Та ето и моите две с'тинки по темата:
1. Определено не съм съгласен с писалите в темата, които заемат позицията, че мъжът е виновен за ситуацията. Да, сигурно е допуснал грешки, но човекът си е взел бащинство, грижи се за детето и жена си, иска ясни граници в отношенията и правилно счита, че майката трябва да си поеме ролята, а бабата да помага, колкото може, но да стои настрана. Все пак в едно нормално семейство родителите не живеят с женените си деца, нали? И какви са тези глупости за раздяла след малко търкания с бабата? Че то, ако по-нататък има сериозен скандал с нея, то тогава направо да се разделят младите, а? (точно моят случай, но това е друга тема).
2. Няма никакво значение на кого е жилището. Ако е на бабата и тя го е дала на дъщеря си или на двамата да живеят в него, това не означава, че тя има право да идва там когато си поиска и да стои колкото си поиска. Да, нека им идва на гости и да вижда бебето, но нека е ясно, че тя е там на гости, и че това жилище е за двойката и детето, а не за някой друг. Трябва да има ясни граници за това, а не да има извиване на ръце "ти живееш в нашето жилище", "мога да идвам когато си искам, защото жилището е мое" и т.н.
3. Авторът е допуснал грешката да не опознае по-добре отношенията и динамиката между майката и дъщерята, както и неговата роля в целия триъгълник. Вместо това бързо е задълбочил отношенията, че има и дете вече. Често в такива болни отношения между майка и дъщеря мъжът е третият във връзката, а не майката. И колкото и да се опитва да промени това, винаги остава третият, който в един момент може и често става излишен.
4. Мисля, че авторът трябва да проведе сериозен разговор с бабата и приятелката си и да им обясни възгледите си - че не може бабата да е почти постоянно там, да се меси в отношенията им, да се налага и командва и т.н., а на дъщерята, че не може да позволява на майка си да се качва на главите им, че трябва да има здравословна дистанция, че трябва да си поеме ролята на майка, а той ще помага за бебето и т.н. От изключителна важност е, авторе, приятелката ти да те разбере и подкрепи в позицията ти, а не да заеме позицията на майка си, защото оставаш сам срещу две жени и битката ти е обречена.
За съжаление не съм голям оптимист за бъдещето на двойката при тази ситуация и конфигурация в отношенията, особено ако авторът живее в жилище на бабата и дъщерята заеме (заема винаги) позицията на майка си, защото е с единия крак навън от апартамента и връзката, но дано да съм лош пророк.