Банята - тема 44

• 35 064
  • 739
  •   1
Отговори
# 45
  • Sofia
Със 100% силикон по принцип се уплътнява вана. Аз лично бих ползвал някоя топ марка - Mapei или PCI, която е със съставки против мухъл.
Иначе с какво си мислите, че по-добре?
Ваната трябва да се фиксира много добре, но дори и тогава е вероятно да се огъва (освен ако не е 100% камък) и за това с нормална фугираща смес няма как да стане.

# 46
Аз съм ползвала едни полиетиленови уплътнения, които стават на винкел и си имат лепило. Но първия път бяха маркови (май Теса) и всичко заспа. После намерих само някакви куче марка и се разлепваха.
Тази тук е на Венко, те са прилична фирма за бански неща, може и да е добра.

https://bauhaus.bg/uplatnitelna-lenta-wenko/p/19553

# 47
  • Варна
Реших че искам ПВЦ шкаф за мивка, тъй като ще се морки директно от душа. Хареса ми това:
https://www.aquastylebg.com/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%BA … a%d0%b0-icp-9555/
Какво означава "от смола"? Какъв е този материал за умивалник? Някой има ли лични впечатления?

# 48
  • София
Didi168, на този голям шкаф мивката много ми малее.

# 49
Записвам се да ви следя .Ще ремонтираме банята на село.Искам плочки за пода , да не се пързалят.Също така тук водата е много варовита,трябва  ми съвет, какъв цвят ще носи на следите, които оставят капките вода
Привет, при нас водата е също много варовита. На старата ни баня, плочките бяха шарени и нищо не личеше. Аз сега взех едни бежеви плочки, виждат се по-горе на снимките и се надявам и на тях да не личи много. На майка ми банята е  светло и оранж, не се личат. На свекървата е бяла, също не се личат. Мисля че колкото по-тъмни са цветовете, толкова повече особено капки от варовик личат... Все пак зависи и ти какво искаш като цветове и визия.

# 50
От светло до средно сиви също ще е ОК, според мен. Ако са и на някакви "пръски" по дизайн, още по-добре.

# 51
Ей на това няма да му личи нито варовика, нито мръсното 🤣
Приятелка е с бяла баня на вилата, имитация на мрамор - всяка мръсотия си личи, освен варовика де. И според мен трябва да са по-"напръскани", а не 1 цвят, за да не личи много.

# 52
  • Варна
Тази плочка във Варна ще остане черна точно седмица.

# 53
Въпрос за плочки и стена. Ние правим баните сега и решихме да не слагаме плочки отгоре до долу, а само около душове и вани. ПРавят първо стените отгоре и после лепят плочките на 1,20 до 1,30 зависи имаме ли бордюр. Това добре, но плочките излизат напред пред стената и после не правят стената равна с плочките , а слагат една сива ъглова лента . На мен оптично до сега не ми е пречило в едната банп, която е готова, но сега се загмедах при другата и се чудя не са ли много напред плочките и така ли се прави по принцип с тази лайсна или се мажат стените след плочките пак за да се намали този ръб?

# 54
Сивата лента не я знам, но знам три начина:
- подмазване под лек наклон, така че да се получи нещо като скат от стената към плочките. Лесно е, плътно е, но неизбежно се цапа. Ама пък лесно се боядисва.
- да се сложи лайстна за ъгли. Има всякакви цветове и материали (пластмаса, метал), лесно се мие, не се рони...
- тесни плочки като за фриз, но от горната страна са заоблени и са баш за тази цел.

П.П. Според мен нивото на плочките при душа поне трябва да е над нивото на главата на най-високия. Иначе много трудно се мие после стена от пръски сапун, шампоан или просто варовик.

# 55
  • Пловдив
Прави се както ЧС е пояснила .
И в трите бани имаме плочки само на някои стени ,а в едната не са догоре .Понеже не ги прави майстор ,а ММ , не използвахме лайсни никъде .
Там ,където плочките свършват до средата на стената е замазано под ъгъл с фугин и боядисано с латекс от стената .Не се цапа изобщо ,защото е странично .

На същата стена има бетонена греда отгоре ,затова плочките са до нея .

На съседната стена пуснахме същото ниво на плочките ,но отгоре сложихме ГК ,за да стане наравно .Цялата стена е на ГК конструкция ,заради вградени структури ,затова просто се добави 3ти слой над плочките .

Снимките ги направих сега ,банята е на 3г .
Забравих да спомена ,че на стените без плочки имаме рязани подови первази  от плочки ,също  фугирани  и боядисани като на първата снимка .Фугата се праши, но я минавам с прахосмукачка .Сигурно веднъж годишно я мия  .Боята ,обаче е  качествена фасадна ,не за бани ,самите бани са доста големи не стават димна завеса след къпане .

# 56
Аз за тези говоря. Взели сме за едната баня сиви мат и ни харесват https://www.fliesenoutlet.com/profile-systeme/dural/fliesenprofile-abschluss . До половин сантиметър е издадено. Да видим тези сега как смятат да го направят. За сега доста добре работят, чисто и без много отпадъци и прах. Остават някои неща. Да видим как ще направят тук . Даи с лайсната или с фугин както е показано. Аз лично предпочитам лайсната , защото от другия начин  който показахте , имам  в кухнята и събира мръсно, цапа се, по-грапаво е и задържа прах ... В кунхята разбира се има повече потенциал за това, но и за в банята предпочитам лайсна.
Аз се чудих дали тази издаденост до половин см. е нормално или е много и дали да не ги помоля да измажат още малко стената ? Но пък цялат стена ? Те я мазаха и изгладиха преди да започнат с плочките.

# 57
И аз за тези лайстни говорех. Има ги в различни размери за различен отстъп от стената. Но ако искаш лайстни трябва да кажеш предварително, защото те не се слагат после, а се застъпват с най-горните плочки.
Аз лично много харесвам завършване с лайстни по цоклите на пода, където има гранитогрес (антрето например). Половин см даже е много скромно, няма накъде по-малко.

# 58
Ами не знам. Не ми се иска да им се бъркам. Имат си някакъв план и за сега мног одобре се справят. Само не става бързо, но добре го правят и не искам да ги обърквам. И без това нищо не разбират от немски и само на гръцки приказват. Само с шефа им се разбирам на немски, но и той е като сувалката между много проекти, че идва ваканционното време тук и иска да приключва. Сега ще ги оставя. Оставила съм ги да ползват другата баня, там е с лайсни и със сигурност са видяли.
Само исках да знам дали до половин см. отстъп е нормално или е повече. Даже ходих да гледам на другата баня как е направено и там е така, на места по-малко на места повече, но до половин см. Но ние при предната имахме други работници и при тях някои неща не ми харесаха и сега взехме други и затова не считам тяхнат работа за 100% профи.
И затова попитах колко е нормално да е този отстъп ? Със сигурност първо се мажат стените и после се слагат плочки. Значи винаги би трябвало да остане отстъп. Освен ако не е предвидено при мазането на стените и там да се допълни повече.
Ще пусна снимки. Сега мажат и не мога да се занимавам .

# 59
  • Пловдив
Даже половин сантиметър е малко .Стената е измазана цялата ,после плочките се лепят отгоре .Сигурно отиват едни 8мм ,в най-добрия случай (6мм плочка +2 мм лепило ) .

Общи условия

Активация на акаунт