Банята - тема 44

• 36 661
  • 739
  •   1
Отговори
# 495
Здравейте май си намерих майстори.

Искам да попитам за подова замазка е добра идеа да се сложи армираща мрежа ?? Няма коне да вкарвам вътре да къпя ама все пак си е добра застраховка ако се прави този под наново (без подово отопление е)

Искам да попитам за стените и т.н.  Хастарната - Варо - Циментова мазилка е най-добре ?

Майстора не уточно но загатна (само на бързо по телефона) , че имат "влагоисмукватели" (моя интерпретация) и щяло да изсъхне бързо.

Незнам, май ако основата (Блок от 80-те) е добра на стение може да се мине с по-тънка мазилка ( не разбирам много) и шпакловка.

Какви са практиките и алтернативите на хастарна - варо - циментова.
Стените се мажат, под плочки НЕ се шпаклова. Пускат се майки и се гледа колко дебело. Не се хвърля излишно материал, за спорта да се напластява, защото и не става наведнъж и е трудоемко.... Сега Вие може да попаднете на някой магьосник-откривател, но това би било вече от неграмотност....
Мрежа в бани никога не слагаме, не знам за какво Ви е на Вас?

# 496
Доста майстори не искат да правят нова замазка на пода, ако мозайката (обикновено) е в добро състояние и с добър наклон. И не пречи като височина на слагането на новите плочки. Къртят се само канали за новите канализационни тръби и сифона, после ги замазват. Естествено, мажат хидроизолация върху мозайката, след това лепят плочките.

# 497
Здравейте май си намерих майстори.

Искам да попитам за подова замазка е добра идеа да се сложи армираща мрежа ?? Няма коне да вкарвам вътре да къпя ама все пак си е добра застраховка ако се прави този под наново (без подово отопление е)

Искам да попитам за стените и т.н.  Хастарната - Варо - Циментова мазилка е най-добре ?

Майстора не уточно но загатна (само на бързо по телефона) , че имат "влагоисмукватели" (моя интерпретация) и щяло да изсъхне бързо.

Незнам, май ако основата (Блок от 80-те) е добра на стение може да се мине с по-тънка мазилка ( не разбирам много) и шпакловка.

Какви са практиките и алтернативите на хастарна - варо - циментова.
Стените се мажат, под плочки НЕ се шпаклова. Пускат се майки и се гледа колко дебело. Не се хвърля излишно материал, за спорта да се напластява, защото и не става наведнъж и е трудоемко.... Сега Вие може да попаднете на някой магьосник-откривател, но това би било вече от неграмотност....
Мрежа в бани никога не слагаме, не знам за какво Ви е на Вас?

Благодаря,

Значи като се изкъртят плочките по стените и се види в какво състояние е "Основата" отдолу тогова като се пуснат майки се преценява колко да е дебело и колко материал. Това ще повлиае на бързината на изсъхването предполагам

Значи за малка баня мога да мина без армираща мрежа. Въпреки че чух че е желателно да има такава за да заздрави тази основа и да няма проблеми. Но питам, незнам.

man_darin_ka

Искам тази мозайка да се маха, че и вана има а там отдолу незам какво има ... други форми на живот.

Мисля че искам да се разделя изцяло с този под и там цялото ВиК се сменя.

# 498
Мозайката има едно хубаво качество и то е, че не пропуска вода, т.е. еквивалентна е на хидроизолацията. Вече ако е напукана и се наруши е друга работа. Едно време, 2008 г, ако знаете как гледаха по магазините като търсихме хидроизолация в София! Наложи се от Варна да ни пращат с автобуса, защото там се предлагаше и там работеха с нея по басейните на морето. Никой не слагаше по бани.

Та по въпроса с мазилката, точно така е. Къртят се тръбите по стени и под, сменя се всичко, запълват се каналите. Ако искате може да си сложите изолация на ПВЦ тръбите.
Ако замазката е скапана тогава ще има проблем и мрежата няма да помогне. Напълно излишна е в тази баня... Мрежа имам на 30 кв.м. хол, където в стара сграда от 50те години имаше дървения и намятана сгурия, за да не махаме всичко застлахме найлон и върху него замазка, че и подово направихме. Та в този случай си е задължително...
В тази баня от 80те години какво ще поддаде и в резултат на какво?

