Пазарът на недвижими имоти във ВАРНА - какво се случва реално? - Тема 16

• 71 120
  • 829
  •   1
Отговори
# 690
Гого, със сигурност си заралия щом  казваш на варненци варнЕлии... Grinning

Последна редакция: сб, 24 фев 2024, 22:34 от Huku23

# 691
  • Варна
Момичето пита за инвестиция, не че ще живее там. Но не спомена каква точно инвестиция иска, дали ще отдава под наем готова къща, ще препродава, ще строи, ще събаря, ще търси нефт, газ или друго...само можем да гадаем струва ли си или не...
пп съвет: колкото по-конкретен е въпроса, толкова по-конкретен ще е отговора.
Благодаря за разбирането! Не бях конкретна, признавам. Целта е имота да се отдава под наем и след определен период да се пласира. Сумата е около 210 000 лв. В нея сме предвидили и определени разходи. В момента се колебаем м/у нов двустаен а-нт, ситуиран на около 70 м от плажната ивица  до популярен хотел и бизнес имот на главен булевард в т.н. широк център.
Апартаментът е с перфектна панорама и добри параметри за брутна доходност. За мен локацията е приоритет.

Последна редакция: сб, 24 фев 2024, 22:55 от Viviana91

# 692
  • Варна
Щом ще го давате под наем, водете се по приоритетите на желаните от вас наематели, а не по своите собствени. Първо решете какво искате да купите. После си определете таргет наематели и така изберете. За нощувки ли ще се дава или дългосрочно? Ако ще и гледка към Северното сияние да има апартаментът, всичко с локация, различна от идеален център, ще има заетост единствено лятото - 3 месеца в годината.

# 693
Така е, локацията е важна,но понякога дори и добра локация не може да оправдае очакваните доходи.
Първото, за което трябва да се замислите е в кой от двата имота ще имате по-голямо търсене. Това ви е определящо. Забравяш за гледки, плажове,широк център и т.н.
За бизнес имоти по-трудно се намират клиенти. Всеки бизнес има нужда от различни "удобства" за самата си дейност, като се почне от помещението, разпределение, квадратура, достъпност,лесно паркиране, инфраструктура и т.н. Плюса е, че не се обзавежда. Ако съвпаднат критериите на имота с някоя здраво работеща фирма, може да си осигурите доста години сигурен стабилен доход.
При апартамента по-лесно се намират ползватели, но дохода не е толкова стабилен. Там обзавеждането, заетостта, наема, текущите разходи и амортизацията са доста размазани понятия. Но ако се намери златната среда на всички тези фактори, може да се  докарват прилични доходи,стига апартамента да не е в някое затънтено кътче на плажа. Тогава само лятото ще се ползва и според мен хич не става за инвестиция.

# 694
Какво е варнелии? Някакво модерно нарицателно ли...
Чувала съм, че в Бургас наричат варненци, варналии, но това новото сефте го чувам.

На въпроса, мисля че в момента покупката с цел отдаване под наем не е печеливша инвестиция. 110К евро, за колко време ще ги избиете от наеми, със калкулиран данък печалба и амортизация?

# 695
Много отдавна икономиката не се движи с избиването на инвестицията за време. Това са остарели похвати. Пазарите се промениха.

# 696
Много отдавна икономиката не се движи с избиването на инвестицията за време. Това са остарели похвати. Пазарите се промениха.
И как се движи икономиката във Варна моля осветли ме. Защото аз работя и живея в друга икономика и не познавам новите похвати в БГ.

# 697
Какво е варнелии? Някакво модерно нарицателно ли...
Чувала съм, че в Бургас наричат варненци, варналии, но това новото сефте го чувам.

На въпроса, мисля че в момента покупката с цел отдаване под наем не е печеливша инвестиция. 110К евро, за колко време ще ги избиете от наеми, със калкулиран данък печалба и амортизация?
Лъки, забравяш последната част от поста на момичето а именно, че в един момент ще го пласира! Само от наем трябват около 20 години да излезеш на 0. Покупката на имот е един сигурен начин да вкараш свободните си пари, да получаваш някакви доходи и един ден като ти затрябват пари да го продадеш и да излезеш на печалба. Това е най-сигурнивт начин за хора които не разбират от бизнес да управляват парите си, един от които хора съм и аз.

# 698
So Lucky*, не знам в каква икономика работиш, но щом за варненска икономика говориш, ще е трудно да обясня. Но, ако чаках на твоите 10,15 или 20г да си върна обратно инвестицията и да я удвоя, още щях да живея в панелка и да чакам заплата.
Nohope ти го намекна, ако не ти се занимава или само толкова разбираш, начина, който описваш, един допълнителен доход  е ок.

# 699
Относно инвестициите и избиването им - нали чухте съветите на Световната банка - повишаване на имотните данъци с цел подсигуряване на средства за социални плащания и пенсии. На всеки 100, излизащи в пенсия, влизат едва 64 млади работници.
Като прибавим и идеите за регулация на наемите, които властват вече в Европа, бъдещите печалби от наеми още повече се свиват.

# 700
В почти цяла европа е така. По евтино им е да живеят под наем. А рентиерството е накичено с още данъци. Тук изоставаме и по тези показатели.

# 701
скоро гледах цените във Варна, че го по-скъпо от София вече Grinning. Успех с инвестициите.

Разправям им на Софиянци а те не ми вярват GrinningGrinningGrinning

# 702
Ако ще и гледка към Северното сияние да има апартаментът, всичко с локация, различна от идеален център, ще има заетост единствено лятото - 3 месеца в годината.
Не съм съвсем съгласна. В обявите вече избягват синя зона. Познавам хора, които наемат апартаменти в кварталите, в които са израснали. Мога да дам и пример с  моя приятелка, която търси апартамент до училището на децата си след развод- Младост.

# 703
  • Варна
Чакай, чакай. Говоря за отдаване за нощувки. Какви деца, какви детски градини? Представям си някой китаец да отседне във Възраждане….
Иначе за дългосрочно наемане много ясно че има желаещи за всички квартали!

# 704
С това отдаване за нощувки, няма ли риск за собствениците - всяка вечер различни хора да влизат и да ползват жилището? Ако има щети, после как им се държи сметка, те оставят ли някакъв депозит?

Общи условия

Активация на акаунт