Банята - тема 44

• 35 899
  • 739
  •   1
Отговори
# 600
  • София
Да, ние си казахме колко високо искаме да идва седалката, по чертеж изчислихме как да се монтира със запас за пода, който липсваше ест... Горе-долу оцелихме, май 2см по-ниска дойде, че имаше малко повече от разливната от предвиденото.
Всъщност се регулират(поне на нашите структури ) самите крачета на структурата, от 0-240мм във височика, иначе планката със шпилките не се мести, ест това променя и вис на бутона.

# 601
Не знам, всеки си знае. Съгласна съм, че да ти висят краката е смешно и неудобно. Но пък ако чинията от снимката се свали с7-8 см надолу  ще се изгуби основното предимство на конзолната тоалетна - почистването отдолу. Ако е много ниска хем няма да минава свободно мопът, хем ще има достатъчно място да се цапа и да се трупа мръсотия.

# 602
А значи имало начин да се регулира и той е от крачетата. Благодяря много за отговорите. Почти се бях отказала от втора висяща тоалетна заради този проблем. Вече ще знам какво искам.

# 603
  • Sofia
Благодаря. Височината на шпилките ли е на 40 см по стандарт или на височината на тоалетната чиния? Може ли шпилките да се сложат по-ниско на структурата?
Черна станция, ниска съм, позна. 155 см. Не ми е удобна тоалетната чиния, краката ми са във въздуха. Затова се чудя за другата  какво да купя.
Сега ходих да меря.
Ако вземеш за пример структурата за вграждане на Грое, ако не я повдигнеш, т.е. започнеш от стандартната точка:
Скрит текст:

Това означава, че за дадена тоалетна чиния (моята), височината от завършен под до седалката на тоалетната е само 39см.
Това е наистина доста ниско и можеш да имаш проблем да почистваш под тоалетната чиния.
При мен е повдигнато нивото с 5 см над стандартното и така нивото на седалката е на 44см и определено не мисля че е високо.
Това което можете да повдигнете (вижте пак същата картинка) е до 20см.

За да се пресметне, трябва да говорите с майстора, защото обикновено структурата е фиксирана директно за бетонната плоча (а не на замазката, която често е прекалено крехка) и от там нагоре имате примерно 10см замазка, лепило, плочки..

Последна редакция: нд, 10 сеп 2023, 20:58 от julian

# 604
  • София
Аз лично не харесвам ниски тоалетни където трябва да се прегъвам на две. Даже нашата помня, че по принцип я искахме малко по-висока от стандарта, ама сега не ми се търси, отделно всяка чиния е малко различна и трябва да имате предвид и нея като мерите, мястото на шишовете, колко над това е самата форма, колко би повдигнала отделно и дъската...

# 605
Стандартната височина е височината, с която се произвеждат моноблоците. Вие искате нещо нестандартно и реално единствено може да го постигнете със структура за вграждане. Високите т.чинии се произвеждат за възрастни хора и за мен са по-удобни. Нашата чиния е на 47 см. Най-ниско сме си монтирали на 45 см.

Последна редакция: нд, 10 сеп 2023, 23:42 от drago_2008

# 606
Не искам нещо нестандартно.  До ремонта съм ползвала тоалетна с моноблок на Видима идал и ми беше много удобна. Мисля, че тя е по стандарт. Това чудо дето ми е сега в банята ще е супер неудобно и за деца до 3-4 клас. Но моя е грешката, мислех че наистина има стандарт и че ще е като височината на тези стоящите с моноблок и не обърнах внимание на майстора за височината.

