Банята - тема 44

• 36 721
  • 739
  •   1
Отговори
# 405
  • Sofia
Там където са канализационните тръби и вентилацията - отпред бих сложил мивка (моята е 80см широка и е 43см дълбока), докато тоалетната чиния е дълбока 53см - т.е. с 10см е по-удобно за минаване покрай вратата. Т.е. ако аз си правех тази баня щях да сложа мивката там, а в ляво на нея бих поставил тоалетната.

По отношение на това как се поставя тоалетна/мивка ПРЕД тръби/вентилация.

Използва се "структура за вграждане за мивка" или ако е тоалетна, то ще е със таква за тоалетна. Тъй или иначе това е единствения вариант който можеш да ползваш когато имаш куфар от гипсокартон.

Това, което е по-особено когато имаш тръби зад структурата е, че често няма как да захванеш структурата за стената, защото на пътя се оказват тръбите. За тази цел се взимат дълги шпилки, примерно ШПИЛКА 100 см M10 и се огъва, така че да заобиколят тръбите и така от едната страна се захваща за структурата, а в другия край за стената. За свързване на шпилката с тези на структурата се ползват "дълги гайки".

# 406
При всички положения дистанционно няма как да се получи. Максимата "Майсторите си знаят!" в България води до големи неприятности.
Като хвърлих поглед на файловете в Гугъл драйв, направо онемях. Човекът много труд е хвърлил в четене в нета, съвети от майстори/фирми, чиято основна цел е да "зарибяват" клиенти. След това практиката (като влязат майсторите в къщи) убива теорията.

# 407
защото майстор в България има много значения и нито едно от тях не е обучен специалист по нещо.

# 408
защото майстор в България има много значения и нито едно от тях не е обучен специалист по нещо.
Joy, доста често е така.

Последна редакция: нд, 20 авг 2023, 17:44 от drago_2008

# 409
Там където са канализационните тръби и вентилацията - отпред бих сложил мивка (моята е 80см широка и е 43см дълбока), докато тоалетната чиния е дълбока 53см - т.е. с 10см е по-удобно за минаване покрай вратата. Т.е. ако аз си правех тази баня щях да сложа мивката там, а в ляво на нея бих поставил тоалетната.

По отношение на това как се поставя тоалетна/мивка ПРЕД тръби/вентилация.

Използва се "структура за вграждане за мивка" или ако е тоалетна, то ще е със таква за тоалетна. Тъй или иначе това е единствения вариант който можеш да ползваш когато имаш куфар от гипсокартон.

Това, което е по-особено когато имаш тръби зад структурата е, че често няма как да захванеш структурата за стената, защото на пътя се оказват тръбите. За тази цел се взимат дълги шпилки, примерно ШПИЛКА 100 см M10 и се огъва, така че да заобиколят тръбите и така от едната страна се захваща за структурата, а в другия край за стената. За свързване на шпилката с тези на структурата се ползват "дълги гайки".
Това някой ми го каза като вариант.  Изглежда добре но някой неща ме претеснява.

1. Казаха ми че трябвало да се "вдигад водомерите", но вие казахте че шпилката се "криви" някак си и се правело това много не го разбрах.

2. Да както казахте прави се, но незнам дали тази битка има смисъл да се води или просто да сменя мястото на тоалетната. Трябва да реша.

Вариант е това но трябва да го сравня и с другите варианти и да се говори с човека който ще го прави.  
Благодаря за предложението и идеята.

Отговор на другите:

Има добри майстори  няма спор, обаче е и до човек. Хората едно време са строели кадедрали на лакът без да знаят математика.
Няма спор че от образованието има голяма полза независимо дали си самоук майстор който просто иска да се обогати със знание.

Направих си плана защото:

1. Както знаете много хора са си патили от пишман майстори, а аз като хич не знаех що е то матриал и как се прави баня (имах малка представа) трябваше да имам поне малко техническо знание за нещата за да мога да обсъждам с майстора тези работи. Не казвам че разбирам просто съм събрал малко информация.

2. Все пак искам да стане добре. Аз ще живея там не искам да пусна душа и да ми падне плочка на главата.

3. Много хора може би си мислят, че съм претенциозен и че искам да седа на главата на майстора да споря за всяка рапидка. Но не е така. Дано да намеря човек който може да се обсъжда и говори. И ако човека е разбран няма да ни трябва цяла нощ да обсъждаме. Това и това защото е така и айде работа.

4. Пуснах и във Фейса в някой групи, има и добри хора ама много ме храниха. Аз ги разбирам, и може би са прави че съм наплашил някой майстори да не се занимават с мен. Но пък и понаучих неща нови Simple Smile ще видим това е. Пробвам и така.

# 410
Момичета и момчета, аз ще помоля за координати на добър и свестен майстор на бани и тоалетни за София. Все удряме на камък, а ремонтът трябва да започне.
Благодаря ви!