# 499
И на мен двама майстори ми казаха, че мозайката е много стабилна основа. Неминуемо има някакви пукнатини, но ако не е тотално на парчета (което рядко се случва), хидроизолацията върху нея, плюс лепилото и плочките са достатъчни.
Зависи вероятно и от това как са наклоните на мозайката и дали ще се коригират заради новия сифон. В старите бани е обикновен сифон в средата горе-долу, с 4 наклона. Ако в новата баня ще се прави линеен сифон само в душ-зоната не знам как става корекцията на наклона, ако не се кърти мозайката.
Под ваната, за която потребителят се притеснява от натрупалата се фауна - като се махне ваната се гледа, след това може да се мие/търка с препарати, дори с пароструйка. Това преди къртенето за нови канали. Гледала съм по ТВ-то как с пароструйка чистят външни стълби, гранит, 50 години нечистени. Светват буквално, всичко се отмива.
Но нека майсторите на потребителя да се изкажат по въпроса, а и той да си реши - все пак и банята, и парите са си негови.

# 500
Удачно ли е това разпределение - тоалетната и душът ще са вградени. Исках и мивката, но майсторът казва, че мивката ще отиде твърде много към вратата. За ориентир - помещението е 3.7 кв. м., душът е 70 см.

Малкото ме смущава тази "ниша", която остава за мивката, въпреки че огледален шкаф, който да изравни стената визуално може би ще оправи положението? Или да дръпна мивката напред и да загубя това пространство?щ

Над тоалетната и при душа ще има ниши за някакви аксесоари и продукти за баня, но не мога да ги визуализирам Grinning

Вариант 1:
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:

Вариант 2:
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:

Последна редакция: чт, 24 авг 2023, 21:44 от Araz

# 501
Araz  , ето това, което показвате на вариант 2. Цялата стена е дръпната.
Моля не цитирайте снимките само.

Ето и вариант 1

Последна редакция: пт, 25 авг 2023, 10:29 от drago_2008

# 502
  • София
Имам един проблем с хигиенен душ. Има си вграден смесител и бутон на самия душ. Има и някакъв бутон за автоматично спиране, след като поставиш душа в държача. Да, обаче този бутон си стои затворен в повечето случаи и не пуска вода. Пробвам някакво смазване, ама пак задържа. Едва успявам да си мушна пръста да раздвижа, много е неудобно. Някакви идеи? Прилагам една снимка, че не знам колко добре обясних Blush
Скрит текст:

# 503
  • София
Araz и в нашата баня ще е така, мивката е със структура, вратата на банята се отваря навън, по принцип за бани така е редно.

# 504
Здравейте отново.
Благодаря за отговорите.

Майсторът ми каза че след огледа (който е скоро) като видим всичко банята може да стане и за 16 дни.  Къртене до ключ.

Мислите ли че това е адекватен срок? "чух" че за да стане като хората банята и трябва поне месец с къртене и всичко.

Но ако основата е добра няма да иде толкова мазилка.

Човекът (може би споменах по-рано) каза че ползват влагоуловители.
Какви са рисковете при изушаването на мазилка/замазка с тях?
Чувал съм че "можело да се напука" ?

# 505
  • София
И за по-малко време може да стане, така че това е съвсем разумен срок.

# 506
Нормално е 16 дни.
Влагоуловителя не знам как си го представяте, но ако банята няма врата, защото обикновено се изкъртва и маха и после се монтира накрая, ще работи слабо, защото ще дърпа от по-голяма кубатура влага, т.е. ще преработва повече въздух и хич няма да е ефективен. Чак пък да напука мазилка или замазка.... То ако е още топло няма и нужда от подобно нещо. Ние сме пускали зимата по 2 промишлени, за да ни суши мазилките на строежа и на стените нищо им няма.

Последна редакция: сб, 26 авг 2023, 18:52 от drago_2008

# 507
Сега е доста горещо, така че всичко ще съхне бързо.ге

Сетих се нещо, да го коментирате с майстора - външните ъгли, там където ги има. Как ще бъдат направени - с пилене на 45 градуса (плаща се допълнително и не всички майстори го могат) или с някаква ластна. Пилени под герунг (на 45 градуса) е най-добре.

# 508
Здравейте върти ми се един въпрос в главата може и да е малко глупав.

Значи как ми се вижда редът на тези неща:

Дълбоко проникващ грунд - Мазилка на стените - Хидроизолация - Лепене на плочки,

Преди лепенето на плочките полага ли се пак грунд на хидроизолацията ? Simple Smile

# 509
  • София
Да, грундира се, за хидроизолация си предвиди ъгли и лента.

Общи условия

Активация на акаунт