Банята - тема 44

• 35 871
  • 739
  •   1
Отговори
# 675
Предварително се извинявам за глупавия въпрос, но никога досега не съм ползвала биде или хигиенен душ. Удобни ли са и как се случват нещата? Лично на мен ми изглеждат супер неудобни за ползване, особено душа. И см чувството, че цялата ще се намокря, един вид по-добре цялата да вляза под основния душ...

# 676
Предварително се извинявам за глупавия въпрос, но никога досега не съм ползвала биде или хигиенен душ. Удобни ли са и как се случват нещата? Лично на мен ми изглеждат супер неудобни за ползване, особено душа. И см чувството, че цялата ще се намокря, един вид по-добре цялата да вляза под основния душ...
Никога не съм се мокрила цялата.
Ето как се ползва х.душ.
Скрит текст:
A ето как го използват моите деца вкъщи в Италия, но там са вечно в пясък Laughing

Последна редакция: нд, 17 сеп 2023, 11:02 от drago_2008

# 677
Беше ми и на мен полезно питането относно как се ползват двата варианта.
Значи като изключим производителите, други съществени разлики няма в конкретните случаи, касаещи цената, така ли да разбирам?
Ако трябва да се насоча в такъв случай към по-бюджетен вариант, да изключим бидето, кой модел или производител ще препоръчате вие? Хигиенният душ отделно се купува, предполагам.
Тази баня а бленувам от сто години и наистина искам да стане хубава и с качествени материали.

# 678
Аз сложих линк последно от кои пакети със структура купихме. Имаме 3 броя и после още 4 купихме на наши познати. Само 3 се ползват за момента активно. Проблем сме нямали. Структури Roca, Schell, Grohe все са хубави. Някои структури Grohe имат нужда от редуктор за дебита, за да не плиска вода от т.чиния при плакнене. На нашите Schell беше включен, но не ни се е налагало да го монтираме. Аз харесвам турската керамика. За мен качеството е достатъчно добро и комплектът е на достъпна цена. Хигиенен душ може да вземете на всяка марка. Има такива само със студена вода, така че внимавайте. Може да вземете от една серия с душа и смесителя. По-евтини са на Рока, но с добър сервиз и качествени, малко по-скъпо е Grohe и Hansgrohe, но и там има промоции и по-достъпни серии. Всяка една от трите марки е достатъчно надеждна. Изберете по функции и дизайн.

# 679
Още нещо - чета "оттичане хоризонтално". Не съм наясно - това ли е по-добро като вариант?

# 680
Оттичането е къде ви е каналът за тоалетната.
Вертикално е дупка в пода (по-често го има в къщи), в апартаменти  обикновено е хоризонтално. Дупката на тоалетната чиния за хоризонтално оттичане е отзад и с тръба влиза в стената. Повечето производители имат адаптор, но по-добре направо да си купите това, което ви трябва.

# 681
Ясно. При настоящата дупката е в пода, но ще и се смени мястото, а и искам висяща тоалетна. Надявам се, че майсторът си знае работата.
Благодаря!

# 682
Ясно. При настоящата дупката е в пода, но ще и се смени мястото, а и искам висяща тоалетна. Надявам се, че майсторът си знае работата.
Благодаря!
При висяща т.чиния единственото оттичане е хоризонтално. Самата отходна тръба е закачена за структурата. Най-добре е, ако съседите отдолу дадат достъп и смените щранга 20 см да речем преди техния таван и вкарате тоалетната после в новата тръба във Вашата баня. Те на свой ред някой ден могат да махнат Вашата стара тръба от тавана си. Също така, ако тръбата протече, няма да си къртите новата баня.

# 683
В къща сме, няма съседи отдолу.
Нямам търпение да се почва и да се свършва. Избистрям си идеите в главата, а нямам никакво време.

# 684
  • София
Да питам за импрегнаторите за фуги как ги нанасяте? Само във фугите или и по плоките? Значение плочките гланц, мат?
Гледам освен церезит и кнауф имат, кой е по-добър?
После устойчиво ли е покритието на третиране с препарати?

# 685
Здравейте ! Правя баня в апартамент ново строителство и мисля за тоалетна. Чудя се дали да сложа моноблок прилепен за стената или конзолна/висяща тоалетна? Вие какво имате във вашите бани и доволни ли сте? Харесват ми висящите тоалетни, но се притеснявам в дългосрочен план дали са добра идея. Дали няма да се наложи да разбивам цялата тоалетна ако нещо им стане.

# 686
Здравейте ! Правя баня в апартамент ново строителство и мисля за тоалетна. Чудя се дали да сложа моноблок прилепен за стената или конзолна/висяща тоалетна? Вие какво имате във вашите бани и доволни ли сте? Харесват ми висящите тоалетни, но се притеснявам в дългосрочен план дали са добра идея. Дали няма да се наложи да разбивам цялата тоалетна ако нещо им стане.

В стария апартамент имахме конзолна и се развали. Някои неща се оправят през отвора, но при нас се спука казанчето и прокапа на съседите. Респективно разбивахме. НО, не беше супер марка и се спука след 15-20 години.
Та ако си сложиш нещо марково като Геберит например, рискът е приемливо минимален според мен.
В новия апартамент сме с моноблок, но от тези, които плътно прилепват до стената. Много по-лесен за ремонт и смяна, а проблем  с почистването и естетиката пак няма - всички водни връзки са скрити, не се налага да се чисти зад чинията и съвсем не е грозно.

# 687
  • Sofia
Аз бих заложил на структура на Grohe, но и Геберит е ок вариант. Повечето неща се лекуват през ревизионния отвор.

За мен фактора е по-скоро майстора, за това дали ще се повреди скоро след ремонта или ще изкара 15+ години. Често майсторите насилват частите или ги монтират под напрежение или не предвиждат, че ще бъдат подложени под напрежение. Строителството е проста дейност за умни хора, а не обратното.

Аз лично имам и голяма, скрита ревизионна врата над структурата (рамката и стъпва на структурата) и имам достъп до цялата структура - това го пиша, не с цел че планирам да ремонтирам без разбиване, а че мога да поставя сензор за влага или теч под структурата и да бъда нотифициран при теч (примерно ако се спука казанчето).

# 688
Имам въпрос - някой местил ли е в ревизионен отвор в баня с примерно 20-30 см встрани? Достъп до тръбите пак ще има, но със сигурност няма да са точно пред отвора, а леко встрани. Чудим се как да завъртим всички неща в банята, за да можем да сложим вградена структура за тоалетна. В момента ревизионния отвор попада точно на границата между нормалната стена и структурата и трябва да се премести или леко вляво или леко вдясно.

# 689
Ти хубаво ще го изместиш, но мисли, че на всеки 10 години трябва да се сменят водомерите и ако няма достъп до фланците ще имаш проблеми.

Общи условия

Активация на акаунт