Майчинството счетоводно - 96

• 44 456
  • 741
  •   1
Отговори
# 375
Този въпрос е коментиран в темата не веднъж. Няма проблем да се излезе болничен и, за да се получават 50% от майчинството, е нужно да се подадат съответните документи. Преди излизане в 45-дневния, ако са породени, е добре да се върнете пак в майчинство, за да може директно да взимате сумата от първото майчинство.

# 376
Аз бях питала или в предната или в тази тема, за породени деца (тоест термин на 2рото преди 2ри РД на първото дете). До колкото помня, подаваше се за промяна в обстоятелствата декларация през работодателя към НОИ за получаване на 50%  от майчинството за първото дете и после вече болничен няма проблем. Само трябва преди да се излезе в 45 дневен преди раждане да се подаде отново същата декларация, че се връщате в майчинство за първото.  Няколко дни, може и седмица преди и повече да се подаде. Иначе ако не се водите майчинство то новото майчинство няма да е застъпено и ще се изчислява наново. Тоест няма да взимате пари като за първото както е щом са застъпени, а някаква друга сума, вероятно по-ниска

# 377
  • Бургас
Може ли по време на майчинството да се отиде на санаториум по НОИ или клинична пътека? Мерси!

# 378
А някой запознат ли е с изпитателния срок, в полза на работодателя? Ясно е, че те могат да ме освободят от днес за утре без предизвестие, но аз трябва ли да спазя предизвестието от 2 месеца? То по принцип е и за двете страни, след изтичане на изпиателния срок, но не става ясно по време на него, ако служителят реши да напусне, какво е?

# 379
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Ако изпитателният срок е само в полза на работодателя е точно, както го описваш.Той може да те освободи по всяко време на изпитателния срок, а ти си длъжна да си спазиш предизвестието дори по време на изпит.срок.

# 380
Много ти благодаря пантера, за втори път много ми помагаш Simple Smile

# 381
Здравейте! На срочен договор до завръщането на титуляра, може ли служителя да си тръгне без предизвестие?

# 382
Здравейте! На срочен договор до завръщането на титуляра, може ли служителя да си тръгне без предизвестие?
Не, в договора трябва да е упоменато задължително предизвестието за двете страни.

# 383
Здравейте. Болнични съм поради бременност ,като тук в темата много пъти се пишеше,че тези 180 дни ,които се полагат се броят само ако са без прекъсване
И че ако прекъсна болничния с ден,два, то после почват да се броят отново 180..
 Оказа се,че не е така, това е общия брой дни. Аз обаче разбрах късно и сега имам два дни прекъсване. Четох,че това се отразява на майчинството после, бихте ли ми казали как и много ли съм се " прецакала"?

# 384
Само първият абзац от постът ти е верен.
Останалото не е вярно, разбира се освен ако прекъсването не е събота и неделя.
Не виждам как точно ще си "прецакана".

# 385
Прекъсването е неделя и понеделник.
АГ ми каза,че няма такова нещо с прекъсване или без ,имаш общо 180 дни болничен....

# 386
АГ да вземе да си прочете Наредбата за медицинската експертиза или да мълчи като не знае.
Както аз не давам медицински съвети е добре да не коментират неща, които не знаят.

# 387
Подкрепям, Пантера.
За съжаление не само АГ, но после и педиатрите , които не са информирани, може да ни напрвавят луди.
Миналата година звънях на сто места, защото педитърката ми издаде болничен за гледане на дете, но каза че може да не ми бъде платен, ако съм надвишавала дните. Ако е така,  уж системата  нямала да даде да издаде болничен лист, но понякога не било така.
Да съм си брояла дните и какви ли още не неща.
Бях полудяла.
Няма да споменавам и колко различни неща ми казаха по телефона от Министерството на здравеопазването, НОИ София и НОИ Варна.
Всички започваха с това, дали наистина се налагало болничен и дали не бил фиктивен.
В крайна сметка най-работещия за мен метод, ако човек иска да си комуникира с определена институция е, през Системата за сигурно електронно връчване. Получава се винаги писмен отговор, а не “една Госпожа ми каза така по телефона”.
Тук момичетата са много отзивчиви и компетентни, но за съжаление никой няма да ни вземе насериозно, ако се цитира коментар от bg-mamma.
Пишете и слес като получите отговор, разпечатвате и отивате при АГ.
Информацията, която получаваме тук е наистина мигновена, но може да послужи само пред нас.

# 388
Ами и тя така каза да си броя дните и че ако минат 180 общо! от НОИ ще върнат болничния. И тогава не ми е ясно какво ще правя, ще остана без пари ли? Нищо не ми обясни ,каза брой там да не станат 180...

# 389
Здравейте !
АГ има ли право да ми откаже болничен? Ще ме праща ли на комисия и аз какво по точно трябва да защитавам пред тази комисия?

Учител съм и не искам да ходя в това гъмжило от вируси и стрес. 4 месец съм

Общи условия

Активация на акаунт