Майчинството счетоводно - 96

• 43 003
  • 741
  •   1
Отговори
# 660
  • ново
Няма понятие “до термин”. Майчинството е общо 410 дни, като започва от първия ден на 45 дневния болничен и свършва на 410 тия ден.

Yan25, ако няма да се връщате на работа, то увеличението няма да ви се отрази никак, така че не е нужно да си прекъсвате болничните. Когато ви свърши майчинството и се върнете ще ви актуализират и заплатата. Защо имате превод на заплата може да питате работодателят си, но да не би да не сте предала болничният навреме и да са ви водили на работа (ние плащаме месец за месец и това се получава често)

# 661
Не,няма да се връщам със сигурност,но то е със задна дата от януари тази година ( в училище съм). Тогава имам работни дни и четири месеца платен отпуск,и мисля,че би трябвало да ми изплатят поне назад това увеличение.

# 662
Няма понятие “до термин”. Майчинството е общо 410 дни, като започва от първия ден на 45 дневния болничен и свършва на 410 тия ден.

Значи тогава щом с първото дете е било датата на термин и не е била високосна годината, с второто ще е до деня преди термина. Ок, дано е точно всичко защото иначе отидохме в 2024та за първи превод майчинство, който не е в болничен вид така да се каже.

# 663
  • ново
Yan25 значи са ви превели увеличението за времето от 1.01 до болничния.

# 664
Yan25 значи са ви превели увеличението за времето от 1.01 до болничния.
Но аз не съм подписвала нищо, никой от колегите също не е подписвал увеличение... Още не са раздали новите договори. Значи може би не са ми завели някой болничен Thinking не че не ме устройва да са ме водили на работа,а аз да съм била вкъщи,но въпросът е каква каша е станала сега...

# 665
Здравейте, самоосигуряващо се лице съм.

Последна фактура към клиент предстои да издам на 31.10, а 45 дневния болничен ми започва на 7.11, тоест има дупка около седмица.
Това би ли повлияло на сумата на болничните и майчинството?

# 666

Значи тогава щом с първото дете е било датата на термин и не е била високосна годината, с второто ще е до деня преди термина. Ок, дано е точно всичко защото иначе отидохме в 2024та за първи превод майчинство, който не е в болничен вид така да се каже.

На мен ми казаха ,че първата година приключва на 18/08 (термин 19/08) и дата на раждане 28/07. А втората година до 27/07 вкл.
*Съжалявам за грешката по-горе. 365 дни са като се махне 45-дневния, а не тези 135 под формата на болнични. 🫣

# 667
  • ново
Yan25, не е необходимо да подписвате нищо. Работодателят може едностранно да увеличи заплатата на база нормативен акт и не е необходимо доп.споразумение.

# 668
Аз вече се обърках и влязох в сайта на НОИ да видя назад подадените документи.

Горния ред ми е втората година майчинство,  тоест от дата на термин включително до 2рия рождения ден на детето включително.
Долния ред ми е първата година от деня след последния болничен (тоест 136 ден от 410) и приключва на датата на термина включително.  О.о

И не е било високосна година... Тотално се обърках. Утре като ходя да попълня документите (по-рано от изтичането на последния болничен ги искат) ще питам пак.

И един друг въпрос - ако първата година ми приключва 2 преди термин защото броих 275 дни и са 2 дни по-рано, втората година като почва от термин, какво става с тези 2 дена преди термина? Те влизат ли или не?

На мен ми казаха ,че първата година приключва на 18/08 (термин 19/08) и дата на раждане 28/07. А втората година до 27/07 вкл.
*Съжалявам за грешката по-горе. 365 дни са като се махне 45-дневния, а не тези 135 под формата на болнични. 🫣

Последна редакция: чт, 12 окт 2023, 16:29 от MintyMohito

# 669
  • ново
Аз не ви разбирам какви сметки правите 😀 За най-точно си въведете данните тук https://kik-info.com/trz/maichinstvo.php

# 670
Аз не ви разбирам какви сметки правите 😀 За най-точно си въведете данните тук https://kik-info.com/trz/maichinstvo.php

А тъй, туй помага хахах 410 дни приключват два дни преди термина. Интересно как предния път е било до датата на термина. От там ми идва объркването. Сега мислех, че ще е 1 ден по-рано най-много защото е високосна година, пък то цели два. 😀

Значи втората година трябва да започне веднага от датата след приключването на първата, нали така? Или се губят и трябва да съм на работа/нормална отпуска тогава?

# 671
Здравейте,

Не съм сигурна дали въпросът ми е за тук, но ми е трудно да намеря по-подходяща тема във форума.
Ще се радвам, ако някой може да ми съдейства.

В момента съм втора година по майчинство, но скоро ще бъде прекратена, тъй като детенцето ми тръгва на държавна ясла. След това ще изразходвам част/целия натрупан отпуск и ще се върна на намален работен ден (4-часов) като преди това съм работила на пълен работен ден от 8ч. И тук идва следният казус - дали да изразходвам всички натрупани дни или само част от тях и други да заделя. Обясниха ми, че натрупаните ми дни до момента ще ми се изплащат на база 8ч. работен ден, ако излезна в отпуск непосредствено след тръгването на детето на ясла. Но в момента, в който започна да работя на 4ч. дори и да имам останали дни стар отпуск, той вече ще ми се изплаща на база 4ч. Хипотетично: изразходвам Х дни брой отпуск до края на годината, връщам се януари месец и работя 6 месеца на 4-часов работен ден, след което се връщам към стандартен работен ден от 8ч. Ако към този момент имам все още от натрупания отпуск, който не съм изразходвала и реша да ползвам, той  на каква база ще ми се изплати - на 4ч. или на 8ч.?

Малко дълго стана, но не знам как да си задам въпроса по-конкретно. Притеснението ми е, че с толкова малко детенце, ще ни предстоят много боледувания и исках да имам повече отпуск в резерв, но от финансова гледна точка съвсем се омотах. Така или иначе известно време ще работя за половин заплата, но не бих искала да се прецакам най-общо казано и да заделя едни дни и вместо да взема пълен размер заплащане за тях, да взема и за тях наполовина. Знам ,че мога да позлвам и болничен до 40 дни общо за мен и детето в рамките на една календарна година.

Много благодаря ,ако някой се включи с разяснение по темата.

# 672
  • ново
Значи втората година трябва да започне веднага от датата след приключването на първата, нали така? Или се губят и трябва да съм на работа/нормална отпуска тогава?

След приключване на отпускът поради бременност и майчинство (410 дни), започва отпуск за отглеждане на дете до 2 г.(той за това не е закован с брой дни, а започва след като свърши предходният, и завършва на РД на детето)

# 673
Това с отпуска и смяна на часовете от 4 на 8 и пак на 4 е доста пипкаво и има шанс да те прецакат. Отпускът се изплаща според договора, на който си в момента.
Бих предложила варианта да се върнеш на работа на 8 часа, като всяка седмица си пускаш 2.5 дни платен отпуск, докато свърши. Така ще работиш по 4 часа, но ще взимаш пълна заплата. Скоро ще имаш нови мин. 20 дни платен отпуск за 2024 г.
Така, когато дойде време за болничен за детето, то той ще се изчислява на по-висока ставка. Ако той не стигне, ще можеш да пуснеш неплатен отпуск, който се води осигурителен стаж за пенсия.

# 674
  • Велико Търново
Yan25, моите преводи от НОИ също са с основание Заплати и пенсии КТ, така че твърде вероятно е това да ти е превод за болничен/майчинство.

Общи условия

Активация на акаунт