Сигурно няма да ме разберете, спирам по темата....
Хубав ден ви желая!

П.П. Мериан ме превари с публикуването.
Прекрасна почивка желая на децата ти и вярвам, че ще е такава!

И друго размишлявах тази вечер - ако за Виена не се съберем достатъчно болшинство - аз ще се откажа.
Била съм там,  екскурзиите със самолет не са ми по-вкуса, предпочитам автобус по много причини. Приемам пътуването, като мероприятие на КГБ някъде заедно, та дори и три дни да седим на кафе насред площада и да си говорим... Целодневното организирано препускане по обекти, в този етап на живота ми, не ми се нрави...
Моля, не ме корете!

П.п. Гугъл ми напомни един смешен момент от този ден случил се преди четири години....

В Тунис съм.
Моткам се сама по плажа рано сутрин при изгрев слънце и гледам в далечината идва към мен конник съпроводен с две грамадни кучета Simple Smile - черно и бяло Simple Smile.  Лекинко се пооплаших от кучетата, не от човека и докато мислих как да се разминем с учудване видях, като понаближиха, че това  не са кучета, а кози....
Та тъй, някои си разхождат и козите по плажа Simple Smile

Последна редакция: пт, 23 юни 2023, 09:16 от Важна клечка

# 204
  • София
Добро утро! Сложно нещо е живота. За съжаление войните все още са факт, който оставя дълбоки рани в живота на хората и в развитието на държавите, които участват. Помислете само до колко прекършени мечти и желания води войната. Не мога да не мисля за нея, защото какво струва моето спокойствие, ако призоват за участие сина ми, племеника ми, роднините ми. По- скоро бих участвала в протести, в референдуми, бих протестирала всячески, но не бих останала безучастна.
Е спирам до тук. Дано доживеем години, когато на Земята ще възтържествува мир. Ако не за нас, то поне за децата и внуците ни да дойде такова време!
В почивните дни ще отиваме на село. Децата настояват, а и да осигурим на щерката малко спокойствие да си довърши магистърската теза. До 28.06 трябва да е готова. Защитата е на 06.07.
Сега си изпивам кафето, което КЛЕЧИЦАТА е сервирала и подхващам готвенето. Няма да ми се размине.
МЕРИАНКА, желая на децата ти едно хубаво лято. Добре да изкарат и да се върнат живи и здрави.
ЯНЕ, не случайно Юлиус Фучик призова "Хора, бдете".
КРАСИВА БЕЛЛА, припомни ми тези думи, че ''Животът е кръчма. Да седнем на една маса". Не знаех кой го е казал.
ЯЖКЕ, с интерес изчетох написаното от теб. Благодаря!
НИНКА сигурно вече си пие кафето на вилата. Нека да й е добре!
ПИПИ, успа ли се или си затънала в цифри и сметки?
АЙША, нямам нищо против да дарим парички за Джони. Ако има нуждаещо се дете в Брезник, можем да разделим събраното. Дано да помогнем!
Изчезвам. Днес тще си подновя електронния подпис. Важно ми е, защото следващата седмица ще се отчитам пред Касата и той ми трябва.
Желая ви много хубав ден.

# 205
  • Вила Великула
Добро утро и от мен. Не съм се успала, но сутринта първо разходих кучето, преди това пуснах пералнята и приготвих кафе за мен и чай за Вики. Тя стана преди малко и сега закусва. После ще ходим с нея да пазаруваме, че имам дълъг списък и след това ще поработя/не че не ми звъни телефона от сутринта/. Днес освен Вики, чакаме и приятел на ММ да ни дойде на гости. Ще се опитвам да поработвам и събота и неделя /дано да успея/. В неделя сутринта ще имам важна среща в къщи с един потенциален кандидат кмет на града.
Клечице, много добре си го казала за хармонията със себе си. На същото мнение съм. Съзнателно или пък не се старая да се изключвам от проблеми и събития на които не мога да повлияя по никакъв начин. Помним историята и почитаме героите.
За Виена и преди бях казала, че не мога да пътувам в дати между 1 и 20 число. Така и планувам отпуски, както и не мога да отсъствам повече от 4 дни. При мен е така-свързана съм непрестанно с някакви срокове. Дано се съберем добра група и да се осъществи това пътуване. Момичетата, които са писали за по-ранната дата, това единствената възможност ли им е или биха могли да пътуват и на 21 октомври?

# 206
  • София
Здравейте отново.
По отношение на датите за пътуването - избирам възможно най-ранната дата от октомври, понеже очаквам да имам проверки на работа в края на месеца. Но е възможно да си правя сметката без кръчмаря, защото планирам около миналогодишните дати, а проверяващия може да пожелае тази година да ги промени. Така че, нищо не е сигурно. По принцип може леко да се варира с датите, проверяващите ще предложат и нашата фирма бихме могли да ги променим, но не ми се иска това да става заради мен, че и без това си имам проблеми и ме гледат под лупа. С една дума е сложно и е на късмет. Но въпреки това ми се иска много и съм склонна да рискувам. А може би има вариант да се плати за евентуален отказ от пътуване ако датата на проверката съвпадне с екскурзията? Съжалявам, че създавам проблеми, можете да не се съобразявате с мен, мнозинството ще надделее.

