Банята - тема 44

• 35 860
  • 739
  •   1
Отговори
# 690
  • Sofia
Не ми е много ясно какъв е проблема. Т.е. има малки и големи ревизионни отвори. Структурата може да се монтира по един или друг начин. И водомерите могат да се преместят настрани и т.н.т.
Дайте снимки или нарисувайте и обяснете проблема, може да се сетим за по-добър вариант.

# 691
Ти хубаво ще го изместиш, но мисли, че на всеки 10 години трябва да се сменят водомерите и ако няма достъп до фланците ще имаш проблеми.

Идеята е да се изместят и водомерите съответно, не само ревизионния отвор. Единствено връзката с вертикалния щранг ще е невидима но достъпна с ръка леко встрани.

# 692
  • София
Може да се изместят водомерите над структурата

# 693
Не ми е много ясно какъв е проблема. Т.е. има малки и големи ревизионни отвори. Структурата може да се монтира по един или друг начин. И водомерите могат да се преместят настрани и т.н.т.
Дайте снимки или нарисувайте и обяснете проблема, може да се сетим за по-добър вариант.

Дано да става ясно от схемата. Връзката към вертикалните щрангове ще се промени и ще е на около 50см по-нагоре и около 20-30 см по-встрани, точно над структурата за вграждане. Притеснява ме факта, че ако се наложи смяна на вертикални щрангове (рано или късно ще се наложи), достъпа до тръбите ще е доста сложен за майсторите, но пък другия вариант да изместя ревизията наляво и ми влиза в шкафа на мивката, който няма как да липсва. Все пак ВиК изводите и мръсния канал под мивката трябва да се скрият в нещо дори и да няма голям шкаф.

Скрит текст:

Приемам идеи.

# 694
  • Sofia
Обикновено ревизията се слага при водомерите. Аз лично съм сложил много голяма (скрита и покрита с плочки) и почти не си личи че е там, с цел да имам по-добър достъп. Примерно нещо подобно: https://markita.net/vratichki-za-revizotvori.html

Във вашия случай не разбирам каква е нуждата да се премести ревизията над структурата?

# 695
Обикновено ревизията се слага при водомерите. Аз лично съм сложил много голяма (скрита и покрита с плочки) и почти не си личи че е там, с цел да имам по-добър достъп. Примерно нещо подобно: https://markita.net/vratichki-za-revizotvori.html

Във вашия случай не разбирам каква е нуждата да се премести ревизията над структурата?

Може би не става съвсем ясно от снимката, но структурата ще се падне почти върху вертикалните щрангове и щем не щем трябва да изместим отвора на ревизията наляво или надясно. Не съм фен на прекалено малките отвори (20х20см) защото ако трябва да се прави ремонт или смяна на вертикален щранг това няма да е достатъчно за никой майстор и ще искат да къртят плочки.
Да поясня, ревизията и водомерите заедно ще се изместят с примерно 30 см встрани а не само отвора на ревизията. В случая обаче вертикалните щрангове ще останат леко вляво.

Качвам нова снимка с по реални размери.

Скрит текст:

# 696
  • София
А защо не смените тръбите над и под вас.За да сте спокойни за в бъдеще.А къде минава вентилацията.

# 697
  • Sofia
Както го обяснявате, аз бих сложил голяма ревизионна вратичка - в линка има широки от по 60см или дори 80см. Така ще започват от тръбите и ще покрият и водомерите. Върху ревизията се слага плочка и не изглежда лошо. Аз имам едни руски скрити вратички с размери 60х90см.

# 698
Не съм майстор, дори мъж не съм, Laughing, но като преминала наскоро през ремонт на баня и всичките дилеми покрай това, да си кажа мнението:

Не знам дали сегашните водомери са ти вертикално или на хоризонтално отклонение от вертикалните щрангове.
Ако спреш централно водата на щранговете, може би майсторите ще могат да махнат сегашните водомери и да направят отклонение нагоре и настрани, за да стигнат водомерите ти над структурата. Майсторите трябва да ти кажат дали тръбите на новото отклонение ще издържат водомерите/няма да се клатят.
За мен над структурата в твоя случай не е добре. Красиво - може би, но иначе не.

Вертикалните щрангове не можеш да им смениш мястото. Да се получи съгласие на 2 съседа - отгоре и отдолу, за смяна на щранговете (сменяли се от водомер до водомер) за мен е мисия невъзможна. Така че един ден, ако тръгнете да сменяте щранговете, пак ще се кърти стената, зад която са вертикалните щрангове. През колкото и голяма вратичка на ревизията да сложиш, няма да могат да стигнат до вертикалните щрангове, за да "вържат"/запоят отклонението към твоите водомери в планираното им място.

