Майчинството счетоводно - 96

• 43 032
  • 741
  •   1
Отговори
# 165
Здравейте тъй като затвори фирмата, в която работех още съм 1ва година майчинснво ми предложиха да ме прехвърлят в друга фирма зада си изкарам и 2рата година. Има ли вариянт като ме прехвърлят да направят така че и минимално майчинснво да не взимам или въобще да ме съкратят по някакъв начин?

# 166
Нямаше кой да ми го издаде днес.
От Селена мога ли да взема?
Ако е за 45 дневния болничен, или следящия те АГ или ЛЛ.

# 167
Здравейте тъй като затвори фирмата, в която работех още съм 1ва година майчинснво ми предложиха да ме прехвърлят в друга фирма зада си изкарам и 2рата година. Има ли вариянт като ме прехвърлят да направят така че и минимално майчинснво да не взимам или въобще да ме съкратят по някакъв начин?

Има, ако ви прехвърлят и имате изпитателен срок могат да ви съкратят. Препоръчвам да се консултирате с адвокат по трудово право, защото в нов договор може да се вмъкнат точки, които на вас не ви изглеждат съмнителни или че са във ваш ущърб и съответно от форума да не могат да ви помогнат напълно.

# 168
Здравейте, мили хора! Търсих информация в търсачката, но не намерих информация точно по моя случай и затова се обръщам към вас за информация. Казусът е следният.

В момента съм първа година майчинство, като детето ще тръгва на детска ясла от есента.
Аз съм назначена на два трудови договора - един на 8 и една на 4 часа, като си получавам обезщетение от НОИ.
В момента съм в предизвестие за напускане на основната работа от 1-ви август.
Започвам нова работа на 8 часа от 7-ми август, а на втория трудов договор за 4 часа ще се връщам на работа, като мога да избера датата - дали да е 1-ви или 7-ми.

Обаждах се в НОИ за да попитам какъв е редът на подаване на заявления в този случай, отговориха ми малко лаконично и останаха въпроси.

А те са:
1. Кои приложения точно трябва да използвам - аз останах с впечатление, че са приложение 2 за промяна в обстоятелствата и приложение 2а за получаване на 50% обезщетение, но после се зачетох в декларираните точки и съвсем се обърках.

2. От настоящия работодател искат да ме освободят на 1-ви, но на новата работа няма как да започна преди 7-ми. Тази една седмица дали е някакъв фактор за обезщетението впоследствие?

3. Споменаха ми приложение 8, но то е за след 1-вата година, трябва ли да попълвам и него? Всякакви насоки по въпроса ще са ми от помощ.

Извинявам се, ако е станало прекалено объркано и мога да поясня в последвщ коментар. Благодаря много!

# 169
Здравейте 😇 Понеже онзи ден ме извикаха да си подпиша ново споразумение, че ми вдигат заплатата и влиза в сила от началото на този месец. Въпросът ми е ще има ли някакво значение това за мен като съм бременна в 7 месец и вече ползвам болничен от началото на май.

# 170
Здравейте мили мами, имам въпрос чийто отговор не мога да намеря никъде, та се надявам някоя от вас да знае. Какъв е режима на 45 дневния болничен преди раждане? И по конкретно ме интересува разрешени ли е да се излиза в чужбина докато сме в този болничен?

# 171
Нямаш право да напускаш страната по време на болничен.

# 172
Бла , като си го получиш болничния, на него си пише какъв режим е. Обикновено е свободен в рамките на страната.

# 173
Благодаря Ви! Не че е тупнал тъпана да ходим, честно казано не знам и дали си струва. Мина ми през ума че може да се напазаруват по-големите покупки от Турция, нали уж е по-евтино, но не искам нищо да се взема от прекалено рано, та затова питам 😇

# 174
Здравейте, във връзка с увеличаването на обезщетението за отглеждане на дете до 2 год. на 780 лв, което гласуваха тези дни. Ако наистина се приеме бюджета, пише че ще влиза в сила от 1/23 г. Това означава ли че ще ни доплатят разликата за тези изминали месеци?

# 175
Би трябвало да преведат разликата ако наистина го приемат да е със задна дата.

# 176
По-скоро ще го приемат от 10.06 когато изтече удължаването на бюджет 2022... Ако го приемат със задна дата и направят доплащане според мен ще е истинско чудо.

# 177
Здравейте,
Отпуската ми за гледане на дете до навършване на 2г. изтича на 8.11.23 г. Бременна съм в края на шести месец, като терминът ми е 25.10.23г. Осигурявана съм на МРЗ. Работодателят ми все още не е уведомен за втората бременност. Мисля директно да го уведомя с 45-дневния, но какво се случва с остатъка от майчинството за първото дете?

# 178
Втората бременност го прекратява. Няма как едновременно да се получават и болничен, и майчинство за втора година.

# 179
Бих искала да попитам какви документи ще са ми нужни за да изляза по майчинство с близнаци.Тъй като аз и тази година завършвам и колеж но и работя та бихте ли ме информирали.За първи път ще ставам майка и не съм особенно запозната.Предварително ще ви благодаря ако ми съдействате и ми обясните.

С уважение:Камелия

Общи условия

Активация на акаунт