ДЕСЕТИ клас 2022/2023 - В очакване на ваканцията!

• 46 880
  • 762
  •   1
Отговори
# 600
За техническите май искат ДЗИ, положено след 2009. Нещо такова мернах. Ама със сигурност ще можете  да използвате тези постижения в КСК някъде.
Sanaka, жалко че вече си имаш право (предполагам от СУ). Joy

Последна редакция: нд, 30 юли 2023, 16:19 от solnichka

# 601
  • София
Аз дори не помня какво имам в дипломата. Не съм се явявала на матура или както и да се водеше тогава, защото имах 6-ци и бях освободена.
Иначе и аз не разбирам за ДЗИ изобщо аргументите против. За НВО също, но да речем там зависи как точно ще го измислят. Дали ще е само за тези, които не са успели да се явят, кога ще се явят. След 2 седмици е безпредметно, защото едва ли проблемът ще е изчезнал при повечето; след повече трябва да заделят места в училищата - примерно 1 или 0.5%, зависи от броя на неуспелите да се явят или да обявят надпланово някакви бройки.
И мен ме притеснява, че изведнъж изсипаха сто предложения за промени. Аз дори нямам време да ги осмисля, камо ли да изпратя някакво мнение срок.

# 602
  • София
zazu1, имаш цялото време на света. Тия промени изобщо няма да се случат. Те едва бюджет гласуваха, а повече от половината календарна година мина….

След като скоро познато дете се дипломира от ТУ София ел.инженер, просто не ми се коментира нищо вече. Положението е отчайващо…Този човек името не може да си напише, да не говорим за сметки и висша математика, камо ли пък за закон на Ом…. И изобщо не е изолиран случай това.

# 603
Аз даже не знам дали си пазя дипломата от средното, че да взема да се запиша за едно трето ВишУ и да прецакам някой нов набор свежи кандидат студенти. Simple Smile
Imagine dragons са страхотни!

Последна редакция: пн, 31 юли 2023, 15:46 от faviana

# 604
  • София
Аз пазя абсолютно всичко, защото най-неочаквано миналата година ни потрябваха дипломите ни точно от средното ни образование.

# 605
  • София
И аз като Санака изобщо не мога да ви разбера някои защо сте против за ДЗИ. Всъщност и аз като Мария си го представях, че ще може да се явяваш на ДЗИ колкото пъти искаш. Естествено като си плащаш. Но според това, което пусна Дидева явно няма да е така. А това да не искаш втора дата за НВО 7 пък изобщо не коментирам. Години наред се опитвахме да издействаме това и сега, когато има шанс да не искаш е пълно безумие.

# 606
Не разбирате, защото не четете.
Не знам защо влизам в обяснителен режим, че не съм против, а имам съмнения от ползата, което е различно, и нямам притеснение, че ще ме минат, но само ще попитам реторично:
Както го подаде Дидева, че ще бъде с възможност да се явиш отново еднократно (най-вероятно) септември:
1. Ако си болен на ДЗИ, това решава ли ти проблема - НЕ
2. Ако си спекъл на ДЗИ и не ти достига малко за желаното, това решава ли ти проблема - НЕ
3. Това, за което говори Мария, да имаш шанс за промяна на посоката. Така зададено, това решава ли ти проблема - НЕ

Ама голяма радост, че получили втора възможност тези, на които оценките от ДЗИ са им за цял живот. Ми нека си я имат, ама реална полза за кандидатстването няма.

# 607
  • у дома...
Не разбирате, защото не четете.
Не знам защо влизам в обяснителен режим, че не съм против, а имам съмнения от ползата, което е различно, и нямам притеснение, че ще ме минат, но само ще попитам реторично:
Както го подаде Дидева, че ще бъде с възможност да се явиш отново еднократно (най-вероятно) септември:
1. Ако си болен на ДЗИ, това решава ли ти проблема - НЕ
2. Ако си спекъл на ДЗИ и не ти достига малко за желаното, това решава ли ти проблема - НЕ
3. Това, за което говори Мария, да имаш шанс за промяна на посоката. Така зададено, това решава ли ти проблема - НЕ

Ама голяма радост, че получили втора възможност тези, на които оценките от ДЗИ са им за цял живот. Ми нека си я имат, ама реална полза за кандидатстването няма.

Абсолютно съм съгласна. И затова мисля, че в университетите трябва да има и приемни изпити. Щото знаем оценки в училище как се пишат. Ето, много деца се явяват на изпити по биология и химия в минимум два медицински университета.  Същевременно имат и страхотни резултати на ДЗИ. Значи имаш ли желание - можеш да се готвиш и по три или четири предмета. Още повече, че изпитите за медицина са много различни като формат в различните университети. Така се решава и проблема със смяната на посоката - приет си икономика - решаваш, че искаш ядрена физика - готвиш се за изпит. Дали ще се готвиш за изпит или ДЗИ, разлика няма. Или има - ДЗИ може да е с по-лесен формат и съответно да е по-лесно да "избуташ"...

Или, както е на много места в чужбина - вход за максимум студенти, изход за малко от тях.

# 608
  • София
Само че университетите имат академична автономия и сами си решават как да балообразуват. А повечето са решили да балообразуват с ДЗИ и нито ние, нито МОН може да им наложи да провеждат приемни изпити. Така че решението е да можеш да се явяваш на ДЗИ така, както можеш да се явяваш на кандитастудентски изпити - всяка година неограничено. Дано го приемат в този вид, а не както е старото предложение, което публикува Дидева.

# 609
Това е странно решение. Зависи и от мотивите университета да ползва ДЗИ, но се даде пример с ниската тежест на нашите отлични оценки в чужбина поради изобилното количество. С неограничено явяване тази тежест ще олекне още повече. За щастие едва ли ще е неограничено явяването.
Като цяло на мен не ми харесва подхода-отново- на парче, както и мотивите. Ако и резултата от предложената промяна да съвпада частично с някакви лични мои или на друг разбирания.
Това, че университета има автономия не значи, че държавата трябва да му организира и поправя изпити и оценки. Така си мисля аз поне.

# 610
  • София
С неограничено явяване тази тежест ще олекне още повече.

Защо да олеква? SAT, TOEFL и т.н олекват ли от това, че можеш да се явиш когато и колкото искаш?

# 611
Те са международно признати, за разлика от някоя гимназия в забутаните Балкани със съмнителна репутация, където да се явяваш на безплатен изпит докато докараш 100 точки?
Самите ние знаем колко гимназисти не могат да си напишат името без грешка, а минават ДЗИ. Нима само ние го виждаме.

# 612
    Аз съм за това да може детето да се яви на ДЗИ и следващата година. Видях как моето положи много, много усилия и накрая матурата и не беше ок.  Не се подсигури с втора, защото беше сигурна, че всичко е както трябва.

# 613
    • София
    Е хубаво де, ама все отнякъде трябва да се тръгне за подобряване на репутацията. И защо да е безплатен, логично ми се вижда всяко допълнително явяване да е платено. Не ми се струва, че са чак толкова лесно достижими високите резултати, а такива ще гонят хората, явяващи се повече от веднъж.

# 614
    • София
    Някои наистина живеят с представи за ДЗИ от преди години. Тази година средният резултат на ДЗИ МАТ на СМГ е 5,15. На СМГ! Няма нито едно училище със среден резултат над 5,50 на ДЗИ БЕЛ. Матурите не са това, което бяха - по-трудни са и с доста по-режеща скала за оценяване. Резултат над 5,50 вече е трудно постижим. Особено на ДЗИ ПП.

Общи условия

Активация на акаунт