Думи, които "излизат" от употреба

• 191 438
  • 6 086
  •   1
Отговори
# 6 075
Покрай една книга се сетих, че много, много отдавна не съм чувала думата "цукало", с времето твърдо си се наложи "гърне".
Единият ми дядо (роден 1920) дори на тоалетната чиния казваше "цукало", само го беше произвел в "тоалетното цукало" Smiley

# 6 076
Покрай цукалото се сетих за нужник и клозет (може и да са споменавани)

# 6 077
Покрай цукалото се сетих за нужник и клозет (може и да са споменавани)
По селата, доста възрастни хора, сигурно все още ги употребяват като думи.

# 6 078
И на гърба на гръцките пише "лепта".
Да, и никой там не знае и не ползва думата "евроцент", както и тук ще стане. Паричната единица е евро, но стотинките са си стотинки (реално то на бг значи каквото и цент - "една стотна", докато на гръцки е думата за минута).

# 6 079
Вчера вкъщи имаше драма.

Говоря си с дъщеря ми (19 г.), обсъждаме нещо и аз казвам "... и после дойде издънката", като визирах нея.
При което тя стана рязко, развика се "Как си позволяваш да ми говориш така" и много театрално напусна стаята.

Аз: "Дори не знаеш какво значи думата, а се обиждаш."

Пратих ѝ скрийншот със значението на думата, но тя игнорира съобщението ми.

След час и нещо: "Провери ли в речника???"
Прочете съобщението ми, но така и не проговори повече.

Скрит текст:

# 6 080
Вероятно при младежите думата е придобила друго значение. Обидно.

# 6 081
  • Обран бостан ;)
Вероятно при младежите думата е придобила друго значение. Обидно.

Издънка = провал.

# 6 082
Издънка е провал/фал от 100 години. Даже не съм чувала нещо друго, извън овощарството, в положителен смисъл.

# 6 083
  • София
Аз я знам И като наследник, но първата ми асоциация винаги е точно с провал и срам - леле, как се издъних... Във всички случаи малко пресилена реакция от дъщерята, но да кажем, че е от възрастта и задето е от свръхчувствителното поколение Simple Smile

# 6 084
Подобно недоразумение веднъж се получи с думата "напушен". Ставаше дума, как някой си се бил напушил яко за нещо си.

# 6 085
Зле си се изразила – издънката няма как да дойде. Права е дъщеря ти, че е разбрала думата в негативния смисъл. От друга страна, тя също е реагирала пресилено. Съвсем ли е лишена от чувство за хумор?
Най-добре е и двете да се извините една на друга.

# 6 086
Зле си се изразила – издънката няма как да дойде. Права е дъщеря ти, че е разбрала думата в негативния смисъл. От друга страна, тя също е реагирала пресилено. Съвсем ли е лишена от чувство за хумор?
Най-добре е и двете да се извините една на друга.

Дали"дойде издънката" или "появи се издънката", не помня вече как точно съм го казала, но смисълът беше "после се роди ти/после се появи ти (наследникът)".

Давам го като комичен пример (в моите очи), тя като иска да се изживява като многострадална Геновева - този израз поне го знае, но го недолюбва.

Общи условия

Активация на акаунт