# 607
Не искам нещо нестандартно.  До ремонта съм ползвала тоалетна с моноблок на Видима идал и ми беше много удобна. Мисля, че тя е по стандарт. Това чудо дето ми е сега в банята ще е супер неудобно и за деца до 3-4 клас. Но моя е грешката, мислех че наистина има стандарт и че ще е като височината на тези стоящите с моноблок и не обърнах внимание на майстора за височината.
Тя при Вас седалката на снимката много стърчи май. Чинията, която сложих на снимка със слим седалка идва на 45 см макс, а при вас изглежда 49 см, нормално е да слезе с около 5 см надолу, за да върви по "стандарт". Защо не намерите Вашата стара т.чиния/моноблок кой модел е била щом помните производителя и да видите по спецификация нейната височина, да не вземете накрая пък да я свалите повече от колкото трябва? Така минимизирате вероятността от грешки!
Писах, че е нестандартно, защото говорехте да смъкнете чинията със 7-8 см, което за мен е 37 см от пода, а това НЕ е стандартно, но Вие трябва да мерите със седалката новата чиния колко е щом имете такъв проблем с височината!!!

# 608
Може да минете и в някой строителен хипермаркет, където има повече мостри и да седнете и премерите с рулетка колко ще ви е удобно. Да сядаш на ниско (за висок човек) и краката ти да не стигат до пода (за по-нисък) е еднакво дискомфортно. Но наистина трябва да се съобразите с височината на самата окачвана тоалетна чиния, сигурно има разлики във височината, макар че едва ли са огромни. Но и 2-3 см. са достатъчни, за да убият комфорта. Worried
Банята се ремонтира поне за 10 години напред. Не си струва заради децата, които бързо растат, да се съобразява с тяхната височина (това се отнася и за мивката в банята). Има едни столчета-стъпала за баня (в детските магазини, в Джъмбо, и т.н.). Ето, и в толкова популярната Икея има. Те са достатъчно удобни за децата, докато пораснат (а това става много бързо). А стъпалото може да се използва и за други неща - примерно да стигнеш нещо в горен шкаф на кухня. Леко, евтино, избираш си дизайна, като не ти върши работа, просто отива на боклука и не съжаляваш, че си дал пари.

https://www.ikea.bg/rooms/bathroom/bathroom-stools-benches/bolme … e-stalba/60265163

# 609
По мострените центрове изрично пише да не се сяда на т.чинии. Не ги укрепват! Най-лесно е от стария моноблок да се вземе височината.

# 610
  • София
За децата ще се съглася напълно. За тях има стъпала, решават перфектно проблема. Така или иначе нищо няма да им е удобно, освен ако не им се направи детска баня.

# 611
Имаше по-напред дискусия относно стенните смесители. Ето един пример за такъв с една ръкохватка. Има различни дизайни, разбира се: https://rocando.bg/l90-smesitel-roka-roca-stenen-hrom-krom-mivka-umivalnik

И аз миля, че с една ръка е по-удобно от колкото двете да са ти заети, а да пуснеш/спреш водата.

# 612
По мострените центрове изрично пише да не се сяда на т.чинии. Не ги укрепват! Най-лесно е от стария моноблок да се вземе височината.

Хахах, значи не са ме изловили как сядах на моноблокове. Laughing Не височината гледах, а големината на седалката, че все малки ми изглеждаха. Stuck Out Tongue

# 613
  • В кошера...
Здравейте, бих искала да попитам нещо във връзка с наклоните към сифоните на пода в банята.
Ще ремонтираме съществуваща баня с два сифона, от които единият е в душ кабина, без поддушово корито, само с каменен ръб /не знам как се казва/.
Сега искам пода да остане равен, без камъка, да запазя двата сифона /линейни или не/, но как ще стане този ръб за разминаването на двата наклона? Колкото и да е малка денивелацията, мисля, че ще се усеща. Банята е около 4,5 кв.м, душ пространството е в ъгъла, евентуално ще стане правоъгълно, с един параван към мивката, а съм харесала и големи плочи...
Освен душ коритата от технически камък или някакви смоли с вградени сифони, които са около 2-3 см дебели, друг вариант не виждам.
Скрит текст:
Проблемът е, че ще се оскъпи проекта ми.
Дано разбрахте това, което написах и благодаря предварително за отделеното време!
Ето и малка схема на съществуващото положение

Скрит текст:

# 614
  • София
Защо е този каменен ръб не разбрах... Иначе вероятно с малки плочки ще стане по-лесно и добре.

Общи условия

Активация на акаунт