Банята - тема 44

• 36 657
  • 739
  •   1
Отговори
# 465
Аз предпочитам лично да правя това и ми е неприятно да ходя на маникюр и педикюр. Маски и вани за крака също правя у дома, не в салон. Всеки с начина си на живот и оттам - необходимостта от размери и обзавеждане на помещенията, включително банята.

# 466
  • София
Именно, в питането обаче ясно е зададено, душ кабина, мивка и тоалетна. Не биде,бойлер, маса за педикюр и кресло... В смисъл, обсъждаме техните нужди.
Чисто предположение, но може би ще надграждат стара къща с етаж. Вероятно сега ще правят проект, който ще дават за одобрение в общината и ще може тепърва да се решава банята.... Обаче пак трябва да се изговори най-вече с архитекта, какво е и възможно от конструктивна гледна точка.

# 467
Извинявам се, че питането ми създаде толкова "шум". Ще правим надстрояване на първия етаж на къщата ни. И от сега си правя горе долу разпределение на помещенията, които искам. Естествено, че като намерим подходящ архитект той ще начертае всичко и ще каже кое как може да се направи. Все пак трябва имам идея как искам да се получи, вместо той да го начертае както му харесва. Попитах конкретно за банята, защото тя може да е 4, 6, 8, 10кв че и повече, трябва да му дам някакви насоки какво искам. Отоплението на целия етаж ще е подово, така че и в банята ще е такова. Благодаря за отговорите.

# 468
  • София
Ооо, няма проблем, ние обичаме да дигаме шум😂в най-добрия смисъл, не мисля, че някой пише с лошо или се заяжда, просто обсъждаме различни гледни точки.
Архитектът каквото и да начартае, в последствие вие може да кажете, това ми харесва, това не, а може ли това да променим еди как си. Успех!

# 469
Има ли хубави/ качествени структури за вграждане с ширин под 50 см? Грое са точно 50 см ...

# 470
  • Sofia
Viega - 49см, Roca - 47.5см.

# 471
  • София
Viega по чертеж са 50

# 472
  • Sofia
Точно по чертеж го гледам 49.
https://www.geraka.com/uploads/com_article/gallery/chertezh%20st … ane%20viega-8.jpg

Отделен е въпроса дали 1-2-3см помага с нещо, както и дали е удачно да сложиш каквото и да е в ниша под 50см

# 473
  • В.Т.
Ако позволите да върна малко темата за подово отопление - Когато отоплението и топлата вода са от ТЕЦ, какъв е вариантът за подово? Прави се с някакъв тип редукция или вариант е само електрическо такова?

# 474
Подово отопление, вързано към отоплителната инсталация (парно, топла вода) от ТЕЦ, си е незаконно отвсякъде. Крадеш от съседите.
Електрическо подово отопление е друго.

# 475
  • София
Ако позволите да върна малко темата за подово отопление - Когато отоплението и топлата вода са от ТЕЦ, какъв е вариантът за подово? Прави се с някакъв тип редукция или вариант е само електрическо такова?
Както вече каза man_darin_ka, незаконно е. Ако трябва да се изпълни, е нужен буферен съд, защото Т на постъпващата вода от ТЕЦ е висока, а за подово трябва да е 35-45 градуса. Т.е в апартамент, за да направите водно подово, трябва да има бойлер с двойна серпентина и буфер, което си е откровена глупост, така че - лира в банята от ТЕЦ или подово на ток. Разбира се може да се накичи терасата със соларни панели и наистина да се направи, като цена-разходи-срок на избиване на инвестицията не я коментираме.

# 476
Ако топломерите са с отчитане на реалното потребление, тогава в какво се изразява проблема?

# 477
  • В.Т.
Подово отопление, вързано към отоплителната инсталация (парно, топла вода) от ТЕЦ, си е незаконно отвсякъде. Крадеш от съседите.
Електрическо подово отопление е друго.
Признавам, че за отчитането на разхода даже не съм се замисляла. Flushed

# 478
Температурата на водата в отоплителната инсталация (поне входящата t в абонатната станция) трябва да е 70 градуса. Рядко е толкова, но сигурно е 60 и нещо. Температурата за БГВ (топлата вода) в кръга за топла вода трябва да е минимум 55 градуса. За подово толкова гореща вода (топлоносител) дали е ОК?
Ако жилището е ново строителство, с топломери (за всяко жилище), вероятно няма проблем да се инсталира подово, от гледна точка на отчитане на разхода. При старото строителство, с вертикална инсталация, няма топломери. Отклоненията (незаконни) за подово ги правят директно от вертикалните щрангове в плочата и замазват, т.е. този разход не се отчита за жилището.

# 479
  • В.Т.
Ново строителство е, с хоризонтална разводка /или както му се казва/.

Общи условия

Активация на акаунт