Думи, които "излизат" от употреба

• 181 458
  • 5 884
  •   1
Отговори
# 5 790
Имах предвид онези на баклавичките. Или пък бархетен.
Не секси халати. Simple Smile
Ама нали изяснихме, че това е грешна употреба на думата, пеньоар не е нещо от бархет или материя на баклавички. По соца често се случваше това привнасяне на значение към някое менте - например соц марципанът беше долнокачествен шоколад, а не бадемова паста, каквото е в действителност.

# 5 791
  • София
Имах предвид онези на баклавичките. Или пък бархетен.
Не секси халати. Simple Smile

Точно това си е - тънък памучен, нито е за украса към някакво секси бельо, нито дебел за баня. Тънък памук, май точно бархет се води. Викат му "сутрешен халат" по новата мода, един вид ставаш сутрин, намяташ върху нощницата и се мотаеш така, докато стане време за баня и излизане. Онези сексапилните сигурно са "вечерен"... Отделно има халат за баня, той си е ясен. Навремето на хавлиените викаме халат, на тънките - пеньоар. Само баклавичките не знам към коя група се причисляваха.

# 5 792
Тиферич.

# 5 793
Казахте сатен и  вискоза, та ме подсетихте.Laughing

Пеньар беше един халат, обикновено от вискоза, много лъскав и най-често на огромни цветя. Laughing
Нямаше "баклавички". Не е бил и от памук, защото трябваше да бъде лъскав.
Сега гледам, че е на мода, но за горни дрехи. Разхождат се по Витошка с широко горнище и широки лъскави панталони, а на мен ми е смешно. Прилича ми на луксозна пижама.
Подплатите на полите бяха от вискоза, точно лъскава и плътна. Имаше си дума за материала, но ми изскочи от главата и не мога да се сетя.

Бархетът беше плътна мъхеста тъкан, хич не е бил тъничък. Тъничък е станал по време на пазарната икономика, с цел максимална печалба.

# 5 794
  • пустинен пъпеш

Пеньоарите(на вафлички,лъскави,на цветя),а хавлиените халати бяха за баня.Тогава по дълги до петите пенюари често дефилираха до близкия хранителен магазин

Последна редакция: нд, 23 ное 2025, 16:41 от rududu

# 5 795
Така като гледам, основната разлика между някогашните "пеньоари" и днешните халати е, че първите са били с копчета, кройка тип рокля със свободен силует. А халатите най-често са с прихлупване и колан. И, разбира се, далеч не са само хавлиени за баня - както казах, има сатенени, от микрофибър, плюшени и т.н., да не изброявам какви имам вкъщи само. Аз съм хоумофис и си ги нося активно Simple Smile

# 5 796
  • София
Ох да бе, сетих се. И преди сме обсъждали "бархет", че е много плътен плат, а не тънък като за носна кърпичка, както често се употребява. Иначе за пеньоара - явно всеки според поколението и семейните ценности я е употребявал. Лъскави примерно майка ми нямаше, тя не понасяше изкуствени материи, то и аз впрочем, с малки изключения. Носеше едни памучни, тънички, с разни кухненски десени (сега има много по-красиви). Ама не като показаните по-горе, с копченца, които повече приличат на рокля или престилка, а чисто халатена кройка - тип "прегърни ме", с колан и джобове. Нещо такова:

https://www.pepit.bg/drehi/becksondergaard-sutreshen-halat-champ … byal-pamuk-pstro/

А за пижамената мода - преди броени дни гледах една такава дама, висеше на опашка пред офис на Спиди, облечена в златна пижама. Определено привличаше внимание.

# 5 797
Аз говоря за модата от 70-те и 80-те години на миналия век. Пеньоари имаше и като рокля, и като хавлия с прихлупване и колан (не "прегърни ме"). В комплект с прическа с кок, с водна ондулация (ето още една потънала в небитието дума). Ако сте гледали филми като "Дами канят", "Топло", "Войната на таралежите" и "Изпити по никое време", ще се сетите за женските образи с такава визия.
И сега се сетих за пеньоарите с баклавички. Май модата им тръгна някъде в началото-средата на 80-те години. Мисля, че имам спомен, че баща ми купи такива от Либия, че тук нямаше.

Между другото, в тези времена "сатен" беше като синоним на коприна, естествена коприна. В никакъв случай на вискоза.

За баня - пешкир и хавлия. Пешкирът е кърпа, която не може да те обгърне. Хавлията е много голяма кърпа, с която се обвиваш цялата или сегашния халат.

# 5 798
  • Ю Ес ъф Ей
Кърпата за забърсване в кухнята баба ми наричаше пачавра. Simple Smile

# 5 799
Да, това е първото и буквално значение на пачавра. Другото, което вие знаете, е метафорично и се е появило вторично.

# 5 800
Аз имам точно от бархет! Купих си го, като ще влизам в болницата да раждам. И досега си го ползвам. Мързи ме да го снимам….

# 5 801
"Аз мисля, че русалка някаква почива в коприната на твоя розов пеньоар" -Димитър Бояджиев(спомних си го от гимназиалните години) Което означава, че пеньоар е имало в началото на миналия век, най-малко и пеньоарът, макар и домашна, е бил елегантна дреха.

# 5 802
  • София
Аз говоря за модата от 70-те и 80-те години на миналия век. Пеньоари имаше и като рокля, и като хавлия с прихлупване и колан (не "прегърни ме"). В комплект с прическа с кок, с водна ондулация (ето още една потънала в небитието дума).

О, моите спомени са доста по-късни - края на 80-те, началото на 90-те. Но знам за кой тип дреха и визия говориш, веднага си го представих. Мамините пеньоари бяха нещо средно между дантелената елегантност и лелинската визия - или, както тя се изразяваше, "много удобна дрешка". А на халатите за баня и ние викахме "хавлията", сега се сетих.

Някой нагоре писа "тиферич" - аз го знам "теферич", може би погрешно - употребявам си го ден-днешен.

# 5 803
Теферич е правилното.

# 5 804
Печатка. Малка кърпа за  бърсане на ръце и устни по време на хранене. Думата за пръв път чух преди доста години от възрастен човек в Сливен. Оттогава не съм я чувала никъде от никого. Сега ползваме салфетки.

Общи условия

Активация на акаунт