# 207
  • София
Привет,привет!
   Доброто утро мина докато стигна да се обадя.От снощи се каня да пиша,но ми е много неудобно,направо срамно да ви кажа мнението си за екскурзията.Бях много въодушевена,рових за оферти,правих сметки за дати...Но и бях много лекомислена и наивна,докато един надпис в предложенията на Бохемия не ме отрезви-"Не се препоръчва за хора с двигателни проблеми" Как ще издържа на интензивно ходене 4 поредни дни?!Или ще ви съсипя групата или ще кисна на някой стол,Защо тогава да тръгвам?Според мен разглеждането на Виена е свързано с много ходене.
Така,че ще се надявам за следващата екскурзия да съм вече във форма.
   За идеята на Фло,за дарение на парите от сватбата за болно дете имам предложение да е детето,за което в момента събират пари в Брезник.Самодейният театър в града направи две благотворителни представления,а кутия за дарения ще има и на утрешния футболен мач в града.Също и по магазините има такива.Пари се събират и в другите населени места в окръга.Дано успеят и да спасят детето! Аз съм свидетел,че едно момиченце беше спасено,но друго дете почина.https://zapernik.com/za-pernik/152089/

Скрит текст:
930 г. – В Исландия е учреден най-старият парламент в света.
1860 г. – В САЩ са създадени секретните служби за охрана на президента и борба с особено тежките престъпления.
1868 г. – Кристофър Шолс получава патент за пишеща машина.
1882 г. – Княз Александър Батенберг назначава служебно правителство на Княжество България начело с руския генерал Леонид Соболев.
1894 г. – Основан е Международният олимпийски комитет в Сорбоната, Париж, по инициатива на барон Пиер дьо Кубертен.
1913 г. – Междусъюзническата война: Българската армия започва да търпи тежки неуспехи на фронта с Гърция, загубвайки Дойран; до средата на юли гръцката армия окупира последователно Кавала, Кукуш, Сяр, Неврокоп, Банско, Разлог, Ксанти, Дедеагач и Гюмюрджина.
1948 г. – В Западен Берлин е въведена временна собствена валута.
1956 г. – Гамал Абдел Насър е избран за президент на Египет.
1959 г. – Осъденият по проект „Манхатън“ шпионин Клаус Фукс е освободен след само осем години престой в затвора и му е разрешено да емигрира в Дрезден, Източна Германия, където възобновява научната си дейност.
1961 г. – Студената война: Влиза в сила Антарктическият договор, въз основа на който цялата територия на Антарктида е обявена за свободна за изследване и е постигнато съгласие, че всяка държава може да построи там изследователска база.
1967 г. – Състои се премиерата на българския късометражен игрален драматичен филм „Ако не иде влак“.
1968 г. – В Буенос Айрес избухва масово сбиване на стадион между футболни фенове, завършило със смъртта на 74 души и 150 ранени.
1985 г. – Бомба, поставена от терористи в самолет Боинг 747 на Индийските авиолинии, избухва на 9500 m над Атлантическия океан южно от Ирландия и убива 329 души.
1990 г. – Молдова приема декларация за държавен суверенитет.
2004 г. – В Япония е разрешено клонирането на човешки ембриони за изследователски цели.

Последна редакция: пт, 23 юни 2023, 11:25 от Яжка

# 208
  • София
Момичета, привет! /Всички баби се чувстваме като момичета и дано винаги да е така.
Закъснях с кафето, ще се оправдая и ще се смеете, но цяла сутрин преследвам един щъркел, който беше застанал пред вратата на вилата и чакаше. След това се премести на брега на рекичката и преследвайки го успях да го снимам :
После разбрах, че дъщуря ми му оставя храна и той никога не отказва. Гнездото му е на близо на един стълб на шосето Бистрица - Панчарево много близо до вилата. Едната ни врата е  на шосето, а другата долу  на другата улица с/у Бистришката река. Казаха ми, че е голям хитрец и за по напряко минава над вилата за да отиде до реката и да търси храна там.  Аз откъде да знам за този гост.
Трудно пиша с телефона, но не съм сигурна дали утре или в неделя ще ни вземат. В тази връзка ви казвам, че за мен няма проблем датата за Виена, само предпочитам да не е късна есен, защото тогава не е подходящо за екскурзии.
Яжке, поздрави и хиляди благодарности за поста ти, от който научих много неща.
Хубав ден на всички и до скоро.

# 209
Щъркелчето е чудесно!
Браво на дъщерята, че
се грижи!
Жегааааа!
У дома е 32 Т, вкл. Климатикът
Сега - тихи занимания,
четене, нет, тв и тн.
За Виена - единственото,
което ме притеснява, че
Фло я няма в "програмата",