# 411
  • София
KonstantinGret, мивката може да е върху шкафче с крака пред тръбите и тогава никъде не трябва да се хваща със шпилки

# 412
И с крака да е шкафът, пак трябва да се хване за стената. Разликата е, че не е нужно да е с много дълги и дебели дюбели, защото няма да носи тежестта, а само ще притиска към стената и ще гарантира, че няма да се размества.

Константин, не ти се подигравам за файловете, просто това е колосален труд от гледна точка на времето и усилията.

За огънатата шпилка - предполагам, че имат предвид майсторът да огъне шпилката според ситуацията с тръбите, за да ги заобиколи. Нещо подобно на тези дъги ще се получи, но ще бъде customized.

Последна редакция: нд, 20 авг 2023, 17:58 от man_darin_ka

# 413
И с крака да е шкафът, пак трябва да се хване за стената. Разликата е, че не е нужно да е с много дълги и дебели дюбели, защото няма да носи тежестта, а само ще притиска към стената и ще гарантира, че няма да се размества.

Константин, не ти се подигравам за файловете, просто това е колосален труд от гледна точка на времето и усилията.

За огънатата шпилка - предполагам, че имат предвид майсторът да огъне шпилката според ситуацията с тръбите, за да ги заобиколи. Нещо подобно на тези дъги ще се получи, но ще бъде customized.

И аз си го представях така някак си. Някой ми говори че с дюбели после в задната стена (за тоалетната говоря) на кухнята и там трябвало разбиване за да се хванело хубаво но незам ( не че и кухня не трябва да правя ама)

Ще обсъдя, благодаря

# 414
  • Sofia
1. Казаха ми че трябвало да се "вдигад водомерите", но вие казахте че шпилката се "криви" някак си и се правело това много не го разбрах.

2. Да както казахте прави се, но незнам дали тази битка има смисъл да се води или просто да сменя мястото на тоалетната. Трябва да реша.

Напълно е възможно да трябва да се вдигнат, на височина, водомерите - все пак структурата с бутона за пускане на водата изисква някъде около 120см. Ако водомерите в момента са на ниво 80см.
Ако сменяте ВиК то това е без значение, но ако не планирате подмяна на тръбите то това ще е допълнителна работа. Вие си знаете в какво състояние са тръбите и преди колко време са подменяни. Ако са на повече от 10 години, аз бих ги подменил тъй или иначе.

По отношение на огъването на шпилките - да, нещо подобно на това което е показала man_darin_ka с тръбата. Може да се ползва менгеме за да се огъне или с метална тръба, за да се създаде голямо рамо.

Последна редакция: нд, 20 авг 2023, 23:20 от julian

# 415
Тръбите трябва да се сменят, факт. В стара баня едва ли са сменяни.
Но преди това трябва да се уточнят местата на душ, мивка, структура, сифон, за да се докарат до там.
Да се пуснат и към кухнята - от обясненията за шпилката разбрах, че кухня и баня делят една стена. Няма да разбиваш готовата баня, за да правиш кухнята след това. Така че помисли за разположението на ВиК-то и в кухнята.

# 416

Напълно е възможно да трябва да се вдигнат, на височина, водомерите - все пак структурата с бутона за пускане на водата изисква някъде около 120см. Ако водомерите в момента са на ниво 80см.
Ако сменяте ВиК то това е без значение, но ако не планирате подмяна на тръбите то това ще е допълнителна работа. Вие си знаете в какво състояние са тръбите и преди колко време са подменяни. Ако са на повече от 10 години, аз бих ги подменил тъй или иначе.

По отношение на огъването на шпилките - да, нещо подобно на това което е показала man_darin_ka с тръбата. Може да се ползва менгеме за да се огъне или с метална тръба, за да се създаде голямо рамо.
Скрит текст:

Благодаря за снимката това доста точно влиза в моите представи.

Man-Darin-ka

Да имах впредвид за дюбелирането в стената но да май няма да представлява проблеми за кухнята.
Да една стена ги дели кухня/баня.

Да цялостно нова ВиК система за банята

Но да ВиК-то трябва да се съобрази със кухнята и проблемите с които ще си имам работа. Все пак пералня мивка и т.н за кухнята са свързани мръсните канали и ако правя кухня след това ВиК то трябва да е удобно направено за да се свърже кухнята без проблем после.

# 417
Трябва да си пуснеш тръбите за водата и за канала към кухнята. Щом жилището е за ремонт, едва ли ползваш кухнята в момента. Така ще поразбият малко стената и ще ти пуснат изводи и в кухнята.

# 418
  • София

Скрит текст:

Може да се разпробие профила и да се хване на друго място.

# 419
Здравейте, поръчахме бойлер за банята Ariston, който се оказа с щепсел и ще бъде включен в контакт, а не директно в ел.мрежата. Няма ли да е опасно постоянно да седи включен в контакта и да е изложен на влага?

Общи условия

Активация на акаунт