Не знам какви тръби смяташ да криеш под мивката, но ако си прецениш добре височината на канализационната тръба, има достатъчно красиви (т.нар. дизайнерски) сифони, а водата се захранва с меки връзки.

# 699
  • София
Аз изобщо не разбирам защо трябва да се мести тази ревизия. 🤷‍♀️ Като гледам може леко да се смали куфара на структурата, отвора на ревизията да се промени според нуждите или да се измести той самия нагоре, без да се мести и встрани.
Иначе тръбите и сифина на мивката успешно се кеият, а ко изобщо някому е нужно с ботуш за мивка(цял или половинка).

# 700
Аз изобщо не разбирам защо трябва да се мести тази ревизия. 🤷‍♀️ Като гледам може леко да се смали куфара на структурата, отвора на ревизията да се промени според нуждите или да се измести той самия нагоре, без да се мести и встрани.
Иначе тръбите и сифина на мивката успешно се кеият, а ко изобщо някому е нужно с ботуш за мивка(цял или половинка).

Доколкото ми е известно, нормална структура под 70см ширина не може да се монтира (освен ако не е някаква нестандартна).

Благодаря за мненията - реално перфектен вариант няма. Или ще трябва да изместя ревизия с водомери встрани и нагоре и щранговете да не се виждат с просто око или да сложа ревизията някакси около и под шкафчето на мивката. Вертикалните щрангове могат да се сменят в моя апартамент, но да ангажирам съседите да го правят не ми се занимава.

Голяма ревизия пак не виждам как ще сложа при положението, че мястото ми е ограничено и тази вратичка ще попадне на ъгъла на структурата за вграждане. Аз също планирам ревизията да е от плочка ама не искам акцента в банята да ми е ревизията. Laughing

# 701
А в момента щранговете нали не са видими? Вероятно са в някаква шахта в стената (зад стената).

Няма как да смениш щранговете само в твоя апартамент. Те са на "парчета", образно казано - от водомера на съседа отдолу до твоя водомер (първо парче) и от твоя водомер до водомера на съседа отгоре (второ парче).

По мое мнение, най-добре е да запазиш сегашното място на ревизията, може би малко по-нагоре да я вдигнеш (за удобство). И аз мисля, че водомерите могат да се "вдигнат" нагоре, проблемното е завоят настрани.
Вертикално сложени водомери на отклонението мисля, че е по-добър вариант. Трябва да имаш и спирателни кранове преди водомерите, та трябва да има и място за ход на врътката на спирателните кранове.

Няма да искаш този вариант, но все пак да го предложа - моноблок с плътно прилепване до стената. Единствената разлика със структурите е, че не виси чинията във въздуха.
Ето ти 2-3 варианта (има и много скъпи)
https://rocando.bg/monoblok-frontales-frontalis-roca-zabaveno-pa … -dolno-zahranvane
https://hikovi.bg/bg/product/%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%B1%D0%B … D0%B0%D0%BD%D0%B5
https://estetiko.bg/produkt/kompakten-monoblok-dolepen-do-stenat … e-rimless-365-sm/

Моноблоковете са грубо (не повече от) 40 см. широки, 20 см. между стената и моноблока и стават 60 см., т.е. е по-малко от вградената структура.

Друг вариант е да изкъртиш цялата стена на  шахтата и да нагласяш вградена структура и ревизия, дупката - с картон. Това препоръчват масово.

# 702
  • София
Нещо има в чертежа ти... Може би така е нарисувано, изглежда, че застъпва ревизията със см - два, че куфара ти е  поне 90см...самата структура е 50см, може да си залепиш страниците и за нея ако искаш... 70предполагам е красиво, да ако имаш стена  вдясно, би следвало тоалетната(не структура да е отделена на 15-тина см мин)
Но ако наистина застъпва сегашната ревизия с толкова малко, колкото е на картинката, това наистина ли пречи?

# 703
  • София
Здравейте! Имате ли представа може ли някъде в София да се видят мебели за баня Триано?
И изобщо имате ли мнение за тях, качествени ли са?
Харесала съм това
https://baniastil.com/%D0%BC%D0%B5%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D0%B8-%D0%B … BzvMaAroOEALw_wcB
В Практикер, Бриколаж и Баня стил, на живо нищо не ми хареса, не знам къде да гледам вече или да рискувам да поръчам онлайн.
Благодаря!

# 704
https://deplan.bg/ При нас са изложени само на Триано там.Почти всички модели. В Гугъл ми излиза адрес в Казичене за София,но не знам склад ли е или изложбена зала..-Адрес: ул. Георги Парцалев 17-21, 1532 Казичене

Общи условия

Активация на акаунт