Банята - тема 44

• 36 454
  • 739
  •   1
Отговори
# 60
банята преди беше с плочки отгоре до долу, но аз не исках така. За мен плочките много затваят. Сега съм им казала 120 см. плюс бордюр от 5 см. След като махната предните плочки направиха стената над 120 см. отдолу оставиха и не изглаждаха. Отгоре сложиха плочките. Как ще е малко половин см. На мен ми се вижда много и тъкмо се чудих какво да правя. Но щом според вас по принцип е ок, то няма да им се бъркам и ще оставя така.
Около душа и ваната плочките са до тавана. Нищо не вява като му приказваме и нищо не може да каже , но и гледам да не му губя времето , че колкото по-малко ми се мотка толкова по-добре. 

Последна редакция: пт, 07 юли 2023, 09:42 от bella-ciao

# 61
  • Варна
Някой правил ли е баня изцяло без плочки? С някаква специална мазилка примерно?

# 62
  • Пловдив
Аз се бях засилила към микроцимента ,но познат ,вносител и изпълнител на такива мазилки ме отказа .През няколко години трябвало да се подновява епоксидното покритие .

# 63
Аз това много го исках, но не посмях!
Значи това, което виждам за баня без плочки и само спец. боя е баня само с вана и без душ и то не вградена вана ,а декоративна , свободно стояща.
Т.е. с душ и без плочки съм виждала само на едно място. На пода бяха сложили една настилка подобна на покритието за плосък покрив, но не същото. Т.е. беше черно, не гладко, но на по-големи бабунки от това на покрива и лъскаво, стените покрити с едни цветни плоскости с мотив пластик отгоре до долу  .
Друго са ни предлагали забаня Beschichtung. Това в предна къща преди доста години. Като малки камъчета слепени с някаква смола . Може цветно. Не го направихме. Май сме доста старомодни .
Виждала съм и тавани с  опъната гумена повърност (не знам с какво да сравня материята), с отворчета за лампичките , малко като нощно небе.
Друго на много места по обществени басеини или езера баните са направени с треспа .

# 64
Прави се както ЧС е пояснила .

Там ,където плочките свършват до средата на стената е замазано под ъгъл с фугин и боядисано с латекс от стената .Не се цапа изобщо ,защото е странично .

На същата стена има бетонена греда отгоре ,затова плочките са до нея .

Нелина, а грапавата стена търсен ефект ли е?

Аз под замазано под ъгъл разбирам това, за което ЧС говори - скосено под ъгъл около 45 градуса. При теб си е прав ъгъл, поне по снимка. Laughing И е вертикално, доколкото виждам. В една моя стара баня имам скосено хоризонтално над плочките под ъгъл около 45 градуса с тогавашен фугин. И при мен нито е гладко, нито е красиво, задържа прах, който се пропива с влага, трудно се чисти, защото не е гладко. И да, стърчи с ширината на плочката и лепилото. Много ме дразни, наистина. Когато тръгна да я ремонтирам - ще търся решение стената да е равна с плочките или някакъв завършващ алуминиев профил (пластмасовите също не ги харесвам). В това жилище височината не е 2,50, а 3,20 някъде и плочки до тавана няма да стои добре, отделно че няма смисъл и е финансово натоварващо. При мен стената с плочките е боядисана с латекс за баня, нямам драма да го мия (не само да го бърша).

# 65
Май не и е 90 градуса ъгула, но и 45 не ми се вижда. Нещо посредата. Догоре много затваря. При нас височината е 2,50 и сложих догоре на мокрите неста. Там пък съвсем не ми се събираше прах на 3м. височина от разни ръбове. На плочните и особено съвременните, големите , пускам робота за миене на прозорци и той си бачка идеално. Прави вакуум.
Сега гледам го е облепил на всякъде и може би и ние ще получим фугин под ъгъл. Да видим.

# 66
  • Пловдив
Мандаринка ,аз съм го писала че е е странично и е 45° .На 1см ,няма как на снимка да се види ,че е под ъгъл .Писах как е изпълнено -с фугин и боя .
Грапавото си е естествен ефект -машинна вароциментова мазилка .Само че ,не изглежда като правена едно време .Тази е напълно еднородна .
Иначе ,съм напълно съгласна с теб ,че хоризонтално под 45° ще си се цапа .Затова нашето хоризонтално е наравно с мазилката .

# 67
Аз лично много харесвам завършване с лайстни по цоклите на пода, където има гранитогрес (антрето например). Половин см даже е много скромно, няма накъде по-малко.
Моля те, дай ми пример със снимка от нета! Заитригува ме, а не мога да си визуализирам антре с цокъл и лайсна. Пък в нета, ако потърся може и да не намеря правилната снимка на описанието ти....

# 68
  • Sofia
Зависи от размера на плочките, но то само лепило навдига от 3мм до 5мм. По-малко ще означава, че плочката се държи на магия, повече вероятно стената не е изправена и/или се лепи на топки.
Ако плочката е дебела 7-9мм и то общо ще е мин 1см а спокойно може да стане и 1.5см

А това да са на едно ниво - може да се изкърти част мазилката. Ако навсякъде се направи 2.5см, то там където са плочките се остава 1см и така плочките влизат навътре в стената. На този принцип се прави голямо огледало за вграждане.

Друго решение, ако има голямо разстояние е да се направи наклон от ръба на плочките до края на стената. Т.е. ще като под при линеен сифон. Малък наклон на голямо разстояние.

Последна редакция: пт, 07 юли 2023, 11:02 от julian

# 69
Аз лично много харесвам завършване с лайстни по цоклите на пода, където има гранитогрес (антрето например). Половин см даже е много скромно, няма накъде по-малко.
Моля те, дай ми пример със снимка от нета! Заитригува ме, а не мога да си визуализирам антре с цокъл и лайсна. Пък в нета, ако потърся може и да не намеря правилната снимка на описанието ти....

Не мога да намеря снимки, но по тези картинки може да си го представиш - дала съм с изпъкнала (за външен ръб) и с вдлъбната (за вътрешен ръб).

# 70
Благодаря. Признавам си, от теб разбрах, че се слагат такива лайсни и върху цокъл в антре (примерно). И как е редно да се съчетаят? Според цвета на плочките или според цвета на боята на стените, за да не бият на очи?

# 71
Според мен се съчетават с плочките, ама няма закон, който да го казва. Както си поискаш, така.

# 72
Привет, група, моят филм -баня продължава...
Майсторът ми праща снимка на вентилатора и изглежда така
Моля ви, кажете, така ли трябва да е?
Защото ми обяснява, че щял да сложи лайстна, ето така
И аз съм в шок...

# 73
Явно такъв модел си си избрала. Не го ли гледа като купува?

А ако майсторът сложи тези лайстни отстрани няма ли да блокира въздушния поток и вентилаторът да стане безпредметен?
Дай линк към модел за всеки случай, но аз бих препоръчала спешно да търсиш друг...

# 74
  • София
Това не трябва ли да влезе в плочките, съответно в тръбата?

Общи условия

Активация на акаунт