Банята - тема 44

• 36 695
  • 739
  •   1
Отговори
# 435
  • София
Да, за нен по-големите са за вана.
Имам си една такава голяма 5,5-6кв, квадратна баня в сф, изглежда точно празна. Ако не бяхме там под наем, бих я преградила на мокро и баня.
Понеже, ще е къща, трябва да помислят за тази баня и как ще я отопляват.
Къщата не трябва ли да има архитектурен план?

Последна редакция: вт, 22 авг 2023, 10:02 от Angel_Dust

# 436
В апартамента имахме баня 6 кв.м. правоъгълна. Хич не ми беше голяма и празна като сложихме двойна мивка 100 см и душ отделен частично със зид около 100 см на 150 см, ми ето вече 2 метра отидоха и още 1 м за тоалетната. Даже бих сложила 2 мивки върху шкаф дълъг 120 см-140 см. Ако слагате и биде и ето ги заминали 6.5 кв.м. баня. Ще е просторно, няма толкова много конденз да се получава. Ако сте и с подово отопление проблем никакъв няма да има и за бързо съхнене, влага и за подгряване на помещението.

# 437
Да, но тоалетната на потребителя ще е в отделно помещение.

Редактирам се: потребителката е споменала и тоалетна.
Та, ако ще има и тоалетна, нищо не пречи банята да се разшири с още 2 м2.

Последна редакция: вт, 22 авг 2023, 15:17 от Djordja

# 438
В сегашното ни жилище банята е 5 кв. и нещо (5.10-5.40), не съм съм съвсем сигурна. Има място за вана и за всичко, бойлер, мивка, шкафове, лира, даже вана със стойка за бебето стои там. Не е празна изонщо. Сега обаче търсим ново жилище и колкото чертежи съм изгледала, поне за жилища, които ни устройват максимума за баня е 4 кв  - 4 и нещо, има даже и по-малко. Чудя се как ще се сместим в такъв вариант. Разбира се, първото, което бих жертвала е квадратурата на банята, ако всичко останало ни харесва по жилището, няма да живеем в банята. Но явно ще трябва малко да се посъберем в сравнение със сега. За къща според мен 6 кв. е прекрасна като големина за баня, но как така сега решавате? Няма ли предварително одобрен проект къщата?

П.С. Винаги съм се чудела защо се слагат две мивки. У нас нямаме навика да ползваме банята едновременно, колкото и да сме си близки Grinning Но явно въпрос на различни навици.

# 439
  • София
Не, потребителя иска само тоалетната, мивка и душ кабина.
Без бидета, бойлери, шкафове, вани и не знам какво си.
Двете мивки и аз не ги разбирам, за мен е крайно некомфортно да се мия заедно с някой друг в банята.

# 440
За двете мивки - аз също никога не съм го разбирала. Докато не ми се родиха три момичета, които са като дупе и гащи и всичко правят заедно. Включително и да се дракат коя да се измие първа, приберем ли се вкъщи. Разбира се, никога не би ми било критерий при направата на баня.
За мен идеалната баня (като изключим някакви изгъзици) е 1.50-2.00 на 3.00 метра, с врата на едната дълга стена или в края на късата, за да мога да разположа на отсрещната душ, мивка и тоалетна без да пресмятам до сантиметър.

# 441
За биде нищо не се споменава, не е отхвърлено. За две мивки си е личен избор, кой разбира и кой не е без значение. Двете мивки не означават, че едновременно ще сме до тоалетна, но по принцип може да се случи ММ да се бръсне, а аз да искам да си измия зъбите. Както и да е... харесва ми да си имам моя мивка.

Последна редакция: вт, 22 авг 2023, 13:04 от drago_2008

# 442
Идвам и аз с един въпрос.
Бихте или не бихте си сложили подово отопление в мократа част на банята, т.е. там където е душът? Трябва да решим тия дни, а не можем. Аз не знаех технически възможно ли е и не бях мислила по този въпрос, то пък взе, че се оказа възможно и сега се чудя. Има ли смисъл, няма ли... Кажете как е при вас?

# 443
  • София
Бих и сме. Не е изпробвано още, обаче.

# 444
Намирам, че 5-6 кв.м. баня не е толкова голяма, че чак да е празна. Ако е с вана, даже бих я направила и по-голяма. Просторът /визуалният/ е изключителен комфорт и не бих се лишила от него, ако имам възможност, при това и поддръжката и почистването са по-лесни. Не виждам защо трябва да се свирам в тясното изчислено до мм пространство.  Освен това в баните без централно отопление често се налага да се позиционира и бойлер, а той трябва да е достатъчно отдалечен и обособен от мократа зона.

# 445
Да, 6 кв. ги намирам и аз за нормални. За къща може и 7-8, но зависи колко неща трябва да се поберат. Ако няма да се слагат много и 6 кв. е ок. За апартаменти в новото сттоителство бани по 6 кв и нагоре не съществуват освен ако не я някой голям апартамент, заемащ последен етаж. В редовите апартаменти такива бани не се проектират или са голяма рядкост.

# 446
  • Sofia

Бихте или не бихте си сложили подово отопление в мократа част на банята, т.е. там където е душът? Трябва да решим тия дни, а не можем.... Кажете как е при вас?
Аз съм поставил подово отопление в цялата част на банята - като влезеш вътре и да ти топло на краката.
Не знам какви са съображенията да е само в мократа част - икономически, за самото изграждане, не е особено различно - тъй или иначе ще се полагат плочки навсякъде и разликата може да е в последствие със заплащане на потреблението.

За съхнене - изсъхва за 5 мин през зимата, супер доволен съм. Даже съжалявам, че не поставих и по стените, в самата душ зона, за да можеш дори да се облегнеш Grinning

По отношение на размерите на баните - за съжаление там, където има "големи" бани (разбирайте 5кв.м и нагоре) обикновено апартаментите са по 130+кв.м и цените са в примиум класа. В средна цена квадратура на жилище, в топ квартала, баните са по 2-3кв.м

И аз съм питал строителите защо това го правят - хората не искали да плащат за тези допълнителни квадрати. Очевидно като се купува масово за инвестиция, без да се планира реално живеене в тези имоти, хората не им пука дали са 3 или 6кв.

# 447
  • София
За къща най-вероятно бойлера не е в банята, ако са на бойлер. Обаче отоплението може да е проблем. Не виждам как поддръжката е по-лесна на по-голяма баня 🙃 мен си ми е чудесно с по-малка. Въобще не ми трябва излишен простор в банята.
Аз въпроса за подовото го разбрах, като в банята ще има, но дали да е само в сухата или и в мократа част на банята... Естествено в цялата. Хем ще ти е топличко, хем ще суши по-бързо. Даже съм чела, че хората слагат и донякъде по стените.

Последна редакция: вт, 22 авг 2023, 13:39 от Angel_Dust

# 448
В подовете на целите бани имаме подово. В душ зоните е отдалечено от сифоните, т.е. не е залепено за тях, за да не ги пресушава.

# 449
  • София
Намерих снимка на едната, преди да налеят пода
Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт